2020. május 25.,
hétfő, Orbán napja

Globál: Közeleg a nap, amikor az Európai Parlamentnek meg kell szavaznia a biztosjelölteket

Hír TV

2019. október 8., kedd 23:00

Közeleg az Európai Parlament október 23-i plenáris ülése, amikor a képviselőknek meg kell szavazniuk a Leyen-bizottság biztosjelöltjeit. Viszont több tárcának sincsen még olyan aspiránsa, aki átment volna a meghallgatáson. Köztük van a magyar jelölt is, egyelőre nem tudni, hogy a Trócsányi László helyére jelölt Várhelyi Olivért megszavazzák-e. Közben az európai politikai porondon olyan hatalmas témák állnak sorba, mint az uniós költségvetés, a migráció, az amerikai büntetővámok, illetve a brit kilépés, amely október harmincegyedikével esedékes.

Bár figyelmes volt a kiválasztásnál, mégis lavíroznia kell Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek az új biztosok kinevezésekor. Magyarország számára nem csak az fontos, hogy Várhelyi Olivér milyen posztot kap, hanem például az is, hogy a jogállamisági ügyekben illetékes biztosok - Vera Jourová és Didier Reynders - milyen álláspontot képviselnek majd hazánkkal szemben a már folyamatban lévő eljárásban.

„Várhelyi Olivér egy karrierdiplomata és tulajdonképpen az egész eddigi pályafutásában mondhatjuk azt, hogy olyan pontokat érintett, amelyek mind-mind alkalmassá teszik őt arra, hogy ebben a pozícióban is szerepet tudjon vállalni. Ebből a szempontból nem lehet vele kapcsolatban olyan politikai típusú támadásokat megtenni, mint mondjuk Magyarországnak az első számú jelöltjével, Trócsányi László kapcsolatban. Tehát ebből a szempontból abszolút az a várakozás, – összességében ahogyan figyeljük akár a brüsszeli portálokat is – hogy át fog menni azon a bizottságon, amely Trócsányi Lászlót nem engedte át. Utána következik az a pont, amikor meghallgatják majd a szakbizottságban és ott döntik majd el, hogy arra a területre, amire jelölték alkalmas-e.” – mondta el a műsorban Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Hír TV