2020. szeptember 21.,
hétfő, Máté, Mirella napja

Háttérkép: Honnan jött és kicsoda Ursula von der Leyen?

Hír TV

2019. július 11., csütörtök 21:11

Weber, Timmermans és az unió korábbi meghatározó politikusai elbuktak, helyettük azonban számos új név robbant be a köztudatba. Ezek közül a legfontosabb az Európai Bizottság új elnökjelöltje. Ki és honnan kerítette elő Ursula von der Leyen-t? Többek között ezekről beszélgettek Háttérkép című műsorunkban Bayer Zsolt vendégei, Bogár László és Boros Imre közgazdászok.

Boros Imre szerint hosszú ideig egy komoly látszatkeltés tanúi lehettünk: mind a franciáknak, mind a németeknek volt ,,A” és ,,B” verziójuk. A háttérben valószínűleg az állhatott a közgazdász szerint, hogy amennyiben egyik opció sem működik, olyan jelöltre van szükség, aki mögé a V4-ek egy emberként sorakoznak fel.

Ursula von der Leyen jelentős kormányzati múlttal bír: szociális és családügyi poszton is dolgozott. A politikai aktivitás a felmenőitől sem állt távol: édesapja tartományi miniszter volt Alsó-Szászországban.

Bayer Zsolt szerint a történtek után (Weber és Timmermans veresége) Angela Merkel egy nagy pofont kapott, de kérdéses, hogy mi lehet a kulisszák mögött. Bogár László ezt úgy látja, hogy valamilyen alku eredményeként alakult ki a mostani helyzet.

A közgazdász szerint az új politikai szereplők színre lépésére azért volt szükség, mert a régi politikusok további erőltetése zsákutcába vezetett volna. A szakember a műsorban egyértelművé tette: már a felszínen is a klasszikus politikai elit válságáról van szó.

Teljes adás:

Hír TV