2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Credo

Terc: "Ahogy az abortusz, úgy az eutanázia is a tudománynak a szégyene"

"Leállítható"-e egyetlen bírósági döntéssel egy ember táplálása, azaz élete? A Hír TV Terc című műsorának első részében Földi-Kovács Andrea műsorvezetésével az eutanáziáról volt szó. A továbbiakban téma volt, hogy hol és hogyan érhető tetten a mai filmipar burkolt és – egyre inkább nyílt – keresztényellenessége, a hagyományos értékeket támadó attitűdje?

  • Terc:

„Kellemes halál”, más néven eutanázia. A közelmúltban egy franciaországi eset hívta fel a figyelmet arra, a modern kori Európában orvosok és jogászok hogyan döntenek életről és halálról.

Vincent Lambert 11 éve fekszik éber kómában, felesége a mesterséges életben tartás leállítását kérte. A férfi szülei a párizsi fellebbviteli bírósághoz fordultak, hogy tiltakozzanak a döntés ellen.

A francia igazságszolgáltatás hétfő este elrendelte Vincent kezelésének újraindítását.

Az eset nemcsak a családot, hanem az egész francia társadalmat megosztotta, a férfi életben tartásáért több százan tüntettek Párizsban, sőt Ferenc pápa is állást foglalt és az élet védelmére szólított fel a fogantatástól a természetes halálig.

A stúdióban Csókay András idegsebésznek, a Honvéd Kórház vezető főorvosának a témához fűzött véleménye volt:

„ahogy az abortusz, úgy az eutanázia is valahol a tudománynak a szégyene, mert pont a tudomány bizonyítja be azt, hogy a halál, és a halálnak a pillanata megmaradt a misztérium kategóriában”.  

Jobbágyi Gábor jogász-professzor, emeritus hozzátette:

a halál civilizációjának hirdetői az eutanázia szót teljesen félremagyarázzák. Az eutanázia gyakorlata először a fasiszta Németországban bukkant elő – fejtette ki a jogász-professzor.  

A műsor folytatásában arról esett szó, hogy amióta a mozgókép, a játékfilm, a sorozatok léteznek, hatalmas tudatformáló erővel bírnak, így kulcsfontosságú, milyen üzeneteket kapnak általuk az emberek. A diktatórikus hatalmak mindig is használták, felhasználták a filmipart ideértve Eisensteint és Leni Riefenstahlt egyaránt.

De vajon kik használják fel ezt az eszközt napjainkban? A továbbiakban erről beszélgetett Surjányi Dávid újságíró-filmkritikussal és Marti Zoltánnal, a 777.hu főszerkesztőjével Földi-Kovács Andrea a Terc műsorvezetője.

Hír TV

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Román katonák lepték el Nagyváradot

Román katonák lepték el Nagyváradot

Estébe nyúló katonai parádéval ünnepelték meg szombaton Nagyvárad román megszállását. Szent László városába 105 éve, 1919. április 20-án vonult be a román hadsereg. Akkor mindössze 5 százalékos volt a románság aránya a városban.
Hídpénzbotrány: nyomoz a rendőrség

Hídpénzbotrány: nyomoz a rendőrség

Budai Gyula feljelentése alapján, hivatali vesztegetés gyanújával elrendelte a hídpénzbotránnyal összefüggésben a rendőrség a nyomozást – jelentette be kedden, Facebook-oldalán a fideszes politikus.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!