2020. augusztus 11.,
kedd, Zsuzsanna, Tiborc napja

Főhős: Terítéken a baloldali megmondó emberek

Hír TV

2019. május 13., hétfő 21:00

Apáti Bence a Hír TV Főhős című „sztármagazinjának” műsorvezetője az adás kezdetén megnyugtatott mindenkit: ne gondolják, hogy a baloldali és a liberális megmondóemberekről megfeledkeztek. Ők sem maradhattak ki a sorból. Az adásban felidézték Heller Ágnes, Kéri László és Lengyel László veretes mondatait. Ők valamennyien a balliberális oldal holdudvarában a mai napig szidják a kormányt és Fideszt.

Ha már baloldal és liberalizmus, a műsorból nem hagyhatták ki a lánglelkű Heller Ágnest, aki a legaktívabb megmondóember. Szeret leveleket írni, tagadta 1956-ot és szerinte 2006-ban sem történt véres tömegoszlatás.

Aktualitást az ad Heller Ágnesnek, hogy a napokban egy spanyol lapban hosszú cikkben bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt, akit zsarnoknak nevezett. Heller azt írta, Orbán illiberális rendszerét sokan sokféleképp próbálták már leírni: fasizmus, autokrácia, maffiaállam, szupernacionalizmus, de a filozófus szerint itt valami újjal állunk szemben, a zsarnoksággal. Mint fogalmazott: „a zsarnokok és zsarnokságuk mindig elbuknak. De az még nem látszik, hogy ez mikor jön el, illetve az is kétséges, hogy milyen állapotban lesznek a magyarok, amikor újra kell kezdeniük”.

Az "újrakezdés" apropóján a műsorban felidéztek egy 1958-as levelet, ami után elismerte Heller, hogy hazudott, de csak egy kicsit.

„Fokozatosan jöttem rá a hibáimra (...) magát az ellenforradalmat is egy ideig helytelenül értékeltem” - ezt írta kommunista önvallomásában 1959-ben Heller Ágnes.

Az MSZMP KB-nek küldött levelében a filozófus kijelentette: a párt helyes politikát folytat, és arra kérte a kommunista vezetőket, segítsenek hibái kijavításában. A dokumentum nyilvánosságra kerülése után Heller már azzal védekezett, hogy a levél egy részét nem ő, hanem az azóta elhunyt első férje írta, amiről - állítása szerint - ő nem is tudott.

A Heller-levél a történészek előtt már évek óta ismert volt. Hankiss Ágnes azt mondja, most azért hozták nyilvánosságra a dokumentumot, mert a filozófus lejáratóakcióba kezdett Magyarország ellen. 

Heller Ágnesnek semmi sem volt elég jó. Ha betiltott egy demonstrációt a rendőrség, ami megzavarta volna az Élet Menetét, akkor is az Orbán-kormányon verte el a port.

Heller nem csak nyilatkozott a külföldi sajtónak, hanem előadásokat tartott, például Bécsben is, ahol lekommunistázta a kormányfőt.

És nem hagyta abba. Amikor csak tehette, arról beszélt, mennyire retteg mindenki az országban.

A folytatásban két másik megmondó emberrel, Kéri László és Lengyel László életművével és személyével fogalakozott a Hír TV "sztármagazinja". A közös bennük az, hogy már elvesztették régi fényüket és egyik jobban utálja az Orbán-kormányt, mint a másik.

Például Kéri László szerint az Orbán-kormány tevékenységét az emberek csak azért tartják sikeresnek, mert közgazdaságilag műveletlenek. 

"A választókról így beszélni, csak egy baloldali tud!" – fogalmazott Apáti Bence műsorvezető.

Hír TV