2024. 05. 28. Kedd Emil, Csanád napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Credo

Terc: Európa az életformáját veszítené el a kereszténység nélkül

Egy felmérés szerint Európa egyes országaiban tíz százalék körülire csökkent a hitüket gyakorlók aránya. A Hír TV Terc című műsorában Földi-Kovács Andrea szakértőkkel arról beszélt, mit veszítene Európa azzal, ha elszakadna a keresztény gyökereitől.

  • Terc: Európa az életformáját veszítené el a kereszténység nélkül

Egy felmérés szerint a kontinens egyes országaiban - Belgiumban, Finnországban és Észtországban - tíz százalék körülire csökkent a hitüket gyakorlók aránya. Magyarországon is kifejezetten alacsony a hitüket rendszeresen gyakorlók száma, 17 százalék. A listát nem meglepetésre Lengyelország vezeti, 61 százalékkal, mögötte pedig Románia áll.

A Hír TV Terc című műsorában Földi-Kovács Andrea az európai kereszténység jelentőségéről beszélgetett Osztie Zoltán atyával. Az interjúban a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosa kijelentette: 

 „Olyan, hogy elvesszen a kereszténység, annak az esélye nincs meg. Nem fordulhat elő. Egyetemes eltévelyedés a keresztény hittől, kultúrától, vallásos élettől nem következik be többet az emberiség történetében.”

Molnár Attila Károly eszmetörténész ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy "Európának az a sajátossága a többi kontinenssel szemben, hogy ez a legkevésbé vallásos kontinens." 

Földi-Kovács Andrea azon kérdésére, hogy mit veszítene Európa azzal, ha teljesen elveszítené a keresztény gyökereit vagy elszakadna a keresztény gyökereitől Molnár Attila Károly kijelentette:

"Európa az egész életformáját elvesztené."

Az eszmetörténész azt is hozzátette, az egész fogalom és értékkészletünk ebből az európai hagyományból nőtt ki. Olyan mintha az egész kultúránktól, nyelvünktől meg akarnánk szabadulni.

Gyorgyovich Miklós saját kutatási adataikra hivatkozva azt mondta: "egyre kevésbé utópia ez a helyzet, bár még messze vagyunk tőle, de ez az egyházias, intézményes kereszténység valóban egyre kiveszőben van." 

A Századvég Alapítvány kutatója arra a kérdésre, hogy maradhat-e ebben a vallástalan állapotában Európa azt válaszolta: viszonylag kevés a nagyon vallástalan ember.

„A magyar népesség egyhatoda tekinthető olyan szempontból vallásosnak, hogy egyháziasan éli meg a vallásosságát. Ebből a katolikusok csak 11-12 százalék, de van egy köztes réteg, amely azt mondja, hogy az egyház nem, de Isten igen."

A Hír TV Terc című műsorában arról is szó volt, hogy feminista és abortuszpárti tüntetők léptek fel a a Családok Világkongresszusa rendezvény ellen Veronában. 

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Megvédte futsalbajnoki címét a Haladás

Megvédte futsalbajnoki címét a Haladás

A Haladás megvédte címét a férfi futsal NB I-ben, miután a döntő negyedik mérkőzésén hétfőn 5-4-re győzött a kihívó Kecskemét otthonában, ezzel 3-1-re megnyerte a párharcot.
Vezércikk - Őrült ötlettel állt elő Manfred Weber + videó

Vezércikk - Őrült ötlettel állt elő Manfred Weber + videó

Bevezényelnék a magyar fiatalokat a kötelező EU-s hadseregbe, aztán eldöntenék, hová küldjék őket bevetésre – Orbán Viktor nem hagyta szó nélkül Manfred Weber döbbenetes javaslatát, de a témáról a Vezércikk vendégei is elmondták a véleményüket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!