2020. február 19.,
szerda, Zsuzsanna napja

Főhős: Kuncze Gábor a liberális "királycsináló"

Hír TV

2019. április 15., hétfő 21:41

A mai adás főhőse Kuncze Gábor volt, aki volt belügyminiszter, királycsináló és az SZDSZ egykori elnöke. Negyed százada – mondhatni – élet és halál ura volt Magyarországon. Vagy csak egy odaállított báb? Tény, az újságírókat ott alázta, ahol tudta. Jogos a kérdés, minek köszönhette a pápai születésű, a Nagykörútról kívülről érkező Kuncze, hogy ilyen üstökös-szerű karriert futott be?

Aranykéz utcai merénylet, Szlávy Bulcsú és Prisztás-gyilkosság. De itt nincs vége. 1996 utolsó két hónapjában öt vállalkozóra lőttek rá Budapesten, majd egy évvel később újabb vállalkozót gyilkoltak meg alvilági leszámolásra emlékeztető módszerrel, de a legemlékezetesebb ezek közül a Fenyő János médiavállalkozó ellen elkövetett merénylet volt. Jelenleg több ügyben tart az eljárás. Horn Gyula miniszterelnök akkor azt mondta, hogy: „Ami ma Magyarországon van, az nem közbiztonság, nem az, amit elvárnak az állampolgárok. Elfogadhatatlan, hogy naponta történjenek rablások és gyilkosságok.”

Kuncze belügyminiszterként ahelyett, hogy üldözte volna a bűnt, inkább elkente azt. Emlékeznek még a “megélhetési bűnözés” kifejezésre? Kuncze a parlamentben találta ezt mondani egy félig agyonvert plébános és kifosztott temploma kapcsán. Évekig hivatkozási alap lett ez a balliberális “elit” számára, amikor a bűnelkövetők roma származásúak voltak.

Ellenben ahol megmutatta, belügyminiszterként milyen kemény is tud lenni, az a rendszerváltás utáni első, erőszakkal szétvert tüntetés.

1997-ben az úgynevezett Metész-tüntetésen a rendőrök a Hősök terén brutálisan bántalmazták, megbilincselték és magukkal hurcolták az 1956-os forradalom élő legendáját, Pongrátz Gergelyt. Belügyminiszterként Kuncze Gábor ezután persze simán letagadta, hogy erőszakot alkalmaztak volna.

A továbbiakban sem tagadta meg önmagát. A kacskaringós karriert befutott Kuncze Gábor életútját kísérte figyelemmel az Apáti Bence vezette műsor.

Hír TV