2020. május 25.,
hétfő, Orbán napja

Háttérkép: Támadják az unió agrártámogatási rendszerét

Hír TV

2019. november 7., csütörtök 21:55

Ahogyan azt már megszokhatták, ezúttal is Bogár László és Boros Imre közgazdászok voltak a Hír TV stúdiójában Bayer Zsolt vendégei. A két szakértő ezúttal is közérthető módon beszéltek a hazai és a nemzetközi gazdaságról, a piacok és a politika összefüggéseiről.

A New York Times a minap magyar nyelvű cikket közölt arról, hogy az Európai Unió agrártámogatásait idehaza oligarchák teszik zsebre. Hétfőn már a Demokratikus Koalíció ki is adott egy nyilatkozatot, hogy az unióhoz fognak fordulni az agrártámogatások ügyében, mert ez így nem mehet tovább – vetette fel a műsor első témáját Bayer Zsolt műsorvezető.

A vádakról elsőként Boros Imre közgazdász fejtette ki a véleményét:

„Az a helyzet ugye, hogy amikor mi és jó pár Kelet-közép-európai ország belépett, előtte volt egy rém bonyolult termékekhez kapcsolódó, mindenféle bonyolultsággal rendelkező támogatási rendszer, aminek a bevezetéséhez itt nem sok jövőt jósoltak. Ezért kitalálták azt, hogy a mezőgazdaság támogatásának a legnagyobb szelete – a vidékfejlesztési támogatásokon kívül – az, hogy ha földhasználathoz kapcsolják a támogatást. Azon egyszerű oknál fogva, hogy elismerésre kerül egyrészt az a piaci hátrány, adott esetben, amit egy agrárvállalkozónak el kell szenvednie, valamint az a munka, amivel ő rendben tartja a földet, kultúr állapotban. (…) Abból csodát csinálni, ami nem csoda, és aminek a rendeltetése megvan, nagyon szemét dolog.”

Bogár László szerint külön kellene választani ennek a vitának két szintjét:

„Az egyik egy politikai összecsapás, a másik meg egy olyan probléma, ahol szintén állandó a konfliktus. Ne legyen semmiféle félreértés, az Európai Unió agrárrendszere kezdettől fogva a a konfliktus legélesebb tárgya. Tehát semmi meglepő nincs abban, hogy az egyes országokon belül is állandóan konfliktusforrás ez a kérdéskör, és az Európai Unió egészében is folyamatosan konfliktusforrás. Azon önmagában nem feltétlenül kell meglepődni, hogy ez a politikai térben is megjelenik. A probléma inkább abból van, ha valaki a jövő hét közepéig tartó politikai előnyt akar, minden áron gátlástalanul abból, hogy felszínre hozza az egyébként mindig létező ellentmondásokat. Ne legyen semmiféle illúziónk, nincs tökéletes agrárpolitika sem az Európai Unión belül, sem az egyes országokban. Az mindig lehet viták tárgya, korrekt, normális, emberséges és őszinte viták tárgya, és nem így, ahogyan ez történt.”

 

 A teljes adás a IDE kattintva érhető el. 

 

Hír TV