2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Gazdaság

46 évvel ezelőtt történt ilyen utoljára

Negyvenhat éve először nem emelkedtek, hanem csökkentek a fogyasztói árak. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az áprilisi árak 0,1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint az egy évvel korábbiak.

Leginkább a háztartási energia, a tartós fogyasztási cikkek és élelmiszerek kerültek kevesebbe. Szakértők leginkább a rezsicsökkentés hatásának tartják a deflációt. Elemzők arra számítanak, hogy az árak a következő hónapokban is csökkenni fognak, ami a jegybankot is az alapkamat csökkentésének folytatására sarkallhatja.

„Az inflációs adat, ami most kijött, egy picit erősítette az árfolyamot. Ez valószínűleg azzal lehet összefüggésben, hogy a piaci várakozás szerint a jegybanknak ez talán egy kis önbizalmat adhat a további kamatcsökkentések tekintetében, hiszen a legfőbb komponensek, a forintárfolyam, csődkockázati mutatónk – ami négyéves mélyponton van –, állampapír-piaci folyamatok, inflációs folyamatok, azok mind kedvezően alakulnak a további kamatcsökkentés szempontjából. Tehát nem kizárt, hogy a jegybank a következő kamatdöntő ülésén egy óvatos, további kamatcsökkentést fog véghezvinni” – mondta Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház vezető elemzője.

A Fidesz szóvivője szerint a fogyasztói árak csökkenése a családok és a vállalkozások mindennapi életét is kiszámíthatóbbá teszi. Hoppál Péter úgy fogalmazott, az elmúlt évek eredményeit csak a szélsőséges bal- vagy jobboldali politika veszélyezteti, ezért mindenkit arra biztat, hogy május 25-én a Fideszt támogassák az EP-választáson. A kormánypárti politikus a továbbiakban is alacsony inflációra számít.

„Ha nem is marad mínuszban – ahogy a minap tapasztalhattuk – az inflációs adat, a továbbiakban is mindenképpen alacsony adatokra számítunk. Az idei évre a kormányzat 0,8 százalékos inflációs adatot számít, jövőre, 2015-ben pedig valahol 2,8-2,9 között lehet, még egy évvel később, 2016-ban pedig 3 százalék körül” – mondta Hoppál Péter.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ekkora árra senki sem számított + videó

Ekkora árra senki sem számított + videó

Halálos áldozatai is vannak a heves esőzéseknek világszerte. Irán, több arab állam és Oroszország is komoly áradásokkal küzd. Ezrek voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.
Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Tízezer hajós és még ennél is több turizmusban dolgozó megélhetése kerülne veszélybe, ha Karácsony Gergely kitiltja a hajók nagy részét a Dunáról. A Duna-parti Építési Szabályzat tervezett módosítása szerint a jövő évtől tiltanák ki a hajókat a legtöbb kikötőből. A 24 kikötő több mint felét pedig megszüntetnék.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!