2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában: Putyin szerint a BRICS a globális többség törekvéseit képviseli

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő és Bidló Gábor, a Budagabona ügyvezető igazgatója volt a Háború Ukrajnában műsorunk vendége, akik élőben elemezték a legfrissebb híreket.

  • Háború Ukrajnában: Putyin szerint a BRICS a globális többség törekvéseit képviseli

A tartalomból:

  • Az ukrán csapatok mélyebben nyomultak be az orosz védelmi vonalakba a délkelet-ukrajnai Robotine közelében – közölte a hadsereg szóvivője. A csapatok megtartják az elfoglalt területet, és támadják az orosz tüzérséget. Mint arról mi is rendszeresen beszámoltunk, a kijevi kormányerők június óta ellentámadást folytatnak az orosz megszállás alatt álló területeken keleten és délen.
  • Ukrajna védelmi minisztere, Olekszij Reznyikov azt mondta, hogy Ukrajnában még nem hajtották végre a mozgósítási tervet, de nincs is szükség a mozgósítási létszám növelésének bejelentésére.
  • Az oroszok csapásokat mértek Donyeckben és Herszonban, amelyek következtében többen életüket vesztették. Utóbbi városban lakóövezeteket és óvodai épületeket ért találat – közölték kijevi források.
  • Az orosz légvédelem megsemmisített két ukrán drónt a Moszkvától délre fekvő Tula régióban. Az Orosz Védelmi Minisztérium közlése szerint a légvédelmi erők két vadászgépet bocsátottak a levegőbe az amerikai drónok felderítésére.
  • Az ENSZ épületében fog beszédet tartani az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij a New York-i ENSZ-közgyűlés előtti beszédében az esetleges békemisszióról, egy különleges bíróságról és a háborús veszteségekről fog beszélni.
  • Az ukrán elnök menesztette az Ukrán Biztonsági Szolgálat kárpátaljai vezetőjét.
  • Szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be a Wagner-vezért temetésének idejére Szentpéterváron. Jevgenyij Prigozsint az orosz nagyvárosban tegnap délután helyezték örök nyugalomra. A temetést szűk körben tartották. Ahogy a gyászszertartás előtt már a Kreml szóvivője bejelentette, Vlagyimir Putyin orosz elnök nem vett részt Prigozsin a temetésen.
  • Vlagyimir Putyin telefonbeszélgetést folytatott Narendra Modi indiai miniszterelnökkel, amelynek során a kétoldalú kapcsolatokról, a BRICS-csoport bővítéséről és a G20 közelgő találkozójáról tárgyaltak.
  • A Wall Street Journal amerikai lap értesülései szerint a Joe Biden elnök vezette kormány és Kijev európai szövetségesei hosszú távú katonai segítséget terveznek nyújtani Ukrajnának. Ezzel igyekeznek biztosítani, hogy Oroszország ne tudjon győzni a csatatéren, és meggyőzni a Kremlt arról, hogy a Kijevnek nyújtott nyugati támogatás nem inog meg.
  • Az Egyesült Államok újabb 250 millió dolláros katonai segítséget küld Ukrajnának – jelentette be kedden az amerikai külügyminisztérium. A csomag tartalmaz AIM-9M légvédelmi rakétákat, HIMARS mobil rakétatüzérségi járművekhez használható eszközöket, valamint 105 és 155 milliméteres tüzérségi lőszereket, aknamentesítő eszközöket, akadályromboló lőszereket és egyéb rakétákat, valamint 3 millió darab, kézifegyverbe való lőszert.
  • Szöul is bejelentette, hogy Dél-Korea jövőre 312 millió fontot, vagyis 140 milliárd forintnyi támogatást küld Ukrajnának. A forrásokat főként humanitárius segélyre és újjáépítésre szánják.
  • Erdogan török elnök arra számít, hogy az ENSZ-közgyűlés 78. ülésszakának szeptember 19-i kezdete előtt tárgyalásokat folytat orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal. A konfliktus békés megoldásának kilátásait és a fekete-tengeri gabonaegyezményt veszik napirendre.
  • Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor kommentálta Volodimir Zelenszkij elnök szavait, aki válaszolt az amerikai politikus felhívására, miszerint a háborús állapot ellenére 2024-ben választásokat kellene tartani Ukrajnában.
  • Éles bírálatokat kapott Ferenc pápa, mert arra biztatta az orosz fiatalokat, hogy ne mondjanak le "örökségükről". Az egyházfő a szentpétervári összoroszországi találkozón résztvevő katolikus fiataloknak üzent. Az rótták fel a pápának, hogy Oroszország imperialista múltját dicsérte, amikor a Kreml háborút indított Ukrajnában. Arra azonban nem figyeltek, hogy azt is elmondta a szentatya: legyenek a fiatalok a béke művészei, és vessék el a megbékélés magjait.
  • Tucker Carlson amerikai tévés személyiség két év után készített újra interjút a magyar miniszterelnökkel. A mintegy fél órás videóban háborúról, Oroszországról és Ukrajnáról, az Amerikai Egyesült Államokról, illetve a magyar nemzet küldetéséről is szó esett. Orbán Viktor szerint a megoldás kulcsa Washington kezében van.

A teljes adás:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!