2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:20

Háttérkép

Háttérkép: Ez áll valójában a benzin árának emelkedése mögött

Küszöbön az új olajháború? Akár 100 dollárra is növekedhet a kőolaj ára? Egyebek között ezt a témát vesézte ki Bogár László, Boros Imre és Bayer Zsolt legutóbbi adásunkban.

  • Háttérkép: Ez áll valójában a benzin árának emelkedése mögött

A palagázkitermelés gyakorlatilag mára csődközeli helyzetbe vitte az ezzel foglalkozó nagy amerikai cégeket, ezt érzékelvén pedig Oroszország és Szaúd-Arábia összefogott annak érdekében, hogy ez az összeomlás valóban be is következzen.

Bayer Zsolt műsorvezető felvezetőjére reagálva Bogár László felhívta rá a figyelmet, hogy Magyarország is megérzi az események alakulását, hiszen elég csak az üzemanyagok árára gondolni, melyek az elmúlt időszakban drasztikusan emelkedtek. Ami a hátteret illeti, az elmúlt bő egy évben drámai volt a kőolaj árának alakulása,

ez pedig egy világhatalmi küzdelemnek köszönhető.

A 2000-es évek elején a palagáz miatt az amerikai piacon hirtelen túlkínálat mutatkozott, amely alaposan lenyomta az árakat, hiszen az új technológiával olyan mezőket is ki lehetett termelni, amelyekről azt addig elképzelhetetlennek tartották.

Az Egyesült Államok, Oroszország és Szaúd-Arábia versenyez egymással, de szinte minden évben az USA győz, vagyis a világ legnagyobb olajkitermelőjévé vált, mi több engedélyezték az olaj kivitelét is, mert eddig szigorúan tilos volt Amerikában az olajexport

– mondta el Bogár László.

A közgazdász ugyanakkor rámutatott, a palagáz technológia nagyon drága, s ahhoz, hogy megtérüljön a kitermelés tartósan magasnak kellett volna lennie az olajáraknak.

Amíg tavaly májusban a Brent nyersolaj ára 19 dollár volt, addig mostanra megint közelít a 70 dollárhoz.

Ami most történik a mögött egy olyan szaúdi-orosz összefogás húzódik meg, amelyik látványosan, mondhatni cinikus, ironikus módon tesz a birodalomra,

ez most először fordul elő a történelemben

– fogalmazott.

A zöldek miatt az olajiparral háborúban áll Joe Biden amerikai elnök és ezt a helyzetet kihasználva Rijád és Moszkva visszafogta a termelést, ami azt eredményezheti, hogy

akár 100 dollárra is növekedhet az olaj ára,

de – mutatott rá Bogár – majd később vissza fog zuhanni.

Boros Imre az elhangzottakat annyival egészítette ki, hogy a fő kérdés valóban az: ki is dominálja ezt a piacot, a világerő, vagy fittyet hány erre az egészre Szaúd-Arábia és Oroszország?

Teljes adás:

További témáink:

  • Az Unió aláásná a hazai mezőgazdaság versenyképességét
  • Pénzvisszatartásra készül az EU?
  • A Deutsche Welle propagandával segíti a baloldalt

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!