2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Háttérkép

Háttérkép: A jelenlegi helyzetben komolytalan Soros gazdasági ajánlata

Bayer Zsolt ezen a héten is Bogár Lászlóval és Boros Imrével beszélgetett a legfontosabb közéleti történésekről a Hír TV Háttérkép című műsorában.

  • Háttérkép: A jelenlegi helyzetben komolytalan Soros gazdasági ajánlata

A műsor első témája Soros György örökkötvényei voltak. Bayer Zsolt arra volt kíváncsi, hogy mi is ez és mit jelentene, hogyha az Unió ebbe belemenne.

Boros Imre közgazdász emlékeztetett arra, hogy Soros ezt korábban már bebukta, akkor ez a kezdeményezése háttérbe került. Azonban a magyar és a lengyel vétó most megteremtett a szakértő szerint egy kis gondolkodási szünetet, a magát filantrópként hirdető spekuláns is összeszedte magát, és újra előállt az ötlettel, amibe tett egy csalafinta csavart is, és azt mondta, hogy a magyarokat és lengyeleket tulajdonképpen meg lehet kerülni – hangzott el. Boros Imre azt is elmagyarázta, hogy ez miért is örökkötvény.

A közgazdász szerint

ez nem egyéb, mint a világ pénzbirodalmának kényszerzubbonya azon országokra, akik ebbe belemennek.

Boros arra is rámutatott, hogy a súlyosan eladósodott déli államok, mint Spanyolország és Olaszország feltehetően nem ésszerűen használná fel ezt a pénzt.

Aztán nekik is jönne a lejárat, amire Soros azt mondaná, hogy ő megveszi tőlük a lejáró hiteleket, kifizeti azokat, akiknél lejár, és átváltjuk azt is örökkötvénybe, és az érintett államoknak az lenne a dolga, hogy a népeiktől kihajtsa a kamatokat. A kamat pedig épp annyi, amit a nép épp elbír

– hívta fel a figyelmet a közgazdász.

Bogár László az elhangzottakat azzal egészítette ki, hogy az örökkötvény a brit birodalom időszakában tudott működni, mert akkor a világon mindenki elhitte, hogy ez a birodalom örökké fenn fog állni és a világ ura marad. Ráadásul egy olyan rendszerben, amely horgonyként az aranyhoz volt kötve. A közgazdász az örökkötvény azon jellemzőjére is kitért, hogy annak sosem kell a tőkéjét törleszteni, csak a kamatát. Bogár szerint

ez egy olyan rendszerben lenne elképzelhető, amely stabil és kiszámítható lenne, de a jelenlegi helyzetben ez komolytalan ajánlat, mert most az abszolút bizonytalanság uralja az egész világot, és igaz ez az Európai Unióra is.

A műsor második felében pedig a még mindig sok fejtörést okozó Brexitet vették górcső alá.

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!