2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Háttérkép: Amerika ma a politikai polgárháború állapotában van

Hír TV

2019. május 16., csütörtök 20:55

A Hír TV Háttérkép című adásában Bayer Zsolt műsorvezető két szakértő közgazdász vendégével – Boros Imrével és Bogár Lászlóval – Amerikáról beszélgettek, majd a relatív szegénység kérdését boncolgatták.

Amerikáról, és a Donald Trump elleni hadjáratról Bayer Zsolt felvezetőjében elmondta, hogy a „megfelelő média már megüzente a Trump-Orbán találkozó előtt”:

a magyar kormányfőnek szóvá lesz téve, amiért a kínaiakkal és az oroszokkal jóban van, ezt „Soros György üzenő füzete a 444.hu már előre, időben megírta”.  A Gyurcsány-Bajnai kormányok teljesítményéhez mérve, amikor a kémper mellett a stratégiai MOL, és a budapesti reptér eladása kapcsán is az erős orosz érdekek domináltak, ennek a kormánynak kellett mindent helyrehoznia, visszavásárolnia.

Donald Trumpról szólva a műsorvezető megjegyezte: úgy tűnik, mintha már elkezdődött volna a 2020-as elnökválasztási kampány.

Mivel a demokratáknak kétévnyi vizsgálódás után – immáron hivatalosan, bizottság által deklaráltan – sem sikerült rábizonyítaniuk a jelenlegi elnökre a megválasztása pillanatától hangoztatott orosz befolyásolási szálat, most az 1980-as évekből származó német bankból eredő számlákkal igyekeznek kínos helyzetbe hozni Trumpot.

Boros Imre reagálásában kifejtette:

az amerikai elnökválasztáskor Trumpot a média leírta, mindenki Hillary Clinton győzelmét várta. „Aztán megtörtént, aminek meg kellett történnie: az amerikai, jórészt dolgos, szorgos, fehér középosztály mellé állt, és beszavazták”.

A jelenlegi vád háttere: a ’80-as években Trump üzleti érdekeltségei is veszteséget szenvedtek, amit üzletileg túlélt. Mivel az amerikai törvények lehetővé teszik, hogy a megélt veszteségeket később az adóból visszaírhatják, ezért neki viszonylag hosszú ideig nem kellett adóznia. Most a Trump ellen nyomozók valószínűleg lehetetlent kérnek a német bankoktól, amikor az akkor esetlegesen átmozgatott pénzek után kutatnak, mert harmincvalahány év vonatkozó üzleti anyaga már rég elérhetetlen.

„Úgy tűnik ennyire el vannak keseredve. Ez a csapda sem fog működni” – szögezte le Boros Imre.  

Bogár László úgy vélte, minden túlzás nélkül Amerika ma a politikai polgárháború állapotában van.

Korábban az amerikai politikai elitek – noha akkor is létezett szembenállás közöttük – gondolkodás nélkül összefogtak, ha a „birodalmi érdekeik” ezt kívánták. A Watergate-botrány óta, ami a globális média születésének időpontja, amely ott mutatja meg igazán mekkora hatalommal bír, a politikum fölé is emelkedve, „a fegyverek egyre rejtettebbé és veszélyesebbé is válnak”.  

A médiafegyver az egy kifinomult eszköz. Azért veszélyes mert a társadalom döntő többsége nem is látja át a hozzá köthető folyamatokat – fogalmazott Bogár László közgazdász.  

Hír TV