2023. 03. 25. Szombat Irén, Irisz napja
Jelenleg a TV-ben:

Pajtakult

Következik:

Poltikai hobbista 04:00

Credo

Credo: A kisebbségek jogait emelik fel a többségéhez

A Hír TV Credo című műsorának vendégei Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója, ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi tanácsadója, valamint Fábry Kornél atya, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára és Czopf Áron publicista voltak.

  • Credo: A kisebbségek jogait emelik fel a többségéhez

Hajléktalanok, nők, romák, elítéltek, és migránsok. Utcán éléshez való jog, abortuszhoz való jog, szegregáció, kínzás elleni és menekültvédelem. A közelmúlt eseményei kapcsán több jogról, törvényekről, igazságról és igazságosságról szóló kérdés is foglalkoztatja a közvéleményt. Eszközök vagy támogatandó közösségek a kiszolgáltatott helyzetben lévő társadalmi csoportok? Kit képviselnek valójában az önjelölt jogi képviselők, és valódi segítséget kapnak-e a rászorulók – vezette fel a mai műsor első témáját Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

A köznyelvben ma azt nevezik jogosnak, amely etikailag vagy morálisan elfogadhatónak érzünk. A jogban ma mennyire érhetők tetten ezek az erkölcsi irányelvek, illetve mennyire mutatkozik meg a jogrendszerünkben az erkölcsi hanyatlás jelensége – tette fel a kérdést a műsorvezető.

Ifj. Lomnici Zoltán erre azt felelte, hogy már a római jog megkülönböztette az erkölcsi szabályokat, a jogi normákat és a vallásra vonatkozó rendelkezéseket. Az alkotmányjogász hangsúlyozta, hogy egy tökéletes világban ez a hármas megmarad, és az erkölcs iránymutató a jog számára.

Kovács István arról beszélt, hogy az alapjogok meghatároznak egy olyan erkölcsi kódexet, ami alapján meg lehet mondani, hogy mi a jó, és mi a rossz. Rámutatott arra, hogy ezek a kérdések elválaszthatatlanok a társadalom morális érzékétől, majd hozzátette, hogy Európában ez évszázadokig egybeesett a keresztény hagyományokkal: a tízparancsolat alapján lehetett eldönteni mi jó, és mi rossz.

A modern alapjogi gondolkodásban ezek elszakadtak a keresztény értékektől, és sokszor a bíróságok nem tudnak mihez visszanyúlni a döntéshozatalkor. A keresztény hagyományok helyett a nyílt társadalom által terjesztett ideológiák hatnak rájuk.

Lomnici Zoltán kitért arra is, hogy a kisebbség jogait emelik fel manapság a többségéhez képest, amely nem szabadelvű, hanem szélsőségesen liberális gondolat. Egyes emberi jogvédők bizonyos séma mentén dolgoznak, ők a jog világának a „diplomatái”, csak nem nevezték ki őket. A diplomata ugyanis átmehet bármilyen határon, előjogai vannak, és nem lehet megállítani. Ráadásul a szankcióból és a büntetésből ezek a személyek nem kérnek soha – hívta fel a figyelmet az alkotmányjogász.

Lomnici megjegyezte, hogy ezeknek a szervezeteknek nincs mély társadalmi beágyazottságuk, elég csak a Magyar Helsinki Bizottság támogatottságára gondolni, ugyanakkor a nemzetközi térben nagy a befolyásuk, és a hazai médiában is az volt 2010-ig – jegyezte meg.

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója kiemelte, hogy

a jog ezeknek a szervezeteknek csak egy eszköz ideológia terjesztéséhez. Az ideológia számukra olyan, mint egy vallás, viszont nélkülöz mindenféle szakralitást, társadalmi támogatottságot és sok esetben fizikai realitást.

Kovács István feltette azt a kérdést, hogy mindezek fényében ezek a szervezetek mi módon képesek a nyugati társadalmakra nagy befolyást gyakorolni.

Ezt követően a gyöngyöspatai szegregációs ügyekben, valamint az elítéltek által indított kártérítési perekben hozott döntések kapcsán az igazság és igazságosság kérdéskörét járták körül a vendégek a műsorvezetővel.

A műsor második felében a szeptemberben megrendezésre kerülő Eucharisztikus Világkongresszusról beszélgetett vendégeivel a műsorvezető.

Teljes adás:

Hír TV

További epizódok

Credo: Jó pár multi cégnél elveszti állását az, aki felvállalja konzervatív álláspontját

Credo: Jó pár multi cégnél elveszti állását az, aki felvállalja konzervatív álláspontját

A Credo búcsúzik. Az utolsó adást ma láthatták a nézők a Hír TV műsorán. 2021. július 02.
Credo: Ideológiai értelemben Európa nyugati részén óriási a káosz

Credo: Ideológiai értelemben Európa nyugati részén óriási a káosz

Ennek az ideológiai nyomásnak, mely a nyugat felől érkezik most két állam áll útjába: Magyarország és Lengyelország - mondta Kovács Ákos a Hír Tv stúdiójában. 2021. június 25.
Credo: A demográfiai válságnak a párkapcsolati válság az alapvető oka

Credo: A demográfiai válságnak a párkapcsolati válság az alapvető oka

A kormány múlt héten beterjesztett törvénytervezete gátat szabna annak, hogy a kiskorúaknak LMBTQ témájú szexuális felvilágosítást, érzékenyítést tartsanak. Erről is szó volt a Credoban. 2021. június 18.

Legfrissebb híreink

Macron és Ursula von der Leyen Kínába utazik

Macron és Ursula von der Leyen Kínába utazik

Emmanuel Macron és Ursula von der Leyen áprilisban Pekingbe utazik, hogy tárgyaljanak a kínai elnökkel. A francia elnök a kétnapos brüsszeli csúcs után tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: látogatásuk célja, hogy nyomást gyakoroljanak Hszi Csin-Pingre, hogy rávegye az orosz elnököt a háború lezárására.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!