2020. június 5.,
péntek, Fatime napja

Európai Híradó: Juncker ismét lyukra futott a magyar történelem kapcsán

Hír TV

2019. május 10., péntek 21:27

Románia csillogó Patyomkin-falvába, Nagyszebenbe invitálta az Európai Unió állam és kormányfőit, Klaus Johannis román elnök. Az etnikai és kulturális sokszínűséggel reklámozott városból azonban hiányoznak valakik. Azok, akik felépítették ezt a várost, vagyis a szászok. A Hír TV Európai Híradó című műsorának pénteki adásában Pászkán Zsolt Románia-szakértő felhívta a nagyszebeni uniós csúcs kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság elnökének ismét sikerült belegázolnia a magyar történelembe.

Jean-Claude Juncker 15 millió magyart sértett meg ősszel, amikor közös európai ünnepnek nevezte Erdély Romániához csatolásának 100. évfordulóját. Pászkán Zsolt szerint az Európai Bizottság elnökének mindig sikerül „rátennie egy lapáttal”, Jean-Claude Juncker még 2017-ben szorgalmazta, hogy Nagyszeben kerüljön reflektorfénybe, akkor is hangoztatta és továbbra is meg van róla győződve, hogy nem németek, hanem luxemburgiak telepítették be a – szerinte akkor – teljesen üresen álló Erdélyt, vagyis állítja, a szászok ősei valójában nem is szászok, hanem luxemburgiak. Az EB-elnöknek sikerült generálnia egy német-luxemburgi csörtét, azt pedig – mint arra Pászkán Zsolt rámutatott – esze ágában sincs megemlíteni, hogy a magyar királyok hívták be a szászokat, majd biztosítottak nekik évszázadokon keresztül autonómiát.

A magyar királyoknak köszönhető, hogy a trianoni békediktátum időpontjában majdnem egymillió szász élt Romániában, ma pedig csak néhány ezer, legfeljebb néhány tízezer élükön a magát ugyan szásznak nevező, de a nevét már románosító Klaus Iohannis román államfővel

– tette hozzá.

Jean-Claude Juncker Nagyszeben magyar nevét ki sem ejtette. A Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértője szerint úgy látszik, a luxemburgi politikusnak szokásává vált, hogy teljesen figyelmen kívül hagy tényeket, ha a magyar történelemről van szó.

Teljes adás:

Hír TV