2022. 10. 02. Vasárnap Petra napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Esős vasárnap 13:05

Credo

Credo: Egy óriási technikai „revolutionban” vagyunk

  • Credo: Egy óriási technikai „revolutionban” vagyunk

 

Facebook, Google, Twitter mára aggasztó méretet öltött az amerikai központú techóriások információs világuralma és véleménybefolyásoló hatása. Donald Trump letiltásával újra napirendre került ezen cégek szabályozásának kérdése, még hazánkban is. A feladat korántsem egyszerű, mert magántulajdonban álló vállalkozásokról van szó, amelyek szolgáltatást nyújtanak, és az ingyenes regisztrációval a felhasználó elfogadja az általános felhasználási feltételeket.

Ellenben ezek a cégek mára monopolhelyzetbe kerültek a globális világhálón nyújtott szolgáltatások ma már olyan alapvető szükségletté váltak, mint a víz vagy a levegő. Ezek korlátozásával, feltételekhez kötésével egész társadalmakat lehet ellehetetleníteni.

Hogy milyen extrém helyzeteket teremt az alapvető szolgáltatások korlátozása, azt jól mutatja egy 20 évvel ezelőtti példa: Bolíviában egy amerikai multicég korlátlan jogokat szerzett a vízszolgáltatásban.

Földi-Kovács Andrea vendégei Ferencz Orsolya űrkutató és Párkányi Eszter az Alapjogokért Központ elemzője voltak

"Az információhoz való hozzáférés és annak az információ áramlásának szabadsága ma már létszükséglet. Bár mindig az volt, a technológia mögötte változott meg"

– mondta Ferencz Orsolya.

"Itt magáncégről van szó, de globális platformot biztosít. Manapság tudjuk, hogy már a választásokban is milyen szerepet játszik az, hogy hogyan tudnak elérni a politikusok és a pártok a választópolgárokhoz"

– tette hozzá Párkányi Eszter.

"Ezek a közösségi média oldalak, sokkal több adattal rendelkeznek rólunk, mint maguk az államok. Erő, hatalom van a kezükben"

– emelte ki az Alapjogokért Központ elemzője.

 "Csomó beavatkozási ponton próbált az állam közbeavatkozni"

– véli Ferencz Orsolya.

"Egy óriási technikai revolutionban vagyunk, azt látjuk, hogy (…) egyre nagyobb teret nyer a mesterséges intelligencia. Egy olyan adatmennyiséget generálunk és egy olyan részletes adatmennyiséget, amivel gyakorlatilag egy modernkori önkéntes rabszolgaságba tereltük magunkat. Anélkül, hogy erről igazából tudnánk"

– fejtette ki Ferencz Orsolya, űrkutató.

Szerdán kezdődött a negyvennapos böjt, amellyel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. Vajon miben több a böjt, mint a ma oly divatos léböjt- és tisztítókúrák? Földi-Kovács Andrea a stúdióban Zillich Michael ferences szerzetessel és az internet segítségével pedig Szabó Attila lelkésztanárral beszélgetett.

Teljes adás:

Hír TV

További epizódok

Credo: Jó pár multi cégnél elveszti állását az, aki felvállalja konzervatív álláspontját

Credo: Jó pár multi cégnél elveszti állását az, aki felvállalja konzervatív álláspontját

A Credo búcsúzik. Az utolsó adást ma láthatták a nézők a Hír TV műsorán. 2021. július 02.
Credo: Ideológiai értelemben Európa nyugati részén óriási a káosz

Credo: Ideológiai értelemben Európa nyugati részén óriási a káosz

Ennek az ideológiai nyomásnak, mely a nyugat felől érkezik most két állam áll útjába: Magyarország és Lengyelország - mondta Kovács Ákos a Hír Tv stúdiójában. 2021. június 25.
Credo: A demográfiai válságnak a párkapcsolati válság az alapvető oka

Credo: A demográfiai válságnak a párkapcsolati válság az alapvető oka

A kormány múlt héten beterjesztett törvénytervezete gátat szabna annak, hogy a kiskorúaknak LMBTQ témájú szexuális felvilágosítást, érzékenyítést tartsanak. Erről is szó volt a Credoban. 2021. június 18.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!