2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Credo

Credo: A kereszténység megítélése, megjelenítése filmekben és sorozatokban

A műsor vendégei Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, Surjányi Dávid újságíró, filmkritikus, a Hetek külpolitikai rovatvezetője és Varga-Bíró Tamás, a Demokrata és a Pesti Srácok publicistája voltak a HírTV Credo című műsorában.

  • Credo: A kereszténység megítélése, megjelenítése filmekben és sorozatokban

„Hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlölet valamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én, mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen: ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből – mondom csöndesen nektek”

– mondta az ATV adásában Niedermüller Péter, a DK alelnöke, Erzsébetváros polgármestere.

Ezt követően Niedermüller Péter kereszténygyűlölő, rasszista kijelentései ellen szervezett tüntetést a helyi Fidesz és a Fidelitas a VII. kerületi polgármesteri hivatal elé. A HírTV műsorvezetője, Bayer Zsolt is felszólalt, emellett több embert is megkérdeztek, mi a véleménye a korábban elhangzottakkal kapcsolatban.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjait is megdöbbentette, hogy 2020-ban, Magyarországon, keresztény embereket bélyegeznek meg a hitük miatt. A Magyar Református Presbiteri Szövetség is megszólalt Niedermüller Péter kijelentése kapcsán.

A stúdióban Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök atya beszélgetett Földi-Kovács Andreával.

„A balliberális demokrácia - amely magát a demokrácia legfejlettebb formájának tartja - nagyon sok irányból konvergálódik afelé, hogy mondjuk a kereszténységet, az európai keresztényeket – legalábbis szellemileg – eliminálni kellene. Reméljük, hogy gyakorlatilag, fizikailag erre nem kerül sor. Bár sokszor halljuk azt a megjegyzést is, hogy hasonló megjegyzések, kijelentések milyen tragédiák előszelei voltak.”

- jegyezte meg Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök.

Majd később folytatta gondolatmenetét és a következőket hangsúlyozta:

„A nihilizmus diktatúrájára törekvő ideológia egyik vezérelve, eszköze ugye a politikai korrektség. Na most ez a Niedermüller Péter-féle kijelentés ez minden, csak nem politikailag korrekt. A saját dogmájuknak megfelelően sem. Tehát látjuk, hogy ez a kettős mérce létezik.”

A Credo felében arról beszélgettek a műsor vendégei, hogy miért és hogyan válhatott egyfajta sajnálatos trenddé a keresztények és a kereszténység mozivásznon történő gyalázása.

Surjányi Dávid újságíró, filmkritikus, a Hetek külpolitikai rovatvezetője és Varga-Bíró Tamás, a Demokrata és a Pesti Srácok publicistája voltak Credo című műsor második felének vendégei.

A kereszténység tanításai, értékei messze kerültek a hétköznapi emberek életétől. Az emberek ebbe szeretnek betekinteni, melyet legtöbbször gúnyos módon tesznek. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez az érdeklődés egyfajta potenciál.

„Ma már érdekes módon a vallási elkötelezettség sokszor egy párthűséggel is jár, különösen Amerikában ez látható. A konzervatív értékeket vallók első sorban a republikánus pártra szavaznak, ugyanakkor a hollywoodi filmipar – vagy nem csak a hollywoodi filmipar, mert a Netflixet kevésbé lehet a hollywoodi filmipar kereteibe beszorítani – egyértelműen a demokrata párt felé húznak, annak egy háttér támogatói. Ettől fogva közöttük egyfajta politikai vita is van”

- mondta Surjányi Dávid újságíró.

 A műsorvezetővel, Földi-Kovács Andreával folytatott beszélgetés során Varga-Bíró Tamás így foglalta össze az efféle filmekről és sorozatokról alkotott véleményét:

„A tudás, amit zanzásítva megjelenítenek ezekben a filmekben vagy sorozatokban az minden esetben fals és akkor itt jön a nagy kérdés, hogy direkt fals-e, mert valami nagyobb tervnek a része vagy csak egyszerűen slendriánul, hányaveti módon, az érdekesség, a fikció kedvéért.”

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!