2022. 10. 04. Kedd Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 05:30

Credo

Credo: Magyar az, aki vállalja a sorsunkat és a kultúránkat

Mi a magyar? Erre a kérdésre keresték a választ a Hír TV Credo című műsorában. Földi-Kovács Andrea műsorvezető vendégei Petrás Mária, Takaró Mihály, Orbán Balázs, illetve Andrásfalvy Bertalan, Osztie Zoltán, Hadnagy Jolán és Zsuráfszky Zoltán voltak.

  • Credo: Magyar az, aki vállalja a sorsunkat és a kultúránkat

A műsor legelején Földi-Kovács Andrea felidézte Szekfű Gyula 1939-es tanulmánykötetét. A mű hazánk történetének egyik leginkább sorsfordító órájában, 19 évvel a trianoni országcsonkítás után, néhány nappal a második világháború kitörése előtt arra kereste a választ, hogy mi a magyar nemzeti sajátosság. A kötetben a kor legnagyobb tudósai vizsgálták ezt saját szakterületük tükrében: a magyar zenét Kodály Zoltán, a „magyar jellemet” Babits Mihály írta le – mondta el a műsorvezető.

Az adás első felében elhangzott, hogy a kötet új kiadásában Pozsgai Zsolt az előszóban arról írt, hogy

a magyar nem más, mint egy magatartás forma.

Petrás Mária népdalénekes, keramikus erre azt mondta, hogy egyetért ezzel a kijelentéssel. Majd hozzátette, hogy számára ez egy emelkedett misztikum, amit sok oldalról lehet megközelíteni.

Takaró Mihály, író, irodalomtörténész arról beszélt, hogy Babits tett rá kísérletet a kötet első kiadásában, hogy egy mondatban meghatározza, hogy mi az, hogy magyar, de ezt lehetetlen egy mondatba belesűríteni.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára az elhangzottakra azt reagálta, hogy inkább úgy kellene feltenni a kérdést, hogy „ki a magyar”. Akkor talán azt mondhatnánk, hogy

az, aki ezt a sorsot választja minden pozitívumával, negatívumával, kötelezettségével és jogaival.

Az államtitkár szerint ez egy csomag, amit az ember tudatosan, bőrszíntől, fajtól és nemtől függetlenül választ, és hogyha ezt választja, akkor „kutyakötelessége” kitartani mellette élete végéig.

Takaró Mihály ezt követően annyival egészítette ki Orbán Balázs gondolatmenetét, hogy a magyarság valóban tudatos sorsvállalás, de egy dolgot hozzá kell tenni, mert ettől válik egésszé, ez pedig a tudatos kultúravállalás. Tehát

magyar az, aki vállalja a mi sorsunkat és vállalja a mi kultúránkat.

Ez a kettő, hiszen a magyar kultúrnemzet, és nem genetikai meghatározottságú csupán, hiszen ezer éve befogadók vagyunk, mégis mindenkitől különbözünk. (…) Ezért van „fajilag” nem magyarnak született, nagyszerű magyarunk, mert ők a kultúrában magyarrá lettek

– mutatott rá az irodalomtörténész.

Az író a beszélgetés során arra is felhívta a figyelmet, hogy

az elmúlt évtizedekben torzult a nemzeti önismeret, a helyébe valami hamis, áldolog lépett. Pedig a magyarság lényege az önismeret, az ezen alapuló önérzet és öntudat. (…) A 21. században pedig akkor maradhatunk meg, hogyha újra önmagunkra ismerünk

– húzta alá Takaró.

A műsor hátralévő részében arra is kitértek, hogy mit jelentette a történelem folyamán a magyaroknak a kereszténység, de a sokszínű népi kultúra elemeivel is foglalkoztak.

 Teljes adás:

Hír TV

További epizódok

Credo: Jó pár multi cégnél elveszti állását az, aki felvállalja konzervatív álláspontját

Credo: Jó pár multi cégnél elveszti állását az, aki felvállalja konzervatív álláspontját

A Credo búcsúzik. Az utolsó adást ma láthatták a nézők a Hír TV műsorán. 2021. július 02.
Credo: Ideológiai értelemben Európa nyugati részén óriási a káosz

Credo: Ideológiai értelemben Európa nyugati részén óriási a káosz

Ennek az ideológiai nyomásnak, mely a nyugat felől érkezik most két állam áll útjába: Magyarország és Lengyelország - mondta Kovács Ákos a Hír Tv stúdiójában. 2021. június 25.
Credo: A demográfiai válságnak a párkapcsolati válság az alapvető oka

Credo: A demográfiai válságnak a párkapcsolati válság az alapvető oka

A kormány múlt héten beterjesztett törvénytervezete gátat szabna annak, hogy a kiskorúaknak LMBTQ témájú szexuális felvilágosítást, érzékenyítést tartsanak. Erről is szó volt a Credoban. 2021. június 18.

Legfrissebb híreink

Rehabilitációs játszóteret kapott a Semmelweis Egyetem

Rehabilitációs játszóteret kapott a Semmelweis Egyetem

Az egyik legnagyobb áruházlánc támogatásával, egy játszóteret vehettek birtokba a 2-es számú Gyermekklinika lakói. Az intézmény igazgató hangsúlyozta: nincs fontosabb annál, minthogy mindent megtegyenek a kórházban gyógyuló gyerekekért.

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!