2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

46 évvel ezelőtt történt ilyen utoljára

Negyvenhat éve először nem emelkedtek, hanem csökkentek a fogyasztói árak. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az áprilisi árak 0,1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint az egy évvel korábbiak.

Leginkább a háztartási energia, a tartós fogyasztási cikkek és élelmiszerek kerültek kevesebbe. Szakértők leginkább a rezsicsökkentés hatásának tartják a deflációt. Elemzők arra számítanak, hogy az árak a következő hónapokban is csökkenni fognak, ami a jegybankot is az alapkamat csökkentésének folytatására sarkallhatja.

„Az inflációs adat, ami most kijött, egy picit erősítette az árfolyamot. Ez valószínűleg azzal lehet összefüggésben, hogy a piaci várakozás szerint a jegybanknak ez talán egy kis önbizalmat adhat a további kamatcsökkentések tekintetében, hiszen a legfőbb komponensek, a forintárfolyam, csődkockázati mutatónk – ami négyéves mélyponton van –, állampapír-piaci folyamatok, inflációs folyamatok, azok mind kedvezően alakulnak a további kamatcsökkentés szempontjából. Tehát nem kizárt, hogy a jegybank a következő kamatdöntő ülésén egy óvatos, további kamatcsökkentést fog véghezvinni” – mondta Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház vezető elemzője.

A Fidesz szóvivője szerint a fogyasztói árak csökkenése a családok és a vállalkozások mindennapi életét is kiszámíthatóbbá teszi. Hoppál Péter úgy fogalmazott, az elmúlt évek eredményeit csak a szélsőséges bal- vagy jobboldali politika veszélyezteti, ezért mindenkit arra biztat, hogy május 25-én a Fideszt támogassák az EP-választáson. A kormánypárti politikus a továbbiakban is alacsony inflációra számít.

„Ha nem is marad mínuszban – ahogy a minap tapasztalhattuk – az inflációs adat, a továbbiakban is mindenképpen alacsony adatokra számítunk. Az idei évre a kormányzat 0,8 százalékos inflációs adatot számít, jövőre, 2015-ben pedig valahol 2,8-2,9 között lehet, még egy évvel később, 2016-ban pedig 3 százalék körül” – mondta Hoppál Péter.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!