2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Vezércikk 04:00

Credo

Terc: "Ha nincs múlt és nincs jövő, a pillanat börtönében ragadunk"

A Nyugat már a ’70-es évek vége felé elvesztette az önbizalmát, csak akkor még nem lehetett annyira élesen látni, mint az utóbbi 10 évben - mondta Frank Füredi a Hír TV Terc című műsorában. A Nagy-Britanniában élő szociológus szerint a legnehezebb, háborús időkben sem voltak annyira pesszimisták az emberek, mint most. Tapasztalata szerint az emberek elutasítják a múltat, mondván, hogy az rossz, miközben az amerikai filmek sugallta jövőkép is annyira negatív ábrázolást kap, hogy félnek tőle.

  • Terc:

A Nyugat már a ’70-es évek vége felé elvesztette az önbizalmát, csak akkor még nem lehetett annyira élesen látni, mint az utóbbi 10 évben. Voltak periódusok, például a két nagy háború között, amikor volt egy bizonyos kulturális pesszimizmus. De az 5-7 évig tartott. Ugyanakkor az emberek hittek az ideológiákban, a vallásban. A mostani morális válság viszont már majdnem 40 éve tart, és azt lehet látni, hogy a problémák évről évre rosszabbak lesznek.

Frank Füredi úgy látja, az emberek nem szeretik a múltat, mert szerintük rossz, ugyanakkor félnek a jövőtől. Szerinte a film-és a zeneipar is hasonlóan rossz jövőképet fest le a mostani élethez képest. Ahelyett, hogy egy szebb jövőről álmodnánk, úgy mutatják be, mintha tragédia várna ránk.

„Ha nincsen múlt, amelybe bele tudunk kapaszkodni és nincsen jövőnk, akkor a pillanat börtönébe kerülünk” – fogalmazott. Hozzátette: még a világháborús években sem gondolkoztak annyira pesszimistán, mint most.

A tudatos gyermektelenséget vállalók arányának emelkedése kapcsán a professzor úgy fogalmazott: nem csak az tragédia, hogy nem akarnak gyermeket, hanem hogy nem értik, mennyire fontos, hogy minden társadalomban legyen egy új generáció.

Frank Füredi problémának nevezte az egyre növekvő mizantrópiát is.

„Amikor azt mondják, hogy nem akarok gyermeket, akkor azt mondják, hogy nem hiszek az emberekben” – fogalmazott.

Földi-Kovács Andrea kérdésére, miszerint lát-e különbséget a jövőre vonatkozó kelet-európai és nyugat-európai felfogás között Frank Füredi kifejtette: szerencsére Magyarországon könnyebb a helyzet, mert az emberek még „emberien” viselkednek. Ugyanakkor szerinte mindegy, hol élünk, ugyanis a globalizmus hatalmas erő, amely hatással van a fiatalokra a televízión és a zenén keresztül is. Annak ellenére, hogy a magyaroknak több önbizalmuk van és optimistábbak, jobban hisznek magukban, mint a Nyugaton, annak ellenére küzdeni kell a fiatalokért, hogy ne befolyásolják őket.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!