2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Európai híradó

Európai híradó: A Néppártnak nagyobb szüksége van a Fideszre

Minden uniós tagállam elkészítette a májusi európai parlamenti választások előtti utolsó mandátumbecslését. A közvélemény-kutatási adatok a Fidesz-KDNP toronymagas győzelmét jósolják. A kormánypártok várhatóan 13 képviselői helyet kapnak a közösségi törvényhozásban. A Hír TV Európai híradó adásában a műsorvezető Déri Stefi vendége Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet munkatársa volt, akivel az esélyeket latolgatták.

  • Európai híradó: A Néppártnak nagyobb szüksége van a Fideszre

28 tagállam 43 közvélemény kutatója készítette el az európai parlamenti választások előtti utolsó mandátumbecslését. Az eredmények azt mutatják, hogy a britek részvétele sem sodorná veszélybe a Néppárt biztos győzelmét a voksoláson.

Az előrejelzés szerint az Európai Néppárt (EPP) 180 képviselői helyet szerez, a Szocialisták pedig 149-et. A harmadik legnagyobb frakció, 76 mandátummal a Liberálisoké lenne. A negyedik helyen 66 képviselői hellyel az Európai Konzervatívok végeznének.

A közvélemény-kutatók egybehangzó véleménye szerint Magyarországon a Fidesz-KDNP fölényes győzelmet arat majd. A kormánypártok 13 mandátumot szerezhetnek. A Jobbik és az MSZP-Párbeszéd 3-3, míg a DK és a Momentum 1-1 képviselőt delegálhat Brüsszelbe. A prognózisok szerint az LMP színeiben senki sem jut be az uniós törvényhozásba. A mandátumbecslés Olaszországban a Matteo Salvini vezette Északi Liga toronymagas győzelmét vetíti előre.

Franciaországban Macron elnök pártja és a jobboldali Nemzeti Tömörülés fej-fej mellett áll. A Marine Le Pen nevével fémjelzett tömörülés támogatottsága jórészt a migrációellenes fellépés miatt nőtt meg. Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képvislője a júliusban felálló új Európai Parlament egyik legfontosabb feladatának a közösségi menekültpolitikát nevezte.

A Fidesz és a Néppárt jelenlegi kapcsolata ismert. Az EPP-n belül többen ellenezték a Fidesz retorikáját és a párt politikáját. De rendszeresen bírálatok érték a magyar miniszterelnököt is. Ráadásul ki is akarták zárni a pártból. Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt nyilatkozta: a választások után majd meglátjuk, hogy merre fordul az Európai Néppárt. Most úgy tűnik, hogy balra, liberális irányba, a liberális európai birodalomépítés és a bevándorlók Európájának irányába. Ha erre fordul, biztosak lehetünk benne, hogy nem fogjuk követni.

Arra a kérdésre, hogy milyen opciói lehetnek a nagyobbik kormánypártnak május 26-a után, ha nem az EPP-ben folytatja, Nagy Dániel kifejtette: az látható, hogy Orbán Viktor hét pontos programjában fontos elem, hogy a következő uniós vezetés mindenképpen bevándorlásellenes legyen.

A Néppártból való kilépés is felmerült opcióként – emelte ki a szakember – de nem ezt választotta a Fidesz-KDNP, ezért is történt meg az önkéntes felfüggesztés, hogy ki lehessen várni a május 26-a utáni eredményeket, ahol akár az is előfordulhat, hogy maga a Néppárt fog elgondolkodni rajta, vajon „megérte-e ezt az egész patáliát csapni a magyar kormánypárt körül, és elég erőteljesen abba az irányba mutatnak a dolgok, hogy valóban a Néppártnak lesz nagyobb szüksége a Fidesz-KDNP képviselőire, akik viszont majd választhatnak az egyéb alternatívák közül is” – szögezte le a Nézőpont Intézet elemzője.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!