2023. 10. 01. Vasárnap Malvin napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Vezércikk 08:05

Háttérkép

Háttérkép: A szabadság árát meg kellett fizetni

Harminc évvel ezelőtt omlott le a berlini fal, amely szinte elképzelhetetlen csoda volt akkor. Egy olyan ígéret, Európa és a világ számára, ami hihetetlen energiákat szabadított fel. Sokunknak meghatározó élménye ez, akkor azt gondoltuk, hogy most valami egészen új és egészen más fog kezdődni. Nemcsak a hidegháborúnak van vége, nemcsak az európai kommunizmusnak, annak a torz társadalmi kísérletnek is vége egyszer és mindenkorra. Eltelt harminc év, ez elég nagy perspektíva arra, hogy visszatekintsünk – vetette fel a témát Bayer Zsolt, műsorvezető.

  • Háttérkép: A szabadság árát meg kellett fizetni

Boros Imre közgazdász szerint pozitív és negatív következményei is vannak a harminc évvel ezelőtt történteknek.

Én először azzal kezdeném, ami jó. A közvetlen személyes szabadságjogoknak azért egyfajta kiteljesedését azt ne tagadjuk meg magunktól. Járhatunk, kelhetünk, adott esetben most már, amit akkor elképzelni sem lehetett, munkát lehet vállalni az unióban. Szóval sok ilyen dolog van, útlevél nélkül lehet utazni. Ugyanakkor azonban, ha az egészet áttekintjük a lényegét illetően, akkor azt kell megállapítani, hogy valójában ezek az engedmények azért születtek, hogy az emberiségnek az a hányadát, amibe mi beletartoztunk, a pénzhatalmi köröknek kiterjesztették a hatáskörét, a lehetőségeit még egy jó pár százmillió emberrel, hogy onnan értéket szívjon el. Tehát, amit a munka megtermel, amit abban az országban megtermelnek, abból az értéket kiszedje. Ha megnézzük a világ ilyen irányú fejleményeit, a vagyonok iszonyú koncentrációja van. A legutóbbi számot úgy láttam, körülbelül olyan harminc millió embert lehet a világon a hét milliárdból úgy gazdagak tekinteni, hogy egy millió dolláron felüli mindenféléje van.  (…) Az alsó kéttizednek negatív vagyona van, tehát a folyó jövedelmeit is adósságok terhelik. Gyakorlatilag ezekért a pluszokért, amit az elején említettem, ezt úgy tűnik, be kellett vállalni.

Bogár László közgazdász mindehhez hozzátette:

Valóban az egész nyugatias gondolkodás, vagy nyugatias modernizáció az elmúlt öt- hatszáz évben leginkább emblematikus fogalmának valóban a szabadságot lehet tekinteni. Ez volt a szabadság eufóriája, csak ugye a szabadság - most már látjuk az elmúlt harminc év fejleményeinek tükrében – egyúttal a legbonyolultabb, legrafináltabb, legtrükkösebb, és egyben merjük kimondani, valójában legveszélyesebb kategóriái a nyugatias modernitás egész létértelmezési logikájának. Tudniillik a szabadság fogalmában, ha minőséget nem teszel hozzá, akkor elvileg létharmónia, a csodálatos emberséges létharmóniára való szabadság is benne van, de a totális önpusztító létrontás szabadsága is benne van. Ha mindössze csak a szabadság rendkívüli jelentőségére hívod fel a figyelmet, tegyük fel jószándékúan, akkor ez a szó szoros értelmében semmitmondó, abban az értelemben, hogy milyen lesz ennek a szabadságnak a létminősége.

 Teljes műsor: 

 

Hír TV

További epizódok

Háttérkép: Dacból is mondjuk ki, létezik még normalitás!

Háttérkép: Dacból is mondjuk ki, létezik még normalitás!

„Az rajtunk is múlik, hogy az abnormálisok totális győzelmet aratnak-e a normalitás felett.” 2021. július 01.
Háttérkép: A globalista háttérhatalom tevékenysége a kiegyezéstől napjainkig

Háttérkép: A globalista háttérhatalom tevékenysége a kiegyezéstől napjainkig

A kiegyezés kapcsán valóban beszélhetünk boldog békeidőkről? Kiderül a Háttérkép tematikus adásából. 2021. június 24.
Háttérkép: 2500 éve létezik az „Oszd meg és uralkodj!

Háttérkép: 2500 éve létezik az „Oszd meg és uralkodj!" elve

A Háttérkép vendégei Boros Imre és Bogár László közgazdászok voltak. 2021. június 17.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!