2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Háttérkép

Háttérkép: Az euró nem volt jó gazdája a válságnak

A HírTV Háttérkép című műsorában Bayer Zsolt vendégeivel Boros Imrével és Bogár Lászlóval többek között az uniós tagállamok gazdasági helyzetét elemezte.

  • Háttérkép: Az euró nem volt jó gazdája a válságnak

Az Európai Unió összes tagállamában zuhant a GDP a Coviddal terhelt 2020-as évet követően. A legnagyobb visszaesést Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban mérték. Idehaza 5,7 százalékot esett vissza a gazdaság, de még nálunk is jobban vészelték át ezeket a vészterhes hónapokat a dánok, a lengyelek, a bolgárok és a svédek – vezette fel a műsor első témáját Bayer Zsolt műsorvezető.

Boros Imre szerint beszédesek ezek a számok. Bár az OECD pontos adatai még kicsit váratnak magukra, az elsődleges becslések szerint azok az országok „nyertek”, ahol még nemzeti valuták vannak forgalomban. A közgazdász szerint egyértelmű, hogy az euró nem volt jó gazdája ennek a válságnak. Boros arra is rámutatott, hogy a nyugat-európai országok sokkal rosszabban teljesítettek, mint az általuk gyalázott V4-ek. De azt is érdemes észrevenni, hogy ahol meghatározó a turisztikai szektor, ott a visszaesés is jelentősebb, mint ahol más gazdasági ágazatok a meghatározók.

Ez nekünk is egy nagyon fontos üzenet

– hangsúlyozta a szakértő.

Bogár László egyetértett az elhangzottakkal, majd felhívta arra a figyelmet, hogy

nem először fordul elő az, hogy az eurózóna országai gyengébben teljesítenek, mint a zónán kívül esők.

A közgazdász kijelentette, hogy 22 év után elég tapasztalat halmozódott fel ahhoz, hogy végre belássák,

az euró egy elhibázott projekt.

Az euró csak akkor működne Bogár szerint, hogyha közös költségvetése lenne a tagállamoknak, azaz létrejönne az, amit Európai Egyesült Államokként szoktak emlegetni. A közgazdász szerint az országoknak azon is el kellene gondolkozniuk, hogy ilyen vis major helyzetben miként tudnák rugalmasan átalakítani a gazdasági stratégiájukat.

A műsor hátralévő felében foglalkoztak az olaszországi kormányváltással, de kicsit átnéztek a tengerentúlra is.

Teljes adás:

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hiteles volt-e vagy sem Varga Judit? + videó

Hiteles volt-e vagy sem Varga Judit? + videó

Lehet Varga Juditot utálni, de akkor is viszonyulni kell a bántalmazási ügyéhez. Jó lenne, ha Magyarországot Magyar Péter vezetné? Jó fej egyáltalán Magyar Péter? Rossz ez az egész a kormánynak? Fodor Gábor és Kukorelly Endre próbálta meggyőzni egymást a HírTV stúdiójában. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!