2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Híradó 12:00

Főhős

Főhős International: Kaczynski, a lengyel politikai erő központja

A Hír TV eheti Főhős International című műsorában a Kaczynski ikerpár 45 perccel fiatalabb tagját, Jaroslaw-ot ismerhettük meg közelebbről, aki testvérével meghódította Lengyelországot, és végrehajtotta a második rendszerváltást az országban.

  • Főhős International: Kaczynski, a lengyel politikai erő központja

Jaroslaw Kaczynski pártjával, a Jog és Igazságossággal (PiS) 2005-ben aratott fölényes győzelmet, és elhozta Lengyelországba a második rendszerváltást. A befolyásos politikus 2010-ben elvesztette legjobb barátját és legfőbb szövetségesét, az ikertestvérét egy repülőgép szerencsétlenségben.

2015-ben és 2019-ben pártjával újráztak a választásokon, de a céljuk mit sem változott, Lengyelország erősödését és a nemzeti értékek megőrzését tűzték a zászlójukra

– kezdte eheti főhősünk bemutatását Losonczi Kata műsorvezető.

Kaczynski több, mint egy átlagos képviselő, a PiS alapítója és vezetője, varsói irodájába nem lehet bekopogni engedély nélkül. A befolyásos politikust 1962-ben egy egész ország ismerhette meg testvérével, hiszen egy népszerű lengyel játékfilmben ők játszották a főszerepet. A fivérek egyetemre is együtt jártak, és már joghallgató korukban közéleti szerepet vállaltak, a kommunista rezsim liberális ellenzékének sorába tartoztak.

A testvérek 41 éves korukra az akkori elnök bizalmasaivá váltak, de idővel csalódtak benne. De 1997-ben Jerzy Buzek kormányának köszönhetően ismét hatalomra tettek szert. Lech Kaczynski igazságügyi miniszterként nagy népszerűségnek örvendett, mivel hatékonyan lépett fel a korrupció ellen.

A Jog és Igazságosság pártját 2001-ben alapították, és rá pár évre a fivérek történelmet írtak,

2005-ben Lech Kaczynski lett Lengyelország köztársasági elnöke, míg fivére 2006 júliusában az ország miniszterelnöke lett.

Még ugyanebben az évben a lengyel elnök Magyarországra látogatott. Itt tartózkodása alatt találkozott Sólyom László köztársasági elnökkel, stratégiai partnerséget kötött Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével, viszont programjában nem szerepelt az, hogy Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel tárgyaljon.

Szakértők szerint a Gyurcsány-Kaczynski találkozó elmaradásáért maga Gyurcsány Ferenc volt a hibás a Lengyelországra tett kijelentései és a labilissá vált magyar belpolitikai helyzet miatt,

Lech Kaczynski pedig már akkor Orbán Viktornak szavazott inkább bizalmat, mert látta benne a potenciálsi jövőbeli kormányfőt.

A műsor második felében Jaroslaw Kaczynski 2010 utáni menetelését ismerhették meg a nézők, és arról is igyekeztek lerántani a leplet, hogy mi a PiS titka, hiszen 2015-ben és 2019-ben is megőrizték kormányzó szerepüket, és fejlődési pályára állították az országot.

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Főhős: Láng Zsolt, a veterán fideszes

Főhős: Láng Zsolt, a veterán fideszes

Mai adásunkban felidéztünk néhány korábban kiszivárgott hangfelvételt. És velünk volt Láng Zsolt a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, akivel gyermekkori élményeiről is beszéltünk.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!