2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Háttérkép

Háttérkép: Mindenki jobban járt volna, ha a történelmi Magyarország egyben megmarad

Bogár László és Boros Imre közgazdászok Bayer Zsolt műsorvezetővel karöltve egy tematikus adás keretében Hír TV Háttérkép című műsorának egészét keleti szomszédunknak – Romániának – szentelték, ami úgy gazdasági, mint politikai értelemben a furcsábbnál furcsább történések révén kimeríthetetlen tárházát kínálta a felvetülő kérdéseknek.

  • Háttérkép: Mindenki jobban járt volna, ha a történelmi Magyarország egyben megmarad

„Mindjárt a legelején szögezzük le: Románia egy ürügy lesz arra, hogy olyan fontos kérdésekről is szót ejthessünk, amelyek messze túlmutatnak Románián”

– kezdte felvezetőjét Bayer Zsolt, aki idevágóan egy régi mondást is citált, miszerint „románnak lenni foglalkozás”.

Annál is inkább érdemes foglalkozni Romániával, mert a legnagyobb lélekszámú magyar kisebbség ott él, tehát a magyar nemzetnek is „primér érdeke” a keleti irányba vetett, értő szemmel történő kitekintés.

Boros Imre szerint különösen fontos tudnunk a szomszédos államra vonatkozó adatokat, mert mostanában a magyar ellenzék – élükön Gyurcsányné Dobrev Klárával – előszeretettel hangoztatja, hogy „bezzeg Románia” mennyivel különb immáron Magyarországtól. Az ő olvasatukban hazánkat már le is körözte a román gazdaság, ott egy tejjel-mézzel folyó Kánaán formálódik, míg itthon az „Orbán-rezsim” lepusztít és tönkretesz mindent, „iszonyatos nyomorban tobzódik” Magyarországon.

„Tízmillió magyar vendégmunkás fog majd átmenni Romániába”

– vetette közbe Bogár László.

„A területükből 103 ezer négyzetkilométert tőlünk kaptak, úgymond puszira. Én most megint elmondom a szokásos hülyeségeimet: az első világháborúnak két győztese volt. Az Egyesült Államok és Románia. Az összes többi az szívott. Franciák, angolok, németek, a Monarchia – mindenki… Ez a kettő? Busásan jól járt. Az Egyesült Államok a világ nyakára kezdte ültetni a dollár nevű műintézményét, a románok meg – noha az Antantnak hasznot semmit nem hajtottak, mert gyakorlatilag akkor indítottak újra háborút, mikor már nem is volt háború. Aztán frankón hadat üzentek annak az országnak, amit már béke uralt –, és megkapták Erdélyt”

– mondta Boros Imre.

Bogár László úgy folytatta:

„Ha kinyitjuk az objektívet és az elmúlt száz évet nézzük, akkor sem más a helyzet. Tehát száz évvel ezelőtt – a Trianont megelőző időszakban is, függetlenül attól, hogy milyen országoknak hívták mindezt: Osztrák-Magyar Monarchia és egyebek –, ha ezeket a térségeket nézzük, akkor a térségek relatív állapota a száz évvel ezelőtti helyzethez sem igazán változott. Az akkori leggazdagabb nyugati országokhoz mérten, és a mostani leggazdagabb nyugati országokhoz mérten sincs lényeges különbség. Tehát amivel először is szembesülnünk kell, hogy ennek a térségnek a társadalmi, gazdasági helyzete sokkal régebb idő óta – Trianon és a rendszerváltozás is csak egy állomása ennek a folyamatnak – ugyanolyan. Először azt kéne megérteni, hogy miért is válhatott történelmi értelemben félperifériává ez a térség. Ez a köztes Európa. Hogy miért tudták kihasználni: ha már itt a birodalmakat említettük. Miért tudták a birodalmak mindig egymással szembe fordítani a térség népeit? Miért használhatták – éppen ennek következtében, oszd meg és uralkodj – korlátlanul kifosztható erőforrás mezőként ezt a térséget?”

– fogalmazott a közgazdás, majd hozzátette: „maga a térség több száz év óta konzerválódik a maga relatív elmaradottságában”, és ma már az is kimondható, hogy ezen Trianon sem változtatott semmit, sőt kijelenthető, hogy mindenki jobban járt volna, ha a történelmi Magyarország egészben marad.   

 

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Legalább négyezer doppingtesztet végeznek az olimpia alatt

Legalább négyezer doppingtesztet végeznek az olimpia alatt

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) szakemberei eddig mintegy négyezer sportolót ellenőriztek a nyári olimpiát megelőző kontrollidőszak hónapjaiban, és a párizsi ötkarikás játékok alatt hasonló mennyiségű teszt elvégzését tervezi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által 2018-ban életre hívott és működtetett szervezet.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!