2021. 09. 25. Szombat Eufrozina, Kende napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sporthírek 15:25

Credo

Terc: Európa az életformáját veszítené el a kereszténység nélkül

Egy felmérés szerint Európa egyes országaiban tíz százalék körülire csökkent a hitüket gyakorlók aránya. A Hír TV Terc című műsorában Földi-Kovács Andrea szakértőkkel arról beszélt, mit veszítene Európa azzal, ha elszakadna a keresztény gyökereitől.

Egy felmérés szerint a kontinens egyes országaiban - Belgiumban, Finnországban és Észtországban - tíz százalék körülire csökkent a hitüket gyakorlók aránya. Magyarországon is kifejezetten alacsony a hitüket rendszeresen gyakorlók száma, 17 százalék. A listát nem meglepetésre Lengyelország vezeti, 61 százalékkal, mögötte pedig Románia áll.

A Hír TV Terc című műsorában Földi-Kovács Andrea az európai kereszténység jelentőségéről beszélgetett Osztie Zoltán atyával. Az interjúban a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosa kijelentette: 

 „Olyan, hogy elvesszen a kereszténység, annak az esélye nincs meg. Nem fordulhat elő. Egyetemes eltévelyedés a keresztény hittől, kultúrától, vallásos élettől nem következik be többet az emberiség történetében.”

Molnár Attila Károly eszmetörténész ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy "Európának az a sajátossága a többi kontinenssel szemben, hogy ez a legkevésbé vallásos kontinens." 

Földi-Kovács Andrea azon kérdésére, hogy mit veszítene Európa azzal, ha teljesen elveszítené a keresztény gyökereit vagy elszakadna a keresztény gyökereitől Molnár Attila Károly kijelentette:

"Európa az egész életformáját elvesztené."

Az eszmetörténész azt is hozzátette, az egész fogalom és értékkészletünk ebből az európai hagyományból nőtt ki. Olyan mintha az egész kultúránktól, nyelvünktől meg akarnánk szabadulni.

Gyorgyovich Miklós saját kutatási adataikra hivatkozva azt mondta: "egyre kevésbé utópia ez a helyzet, bár még messze vagyunk tőle, de ez az egyházias, intézményes kereszténység valóban egyre kiveszőben van." 

A Századvég Alapítvány kutatója arra a kérdésre, hogy maradhat-e ebben a vallástalan állapotában Európa azt válaszolta: viszonylag kevés a nagyon vallástalan ember.

„A magyar népesség egyhatoda tekinthető olyan szempontból vallásosnak, hogy egyháziasan éli meg a vallásosságát. Ebből a katolikusok csak 11-12 százalék, de van egy köztes réteg, amely azt mondja, hogy az egyház nem, de Isten igen."

A Hír TV Terc című műsorában arról is szó volt, hogy feminista és abortuszpárti tüntetők léptek fel a a Családok Világkongresszusa rendezvény ellen Veronában. 

Hír TV

 

További epizódok

Credo: Jó pár multi cégnél elveszti állását az, aki felvállalja konzervatív álláspontját

A Credo búcsúzik. Az utolsó adást ma láthatták a nézők a Hír TV műsorán. 2021. július 02.

Credo: Ideológiai értelemben Európa nyugati részén óriási a káosz

Ennek az ideológiai nyomásnak, mely a nyugat felől érkezik most két állam áll útjába: Magyarország és Lengyelország - mondta Kovács Ákos a Hír Tv stúdiójában. 2021. június 25.

Credo: A demográfiai válságnak a párkapcsolati válság az alapvető oka

A kormány múlt héten beterjesztett törvénytervezete gátat szabna annak, hogy a kiskorúaknak LMBTQ témájú szexuális felvilágosítást, érzékenyítést tartsanak. Erről is szó volt a Credoban. 2021. június 18.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!