2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Háttérkép

Háttérkép: Honnan jött és kicsoda Ursula von der Leyen?

Weber, Timmermans és az unió korábbi meghatározó politikusai elbuktak, helyettük azonban számos új név robbant be a köztudatba. Ezek közül a legfontosabb az Európai Bizottság új elnökjelöltje. Ki és honnan kerítette elő Ursula von der Leyen-t? Többek között ezekről beszélgettek Háttérkép című műsorunkban Bayer Zsolt vendégei, Bogár László és Boros Imre közgazdászok.

  • Háttérkép: Honnan jött és kicsoda Ursula von der Leyen?

Boros Imre szerint hosszú ideig egy komoly látszatkeltés tanúi lehettünk: mind a franciáknak, mind a németeknek volt ,,A” és ,,B” verziójuk. A háttérben valószínűleg az állhatott a közgazdász szerint, hogy amennyiben egyik opció sem működik, olyan jelöltre van szükség, aki mögé a V4-ek egy emberként sorakoznak fel.

Ursula von der Leyen jelentős kormányzati múlttal bír: szociális és családügyi poszton is dolgozott. A politikai aktivitás a felmenőitől sem állt távol: édesapja tartományi miniszter volt Alsó-Szászországban.

Bayer Zsolt szerint a történtek után (Weber és Timmermans veresége) Angela Merkel egy nagy pofont kapott, de kérdéses, hogy mi lehet a kulisszák mögött. Bogár László ezt úgy látja, hogy valamilyen alku eredményeként alakult ki a mostani helyzet.

A közgazdász szerint az új politikai szereplők színre lépésére azért volt szükség, mert a régi politikusok további erőltetése zsákutcába vezetett volna. A szakember a műsorban egyértelművé tette: már a felszínen is a klasszikus politikai elit válságáról van szó.

Teljes adás:

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!