2021. július 27.,
kedd, Olga, Liliána napja

Juncker: December 1-je román és európai ünnep is

Hír TV

2018. október 24., szerda 09:15, frissítve: szerda 11:18

Európa és Románia közös nagy történelmi ünnepének nevezte december elsejét Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

December elseje a legnagyobb román állami ünnep. 1918-ban ezen a napon tartották a magyarországi románok gyulafehérvári nemzetgyűlésüket, ahol a megjelent 1228 küldött kinyilvánította azon szándékát, hogy Erdély, a Körösök vidéke, Bánát és Máramaros – összesen 26 történelmi vármegye – csatlakozzon a Román Királysághoz. Október 23-án Klaus Iohannis román elnökkel tartottak vitanapot Európa Jövőjéről az Európai Parlamentben. Az eseményen felszólaló Jean-Claude Juncker európai ünnepnek nevezte december elsejét.

„December elsején ünnepli Románia a nagy egyesülés centenáriumát, ahogy a román barátaink mondják – kezdte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. – Azt kívántam mondani az elnök úrnak, hogy természetesen ez egy román ünnep, de európai is, mert minden ami román, az érinti Európát. Már csak azért is, mert Románia nem idegen az Európai Uniónak és ezért azon a napon közösen fogjunk ünnepelni a román történelem és az európai történelem e nagyszerű pillanatát.”

A bizottság elnöke a román kormánynak és a parlamentnek küldött üzenetében aláhúzta, a csatlakozást nem szabad veszélyeztetniük az által, hogy hátat fordítanak vagy eltávolodnak a jogállami elveknek. Tőkés László felszólalásában arra kérte a román kormányfőt, hogy védje meg az európai értékeket és az erdélyi magyarságot.

„Európa jövője érdekében arra kérem, hogy Magyarországgal és a visegrádi négyekkel összefogva kelljenek védelmére az európai értékeknek, európai keresztyén identitásunknak, nemzeteink szuverenitásának – mondta Tőkés László, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselője. – Erdélyi magyarként önt, mint német szász honfitársamat arra kérem, hogy országunk centenáriumi időszakában ne csak a korrupcióval, hanem a nacionálkommunista vétetésű magyarellenességgel szemben is védelmezze a jogállamiságot, nehogy mi is az elfogyatkozott erdélyi szászok sorsára jussunk.”

Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője felszólalásában hangsúlyozta, a román politika megosztja a helyi társadalmat.

„Mindketten kisebbségiek vagyunk, ön német, én magyar, Európa és Románia talán leghűségesebb polgárai, hiszen a helyünkön maradtunk minden beolvasztási kísérlet ellenére – véli Sógor Csaba. – Tegyen meg mindent, hogy 2020-ban amikor száz éves lesz Románia, egyetlen polgára se érezze magát másodrendűnek. Tartsa és tartassa tiszteletben a kisebbségek jogait anyanyelvükhöz, szimbólumaikhoz, tulajdonukhoz, szülőföldjükhöz.

Románia 2019. január és június között tölti be az unió soros elnökségét.