2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Credo

Credo: Az emberben lévő jót a katarzis felszínre képes hozni

A tapasztalat azt mutatja, hogy kiüresedik a kultúra és a művészet szó a helyébe pedig álkultúra és álművészet lép és elvesznek a szép, a jó és az igaz alappillérek. Erről Pajor András, a Keresztény Kulturális Akadémia elnöke beszélt Credo című műsorunkban. Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas arra hívta fel a figyelmet, hogy az idén eucharisztikus kongresszus lesz hazánkban, így nem véletlen, hogy itt a legnagyobb a kulturális támadás.

  • Credo: Az emberben lévő jót a katarzis felszínre képes hozni

 

Kik és miért rombolják szándékosan a közízlést, miért erőltetik az emberség, az esztétikum és a hit radikális lebontását a kulturális átformálás által? XVI. Benedek pápa szerint ez a relativizmus álarcot visel, de uralkodó és romboló diktatúrájának végeredménye az ember és a természet lebontása. Ha Benedek pápa a relativizmus diktatúrájáról beszél, akkor lennie kell abszolútumnak is a kultúra értelmében Földi-Kovács Andrea műsorvezető felvetése szerint. Pajor András, a Keresztény Kulturális Akadémia elnöke elmondta, a művészet két evidenciát képző alapelve maga az esztétikai törvényszerűségek rendszere, amely a szép, a jó és az igaz alappillérekre épül, a másik pedig, hogy a művészetnek meg kell valósítani a katarzist.

Az emberben lévő jót a katarzis felszínre képes hozni, a művészetnek ez vagy valóságos alapelve, vagy pedig már magát a művészet, illetve a kultúra szót is lejáratja minden olyan törekvés, amely ezt nem tartalmazza, vagy amelyben a katarzis romboló erőt jelent

– tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a jelenleg a kultúra beteljesíti-e ezt az eredeti küldetését Eperjes Károly azt válaszolta, hogy többnyire nem. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész emlékeztetett, Ferenc pápa is a napokban beszélt a relativizmusról, hiszen minden izmus középpontja az egoizmus, az öntörvényűség, ezen kívül pedig van az istentörvényűség.

Eperjes Károly felhívta rá a figyelmet, 2000-ben nemzetünk 72 százaléka vallotta, hogy van Isten, ugyanakkor 2010-ben már 54 százalék gondolta ezt. A színművész szerint nem mindegy, hogy az élet kultúrájáról vagy a halál civilizációjáról beszélünk.

Már II. János Pál pápa is azt mondta, soha nem tapasztalható boldogságot él meg az, aki a harmadik évezred küszöbén Isten kegyelméből átlépett. Most a küszöb fölött vagyunk. XVI. Benedek is azt mondta, a XXI. század vagy eucharisztikus lesz, vagy nem lesz. Itt Magyarországon lesz az eucharisztikus kongresszus. Hol legyen a legnagyobb kulturális támadás, ha nem Magyarországon?

– tette hozzá.

Földi-Kovács Andrea kérdésére, hogy a relativizmus diktatúrája miben érhető tetten, Pajor András rámutatott, szó van a fogalmak kiüresítéséről, a társadalmi rendben, a kultúra rendjében, a művészetben a felelőtlenül használt fogalmakról, hiszen „lassan alig értjük egymás nyelvét”. Meglátása szerint

önérdekből kiüresednek azok a fogalmak, amelyeknek jelentése evidens volt.

Konkrét példával élve kijelentette, a társadalmi rendben fröcsög a „diktatúra’, valamint liberális kifejezések a tolerancia, a szeretet és a megértés helyett.

Teljes adás:

 

Az adás második részében arról volt szó, hogy az idén először magyar alkotás nyerte a Katolikus Oscarnak is nevezett Nemzetközi Katolikus Filmfesztivált a Vatikánban.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!