2021. június 22.,
kedd, Paulina napja

Főhös International: A szegények pápája, Ferenc pápa

2020. május 21., csütörtök 20:55

Kezdetben vegyészmérnöknek tanult, majd pap lett belőle. Ma Ferenc pápa életútját mutattuk be, akit egyszerre tartanak liberálisnak és a szegények pápájának.

Ferenc pápa, az első Ferenc Assisi Szent Ferenc után. Választhatott volna bármilyen más nevet: Pál, János, Gergely – jól ismert, már bevált neveket. Ezzel egyértelmű üzent a közel 1,2 milliárd katolikusnak világszerte: változások következnek.

„Olasz emigráns szülők gyermeke. Olyan tájszólásban beszél most is, amit Olaszországból hozott, de a Latin-amerikai hispán temperamentummal ott találkozott. A kettő nincs nagyon távol egymástól, de minden esetre az élet szeretete, a kis egyszerű dolgokban való szépség fölfedezése nagyon latin. Azt hiszem Ferenc pápának a beszédeiben ma is visszaköszön ez a konkrét rácsodálkozás az emberi dolgokra az emberi találkozásokra, a szolidaritásra, tehát nagyon benne van a gyermekkor azt hiszem”

-mondta Szerdahelyi Csongor, újságíró.

„Több dolog fölreppen ezzel kapcsolatban, hogy ő nem állt ki a jezsuita tag testvéreiért, amikor üldözték őt az úgynevezett piszkos háborúk alatt, míg más források azt mondják, hogy igenis megvédte őket. Ez a kérdés valóban máig megosztja a közvéleményt. Illetve sajátos módon ennek a kérdésnek az eltusolását láthatjuk és nincs igazából tematizálva ez a kérdés”

-fogalmazott Szász Péter, a Depositum Blog főszerkesztője.

Ahhoz, hogy valójában megértsük Ferenc pápát, a legjobb és legkézenfekvőbb megoldás, ha elolvasunk egy-egy írást tőle. 2013. novemberében a Szentatya kiadta első apostoli buzdítását.

Ebben felszólította a Római Katolikus Egyházat a megújításra. A korlátlan kapitalizmust új zsarnokságként emlegette. Majd arra ösztönözte a globális vezetőket, hogy küzdjenek a szegénység és az egyenlőtlenség ellen.

A pápának voltak megosztó megszólalásai. Ahogy az apostoli buzdításában is írja: nyitottabb világra van szükségünk. Azonban mennyire nyitott és modern legyen az új világ? Ezt a Szentatya nem rögzítette, de az évek során rendre voltak olyan megszólalásai, amivel a katolikusok nem értettek egyet.

Migránskérdés, klímaváltozás, kapitalizmus… Ilyen és ehhez hasonló témákban foglalt állást Ferenc pápa, azonban sokan megkérdőjelezték, hogy vajon Róma püspökének valóban ilyen nagy szerepet kell tulajdonítani a politikai kérdésekben?

Ferenc pápa megosztó személyiség: sokan imádják, sokan azonban túl liberálisnak gondolják. A Szentatya Assisi Ferenc példáját követve nagyon szerényen él. Megválasztása után nem költözött be a pápai lakosztályba, maradt a Szent Márta-házban, nem fogyaszt luxus-cikkeket, megmaradt az argentin pap, aki az emberek között, és nem felett irányít.

A Szentatya Magyarországon eddig még nem járt, de Áder János köztársasági elnök meghívta a budapesti Eucharisztikus Kongresszusra, ami a koronavírus miatt idén elmarad, de reméljük: jövőre a magyar fővárosban is beszédet mondd a katolikus egyház 266. pápája.

HírTV