2020. június 3.,
szerda, Klotild napja

Háttérkép: „Emmanuel Macron mindössze egy globálisan legyártott célszerszám”

Hír TV

2019. június 6., csütörtök 21:45

Bayer Zsolt műsorvezető két állandó közgazdász vendégével – Boross Imrével és Bogár Lászlóval – a Hír TV Háttérkép című adásában az európai országok helyzetét vizsgálta, különös tekintettel arra az ingatag politikai-gazdasági összképre, amely az EP-választások után átrajzolódni látszik a nyugati politikai elit erővonalainak az átalakulása következtében.

Kicsit más szemszögből vizsgálva, az EP-választások utáni Európával kezdődött a műsor. A vendégek arra keresték a választ, melyik országban jelenleg milyen állapotban van a kormányzás, pontosabban az országok kormányozhatóságát elemezték. Így szemlélődve homlokegyenest más összefüggések kerülnek napvilágra, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a fősodrú – „mainstream” – média által fölvázolt idealizált képpel.

Ugyanis „a Nyugat és Brüsszel által leginkább kiátkozott, gyűlölt három helyen: Lengyelországban, Magyarországon és Olaszországban van stabil kormányzás” – kezdte felvezetőjét Bayer Zsolt műsorvezető.  

„És mi van akkor, mindjárt ajtóstól rontva a házba, hogyha mindezt logikailag megfordítjuk? Mert akkor meg úgy hangzik, hogy pont azért gyűlölik őket, mert ott viszonylagos rend van. Tehát mi van akkor, ha a rend és a rendezetlenség küszködik egymással, mint a világegyetemben?”

– reagált Bayer Zsolt kezdő témájára Bogár László.

Boros Imre egy Kádár-kori tréfával válaszolt:

"Az új mechanizmusnak nevezett valami idején, amikor semmi nem akart menni, vagy csak döcögve ment, hívatta Kádár az öreg Kohn bácsit, adjon tanácsot, ugyan mit kéne tenni ebben a helyzetben? Az öreg válasza erre az volt: Kádár elvtárs meg tetszik fúratni az egyforintost, kabátgombként elkezdi árulni, de két forintért.”

Boros Imre szerint ez történik most is: árulják, ami tulajdonképpen nem létezik, emiatt pedig már nemhogy csak „rezeg a léc”, hanem országok fognak bukni, erősorrend alapján.

Először Németország került terítékre.

Boros Imre felvázolta a szocdemek aktuális bukását, akiknek a 19. századi megalakulásuk óta soha nem volt ilyen rossz a megítélésük, a mélypontjukon vannak. A CDU-CSU sincs sokkal jobb állapotban.

Tovább lépve nyugatra, a franciák felé, Bogár László kijelentette:

Franciaország fél éve gyakorlatilag permanens polgárháborús állapotban van, olyan elemi erejű a társadalmi tiltakozás. „Macron szerencséje, hogy nincs egységes narratívája a lázadóknak, éppen ezért még nem borult fel teljesen a politikai hatalom” – tette hozzá a közgazdász.

Marine Le Pen megnyerte a választásokat és most „menetből kívánja” Macront kiütni a hatalomból, amire jó eséllyel pályázhat is. Mindeközben a nyugati liberális média „azt a sípot fújja”, hogy az ezer gonddal küszködő, meggyengült és népszerűtlen Macron lehet Európa új „megmondó embere” – vélekedett Bayer Zsolt, amire Bogár László úgy nyilatkozott, hogy az európai integráció tengelye mindenképpen a német-francia együttműködésre épült.

Nehéz megmondani, hogy ha ma nem rájuk épülne ez az Európa, akkor vajon kire és mi is lenne? – vélekedett a közgazdász, aki szerint Macron az utóbbi idők „leglegyártottabb” politikai figurája.     

Hír TV