2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Főhős International: Boris Johnson, az egyszemélyes olvasztótégely

Hír TV

2020. május 7., csütörtök 20:55

Meggondolatlan, nőcsábász, botrányhős, szeszélyes, karizmatikus személyiség, aki jól ismeri a történelmet, és a tollat is jól forgatja. A Hír TV eheti Főhős International című műsorában Boris Johnson kissé kalandos életútját ismerhették meg közelebbről a nézők.

A műsor felütésében Losonczi Kata műsorvezető azt is elárulta Nagy-Britannia euroszkeptikus, Brexit-párti miniszterelnökéről, hogy

ő volt a Vaslady, Margaret Thatcher kedvenc újságírója, és az is kiderült, hogy Johnson Winston Churchillt tartja a példaképének.

A történészből lett újságíró mindig is politikai pályára vágyott, a konzervatív párt tagja akart lenni.

Szembefordult a kormány álláspontjával, és a Brexit vezérszónoka lett. Boris Johnson attól sem riadt vissza, hogy az Európai Bizottságot a Hitleri Harmadik birodalomhoz hasonlítsa.

A New Yorkban született brit miniszterelnök magát sokszor egyszemélyes olvasztótégelyként jellemzi, mivel családjában muszlimok, zsidók és keresztények egyaránt találhatók. Középiskolában kezdett számára kinyílni a világ, az angol elitiskolában társasági emberként jegyezték, majd egyetemi évei alatt tovább alapozta kapcsolati rendszerét, a brit politikai elit nagyjaival járt közös körökbe.

Gyakornok volt a Times-nál, azonban onnan elbocsátották, majd brüsszeli tudósítóként kezdett dolgozni, euroszkeptikussága ezekből az időkből származik, véleményét cikkeiben sem rejtette véka alá. Nem mindennapi írásai felkeltették a Vaslady figyelmét is, aki a kedvencének nevezte Johnsont. Brüsszelből való hazatérése után több lapnál is megfordult főszerkesztőként.

Boris Johnson 2001-ben jutott be a konzervatív párt tagjaként a parlamentbe, politikusként sem hagyott fel az újságírással, cikkei és egyedi stílusa miatt jó pár botrány övezte működését. Magánéleti botlása miatt még a miniszteri székről is kénytelen volt egy alkalommal lemondani.

Azonban botrányai ellenére 2008-ban elindult London főpolgármesteri címéért. Ellenfele a több éve regnáló, munkáspárti Vörös Ken volt, akit sokak meglepetésére Johnson lenyomott a választáson.

Polgármestersége alatt visszaszorította a bűnözést, megreformálta a londoni tömegközlekedést és kerékpáros várossá tette a brit fővárost.

A Boris Johnson pályafutását bemutató első részt a Brexitről szóló népszavazással, és az azt övező nemzetközi visszhangokkal zárták. A jövő héten pedig azt ismerhetik majd meg a nézők, hogy milyen út vezetett a miniszterelnökségig.

Teljes adás:

Hír TV