2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Háttérkép

Háttérkép: Strache bukása egy „hihetetlenül ócska és primitív csapda volt”

A Hír TV Háttérkép című műsorában Bayer Zsolt és két állandó közgazdász vendége – Bogár László és Boros Imre – a nemzetközi pénzvilág, a gazdaság és a hazai közélet furcsaságai mellett a hétvégén esedékes EP-választásokról is kifejtették a véleményüket.

  • Háttérkép: Strache bukása egy „hihetetlenül ócska és primitív csapda volt”

Kezdő témaként szerepelt, hogy 2017 tavaszán, egy ibizai hotelszobában „egy berúgott, bekokszolt Strache nevű úr, aki akkor még csak a Szabadságpárt vezetője” „hülyeségeket beszélt” egy orosz oligarcha unokahúgának tartott szőke nőnek. Két év elteltével ebbe az ibizai „szeánszba” belebukik Strache, aki immáron alkancellár.

„Mai tudásunk szerint hétfőn tokkal-vonóval bele fog bukni a komplett osztrák kormány. Nem fura ez az egész történet? – vetette fel Bayer Zsolt műsorvezető.

Boros Imre úgy reagált:

ma már tisztán látható, tudott, hogy a történet 2016-tól, két évvel ezelőtt indult, amikor a Strache család ügyvédje jelezte, hogy egy értékesíteni szánt ingatlanukra vevő jelentkezett – az Ibizán később megismert „orosz nő” volt az. Az is napvilágra került, hogy akik „felépítették ezt a történetet” azok 600 ezer eurót invesztáltak bele, és az is ismert immáron, hogy a többórás videót „1 millió euróért árulták különböző forrásoknak”.

Még a német politikum nagy öregje, Wolfgang Schäuble is úgy látta, hogy „erősen titkosszolgálati módszerekre emlékeztetően szaglik ez a történet.” Teljesen világos, hogy politikai lejáratásra ment ki a dolog, csak az időzítés volt kérdéses – fejtette ki a közgazdász.

Boros Imre szerint mindez azért következhetett be, mert Kurz kancellár elkövette az „ősbűnt”, amit korábban Schüssel is, és a vörös-fekete koalíció helyett összeállt a Szabadságpárttal, azaz a radikális jobboldali erőkkel. Ezáltal a Néppártot „kirántotta” az évtizedes politikai állóvízből.

„Legalább három rétege van ennek a történetnek” – kezdte Bogár László, majd úgy folytatta: a politika pár évtizede meglehetősen „omladékonnyá” vált. Ezt a komédiát, színjátékot csak azzal lehetett végig vinni, aki erre alkalmas. Szerinte a mostani fiatal osztrák kancellárról is be fog bizonyosodni, hogy a látványtechnikai felépítettsége mögött messze nem olyan alkalmas vezető szerepre, mint azt hiszik róla.  

A nyugati „politikai osztály reprezentánsai katasztrofális állapotban vannak” – húzta alá Bogár László.

A műsor folytatásában többek között szó esett a baloldali-liberális gazdasági szakemberek infláció miatti aggódásáról, a Donald Trump által feltámasztani kívánt amerikai autóiparról és az egy munkaórára jutó bérköltségekről.

Hír TV

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!