2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Háttérkép

Háttérkép: Az elmúlt 100 év legtragikusabb éve volt 2020

Bayer Zsolt 2021-ben is hétről hétre sorra veszi a legfontosabb közéleti történéseket vendégeivel Bogár Lászlóval és Boros Imrével a Hír TV Háttérkép című műsorában.

  • Háttérkép: Az elmúlt 100 év legtragikusabb éve volt 2020

Bayer Zsolt a műsor házigazdája annak apropóján, hogy a mai volt az új év első adása azt a javaslatot tette, hogy tegyenek egy visszatekintést az óévre, amelyet Bogár László az elmúlt 100 év legtragikusabb évének nevezett.

Bogár László közgazdász meg is magyarázta ezután ezt a kijelentését. Elmondta, hogy most már biztosra vehetők nagyjából a számok, amelyekből egyértelműen kirajzolódik az, hogy

sem az első, sem a második világháború idején, sőt még az 1929-1933-as gazdasági válság idején sem esett annyira vissza a gazdaság, mint 2020-ban. Egyes becslések szerint akár a 8 százalékot is meghaladhatja a visszaesés

– hangsúlyozta.

Majd rámutatott arra, hogy ezt úgy lehet elképzelni, hogy a világ teljes gazdasági teljesítménye az körülbelül 100 ezer milliárddollár, amely ha 6-7 százalékkal csökkent, akkor az 6-7 ezer milliárd dolláros csökkenésnek felel meg.

De ami még ennél is ijesztőbb adat, hogy éves szinten mintegy 60-70 ezer milliárd dollárral növekedett a világ adósságállománya. (…)  Ez pedig azt jelenti, hogy a világgazdaság rendszerében egy rendkívül torz deformáció megy végbe

– hangzott el.

Boros Imre ezt követően megpróbálta árnyalni mindazt, amit Bogár László mondott. A közgazdász véleménye szerint,

hogyha óriási a válság, a katasztrófa, a dráma, akkor rajzolódnak ki a megoldásnak a kontúrjai.

A közgazdász szerint miután ilyen eszeveszett mód növekedett az adósság, szinte lehetetlennek látszanak így a kamatemelések, hiszen ezrével döntenék be így a hiteladósokat. Ez pedig Magyarországnak nem egy rossz üzenet – hangsúlyozta. Majd Boros Imre arra is kitért, hogy ebben a pénzügyi rendszerben, amelyben a pénztömege az emberi elhatározástól függ. Ezzel pedig lehet „játszadozni”, és csak tőlünk függ, hogy a jelen helyzetből milyen irányba keresünk kiutat – hívta fel a figyelmet a közgazdász, aki szerencsésnek nevezte azt is, hogy a globális pénzrendszerhez nem kapcsolódunk most az eurón keresztül.

A műsor hátralévő részében pedig érintették, mind a Brexit, mind az amerikai elnökválasztás ügyét is.

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!