2020. augusztus 13.,
csütörtök, Ipoly napja

Főhős: Budapest első embere, Tarlós István

Hír TV

2019. szeptember 9., hétfő 21:03

Mai hősünk nem tartozik azok közé, akik kerülik a konfliktusokat. Ha kell, a kormánnyal is szembeszáll. Szellemes szófordulatait az ellenzéki újságírók nem nagyon teszik ki az ablakba, de leoszt mindenkit, aki szerinte hülyeségeket kérdez. Ugyanakkor az önirónia sem áll távol tőle. A rendszerváltáskor volt SZDSZ-s politikus, később független, majd párton kívüli Fideszes lett. A Főhősben Budapest első emberéről, Tarlós Istvánról lesz szó, aki mindig megmondja a frankót.

„Van egy kipróbált, tapasztalt főpolgármester, aki ha kell még „velünk”, a kormánnyal is konfliktust vállal a város érdekében” – mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter Tarlós Istvánról.

 

Nyugalom, az idei kampányig is eljutunk, de haladjunk sorjában, hogyan lett segédmunkásból politikus.

 

"Tarlós, óbudai polgármesterként az egyik legismertebb városvezető volt. Mindig bekerült a hírekbe, talán az egyik legérdekesebb, legizgalmasabb konfliktusa a Sziget Fesztivállal volt" – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

 

"Tarlós István egyszerre pragmatikus, feladatorientált és elég sok humora is van, jó a humorérzéke. Valószínűleg mindegyik kellett ahhoz, hogy sikeres vezető legyen. Olyan politikusról beszélhetünk, aki egyszerre tud taktikázni is, hogyha kell, kompromisszumokat kötni, ugyanakkor valószínűleg mindig tudta mi a célja és mit akar elérni és ehhez mindig megfelelő partnereket keresett. A 3. kerületben rákényszerült erre, úgy tűnik ezt a vizsgát sikerrel abszolválta"  – fejtette ki véleményét Kacsoh Dániel, a Magyar Hírlap lapszerkesztője.

 

- Ahogy Tarlós a III. kerületben, Demszky a főváros élén tartotta meg a rendszerváltás után folyamatosan pozícióját. Demszkygrádnak, ahogy Budapestet hívták, vérfrissítésre lett volna szüksége. El is indult ellen 2006-ban Tarlós István, aki kellően megszorongatta Demszky Gábort. Csupán 1, 7 százalékkal maradt le a liberális városvezetőtől. Állítólag voltak pillanatok szadeszéknél, amikor sokan sírva fakadtak, hogy bukta lesz. Nem mi mondjuk, hallottuk.

- És Tarlós István útra kelt, mint független főpolgármester-jelölt. Párton kívüliként, de a Fidesz-KDNP támogatásával. Minden fővárosi kerületbe ellátogatott, gyalogosan. A régi ismeretségre való tekintettel, sok polgármester fogadta.

- Közben Demszky sem tétlenkedett, kampányolt, ígérgetett, ígérgetett és ígérgetett. És bedobta a Gyurcsány kártyát, miszerint a kormány főváros barát és tuti, hogy minden megvalósul, mert Feri a nagyfőnök.

- 22 nap, 22 kerület. Tarlós István Budapest valamennyi városrészében megfordult. Kampányzáróját a 23.helyszínen, Óbudán a békásmegyeri panelházak között tartotta. A rendezvény mottója mi más lehetett volna, mint az, hogy Jöjjön ki Óbudára!

- Csak egy hajszállal maradt le Tarlós, de ez éppen elég volt ahhoz, hogy az SZDSZ nyugalmát megzavarja. Bekerült a fővárosi közgyűlésbe, ahol frakcióvezető lett . Kemény szócsatákat vívott az akkori MSZP-SZDSZ képviselőivel.

- De a kegyelemdöfés akkor jött, amikor a Fidesz által kezdeményezett népszavazás kampányfőnöke lett. És sikerre is vitte 2008-ban. De nézzük az előzményeket. Ha már elfelejtették volna…..

- Hiába, ezeket a horni mondatokat nem tudjuk kihagyni! Természetesen Tarlós István munkássága itt nem ért véget. Folytatta munkáját a fővárosi közgyűlésben, majd 2010-ben megválasztották főpolgármesterré. A következő részben innen folytatjuk. A jövő héten ismét Főhős Tarlóssal.

A teljes adás: 

Hír TV