2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Globál

Globál: Elérhető távolságban a Brexit

Hatalmas győzelmet jelent Boris Johnson számára a brit parlamenti választás végeredménye. Ezzel egy határozott Brexitet nyerhetnek, ugyanakkor elveszíthetik Skóciát.

  • Globál: Elérhető távolságban a Brexit

Elsöprő győzelmet aratott a konzervatív párt az előrehozott választásokon Nagy-Britanniában. Ezzel megszerezték az abszolút többséget a brit parlament alsóházában. Londoni politikai elemzők szerint biztosra vehető, hogy az Egyesült Királyság január 31-én a Brexit jelenleg érvényes határnapján kilép az Európai Unióból. Ugyanakkor szelet fogott a skót függetlenségi mozgalom vitorlája is. A tartomány miniszterelnöke arról beszélt, újabb népszavazást kell tartani a skót elszakadásról.

Egedi Gegely a témára reagálva azt mondta, Boris Johnson azzal az ígérettel fogta meg a polgárokat, hogy végrehajtja a Brexitet.

„Ez a kérdés ugye nagyon szerencsétlen módon, nagyon hosszú időn át húzódott, olykor már abszurdba fordulva. Nagyon sok embernek ebből a teszetosza politikából elege volt, és kétségtelen, hogy 2016-ban az 52 százalék a Brexit mellett tette le a voksát, és Boris Johnson nagyon világosan, nagyon egyértelműen azzal az ígérettel váltotta Theresa May-t idén júliusban, hogy végrehajtja a Brexitet.”

A szakértő szerint Boris Johnson egyénisége is hozzájárulhatott a győzelemhez:

„Egy nagyon határozott, nagyon dinamikus és nagyon tapasztalt politikusról van szó, akinek ugyanakkor magas egyetemi végzettsége van. Meg tudta a briteket szólítani olyan üzenetekkel, amelyekre ők vevők voltak. Biztos, hogy az ő személyiségének szerepe van, de a német Die Welt feltette azt a kérdést, hogy a jövőben melyik arcát mutatja nekünk Boris Johnson, mert ugye több arca is van. A londoni polgármesterként inkább egy lezser liberális politikust ismerhettünk meg az ő személyében, most egy harcias konzervatív politikust. A Jövő mutatja meg, hogy mi lesz az ő valódi teljesítménye. Kétségtelen, hogy személyes érdemének is betudható az, hogy a pártot ennyire felhozta.”

A műsorban szó volt arról is, hogy a skót nemzeti pártnak 48 mandátuma lett, ők újabb függetlenségi népszavazásért küzdenek. Egedi Gábor szerint ez nem egy új fejlemény, a párt régóta ezt a követelést képviseli, a többi skóciai párt azonban ellenzi. 2014-ben a skótok nemmel szavaztak az Egyesült Királyságtól való függetlenedésre.

Teljes műsor: 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!