2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

Háttérkép: ,,A dollár a mi pénzünk, de az önök problémája”

Hír TV

2019. július 25., csütörtök 21:38

Mit jelent ma a világkereskedelem? Hogyan kapcsolódik a kapitalizmushoz? Hogyan mozgatja az Egyesült Államok gazdasági helyzete ezt a rendszert? Ezeket a kérdéseket járták körül Háttérkép című műsorunkban Bayer Zsolt és vendégei, Boros Imre és Bogár László közgazdászok.

A második világháború utáni berendezkedés (szabadkereskedelem, Bretton-Woods-i rendszer) az amerikaiak előnyét szolgálta Boros Imre meglátása szerint. Ennek ellenére napjainkban az Egyesült Államok eladósodása jelentős (115 százalék). Ennek megértéséhez Bogár László elmondta, hogy az USA kettős szerkezetű: van egy nemzetállam és van az a bizonyos ,,birodalmi” Amerika. A problémát az okozza, hogy költségvetésből viszont csak egy van, formálisan ugyanis csak a nemzetállam rendelkezik ezzel.

Az említett eladósodás a közgazdász szerint annak volt köszönhető, hogy az amerikai középosztály magasan afölött az életszínvonal fölött élt, amit a valós teljesítménye indokolt volna. Napjaink feladata -és Donald Trump ezen igyekszik- oldani ezt a múltbéli, de szűnni nem akaró feszültséget.

Teljes adás:

Hír TV