2023. 03. 31. Péntek Árpád napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Főhős

A Főhősben az SZDSZ utódai

Vizitdíj, ápolási díj, kórházi széf, tandíj és a mindent elsöprő népszavazás. Meglehet az SZDSZ utódja. A Momentum kampánya ex-SZDSZ módira épül: oktatás és egészségügy. Műsorunkban felidézzük az elődöket és megmutatjuk az utódokat. Műsorvezető: Apáti Bence.

  • A Főhősben az SZDSZ utódai

Emlékeznek, melyik párt hajtott annak idején az oktatási és egészségügyi tárcára? A Szabad Demokraták Szövetsége. A Momentum lenne az utódpárt?

Múltidézés a Főhősben: milyen is volt a liberális egészségpolitika? Mi más is kellett a kórházakba, mint a biztonsági széf, ami nem volt volt egy sikertörténet. Viszont sokba került. Ettől már csak az volt szebb, amikor megjelentek a vizitdíj automaták. Pedig Gyurcsány nagyon tagadta a 2006-os kampányban a gyógyszerfelírási díjat.

Nem csitultak az indulatok, a betegek és az orvosok egyaránt bírálták az egészségügyi szaktárcát. Vizitdíj és a napidíj mellett jött egy újabb kiváló SZDSZ-es ötlet, a biztosítási reform.

Az SZDSZ nagyon ott volt, kórházi ágyak szűntek, bezárták az OPNI-t , az iskolákkal is bajuk volt és kormánykoalíció bevezette a tandíjat, vagyis a fejlesztési hozzájárulást, amit röviden csak FER néven emlegettek.

Ekkor már végleg elege lett mindenkinek.

Vizitdíj, ápolási díj, tandíj.

A Fidesz népszavazási kezdeményezései csak nagy erők árán, hosszas huza-vona után engedték át. Az ország csak 2008. március 9-én dönthette el, hogy akar-e vizitdíjat, tandíjat és a privatizált egészségügyet. Az SZDSZ magénak érezte a témát, nyomták is a kampányt ezerrel. Gyurcsányék se hagyták annyiban, a szocik is kampányoltak.

Apáti Bence emlékeztetett, hiába járták az országot szadeszék és szociék, a népszavazás országrengető győzelmet hozott. A voksolók elsöprő többsége elutasította a gyurcsányi megoldásokat. A Fidesz szerint az állampolgárok ítéletet mondtak a kormányról, Gyurcsány szerint pedig azok, akik mellette álltak ki, megértették az idők szavát. Hiába, mindenre volt magyarázat.

Pindroch Tamás szakértő, a Figyelő főmunkatársa úgy reflektált:

Nagyjából semmit nem tudnának kezdeni, ami a választók számára eredményt hozna. Láttuk, hogy az SZDSZ mit csinált, két pökhendi minisztert tettek a tárca élére, akik lekezelően bántak nem csak az újságírókkal és a médiával, de a választókkal is. Nem érdekelte őket a betegek visszajelzése, hogy ez így nem jó. A szociális népszavazáson bebizonyította a Fidesz és a választók-Ez nagyon fontos-, hogy nem kérnek se a kórházi napidíjból, se a gyógyszer felírási díjból. A Momentumnak ezek a dolgok a programjában benne szerepelnek, bár ezt így nyíltan nem mondják ki. Fizetős egészségügyet szeretnének, mivel a kapitalista oldalról nézik ezeket a dolgokat. Az európai liberálisok üzleti szemmel nézik az egészségügyet, a Momentum sem más.

Hiszünk-e abban, hogy a Momentum más lenne, ha hatalomra kerülne? Sejtésünk van, az utódok többnyire apáik nyomdokaiba lépnek.

Pindroch Tamás:

Kétség kívül vannak egyezések. Liberális frakcióba ül be a Momentum mindkét képviselője, az SZDSZ is ennek a frakciónak volt a tagja. Ezen kívül a megszólalásokban, viszony rendszerekben, viselkedésben nagyon sok a hasonlóság az SZDSZ és a Momentum között. A holdudvar szinte ugyanaz, liberális írok, liberális közéleti személyiségek.  Rombolni szeretnek, nem építeni. Az emberek politikai emlékezete nagyon szűkös, ezért is kell elmondani, mik történtek ebben az országban a Gyurcsány-korszak idején, illetve a Demszky-korszakban a fővárosban. Csak pusztítást végzett az SZDSZ és nem várhatunk mást az utódjuktól, a Momentumtól sem.

 

Hír TV

További epizódok

Főhős: Koncz Zsófia – Ha Szerencsre gondolok, alapvetően a család jut eszembe

Főhős: Koncz Zsófia – Ha Szerencsre gondolok, alapvetően a család jut eszembe

A Hír TV Főhős című műsorának Koncz Zsófia, frissen megválasztott fideszes országgyűlési képviselő volt a vendége. 2020. december 14.
Főhős: Fekete Péter tinédzserként 400 forintot kért egy fellépésért

Főhős: Fekete Péter tinédzserként 400 forintot kért egy fellépésért

Nagyra törő tervek, tiszavirág életű politikai karrierek. A stúdióban pedig Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár válaszolt Apáti Bence kérdéseire. 2020. december 07.
Főhős: Láng Zsolt, a veterán fideszes

Főhős: Láng Zsolt, a veterán fideszes

Mai adásunkban felidéztünk néhány korábban kiszivárgott hangfelvételt. És velünk volt Láng Zsolt a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, akivel gyermekkori élményeiről is beszéltünk. 2020. november 30.

Legfrissebb híreink

Szavazás

Szavazás

Az amerikai tanácsadók miatt szavazza le a baloldal a békepárti javaslatot a Parlamentben?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!