2023. 01. 30. Hétfő Martina, Gerda napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Credo

Terc: "Ahogy az abortusz, úgy az eutanázia is a tudománynak a szégyene"

"Leállítható"-e egyetlen bírósági döntéssel egy ember táplálása, azaz élete? A Hír TV Terc című műsorának első részében Földi-Kovács Andrea műsorvezetésével az eutanáziáról volt szó. A továbbiakban téma volt, hogy hol és hogyan érhető tetten a mai filmipar burkolt és – egyre inkább nyílt – keresztényellenessége, a hagyományos értékeket támadó attitűdje?

  • Terc:

„Kellemes halál”, más néven eutanázia. A közelmúltban egy franciaországi eset hívta fel a figyelmet arra, a modern kori Európában orvosok és jogászok hogyan döntenek életről és halálról.

Vincent Lambert 11 éve fekszik éber kómában, felesége a mesterséges életben tartás leállítását kérte. A férfi szülei a párizsi fellebbviteli bírósághoz fordultak, hogy tiltakozzanak a döntés ellen.

A francia igazságszolgáltatás hétfő este elrendelte Vincent kezelésének újraindítását.

Az eset nemcsak a családot, hanem az egész francia társadalmat megosztotta, a férfi életben tartásáért több százan tüntettek Párizsban, sőt Ferenc pápa is állást foglalt és az élet védelmére szólított fel a fogantatástól a természetes halálig.

A stúdióban Csókay András idegsebésznek, a Honvéd Kórház vezető főorvosának a témához fűzött véleménye volt:

„ahogy az abortusz, úgy az eutanázia is valahol a tudománynak a szégyene, mert pont a tudomány bizonyítja be azt, hogy a halál, és a halálnak a pillanata megmaradt a misztérium kategóriában”.  

Jobbágyi Gábor jogász-professzor, emeritus hozzátette:

a halál civilizációjának hirdetői az eutanázia szót teljesen félremagyarázzák. Az eutanázia gyakorlata először a fasiszta Németországban bukkant elő – fejtette ki a jogász-professzor.  

A műsor folytatásában arról esett szó, hogy amióta a mozgókép, a játékfilm, a sorozatok léteznek, hatalmas tudatformáló erővel bírnak, így kulcsfontosságú, milyen üzeneteket kapnak általuk az emberek. A diktatórikus hatalmak mindig is használták, felhasználták a filmipart ideértve Eisensteint és Leni Riefenstahlt egyaránt.

De vajon kik használják fel ezt az eszközt napjainkban? A továbbiakban erről beszélgetett Surjányi Dávid újságíró-filmkritikussal és Marti Zoltánnal, a 777.hu főszerkesztőjével Földi-Kovács Andrea a Terc műsorvezetője.

Hír TV

 

 

 

 

 

További epizódok

Credo: Jó pár multi cégnél elveszti állását az, aki felvállalja konzervatív álláspontját

Credo: Jó pár multi cégnél elveszti állását az, aki felvállalja konzervatív álláspontját

A Credo búcsúzik. Az utolsó adást ma láthatták a nézők a Hír TV műsorán. 2021. július 02.
Credo: Ideológiai értelemben Európa nyugati részén óriási a káosz

Credo: Ideológiai értelemben Európa nyugati részén óriási a káosz

Ennek az ideológiai nyomásnak, mely a nyugat felől érkezik most két állam áll útjába: Magyarország és Lengyelország - mondta Kovács Ákos a Hír Tv stúdiójában. 2021. június 25.
Credo: A demográfiai válságnak a párkapcsolati válság az alapvető oka

Credo: A demográfiai válságnak a párkapcsolati válság az alapvető oka

A kormány múlt héten beterjesztett törvénytervezete gátat szabna annak, hogy a kiskorúaknak LMBTQ témájú szexuális felvilágosítást, érzékenyítést tartsanak. Erről is szó volt a Credoban. 2021. június 18.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!