2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napi aktuális 05:00

Budapesti srácok

Budapesti srácok: Karácsonyék lesöpörték, de mégis lesz zöldfejlesztés Dél-Pesten

Tizennégy milliárd forintot szán a dél-pesti zöldfolyosó és kerékpárút megvalósítására a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz forrásaiból a kormány - részletek a Budapesti srácok legújabb adásában.

  • Budapesti srácok: Karácsonyék lesöpörték, de mégis lesz zöldfejlesztés Dél-Pesten

Esélyteremtő, nyitott és zöld Budapest - ez az egyik visszatérő szlogen másfél éve Budapesten. Karácsony Gergely hétéves, városfejlesztési tervei között is egy zöldebb város létrehozása szerepel, ami nem meglepő módon magába foglalja az új kerékpársávok létrehozását is. Erre – vagyis az ígéretek betartására - azonban több kerület lakója is hiába várt. Egy 2016-os, európai uniós forrásból megvalósuló projekt keretében közös kerékpárút kötötte volna össze Csepelt, Soroksárt és a 18. kerületet. A jó levegőn, zöldben tekerni azonban úgy tűnik nem olyan izgalmas…

Az ötlet mégsem maradt parlagon, és a projekt új lendületet kapott: végül a Miniszterelnökség úgy döntött, az érintett kerületekkel közösen

felkarolja az elképzelést és egy úgynevezett zöldfolyosót terveztek a három kerület között.

Azt tudni kell, hogy a korábbi fővárosi pályázat, amit Karácsony Gergely sajnos elkaszált, Csepel-Soroksár és a 18. kerület részéről, pedig ott egyébként a polgármester úr a főpolgármesterrel egy politikai családba tartozik, de ennek ellenére elkaszálták, ez egy sokkal nagyobb műszaki tartalmat bír el, hiszen nemcsak a bicikli-hálózat fejlődne, hanem mint említettem már a bicikli-hálózat mellett egy rekortán felületű futópályát, és természetesen mind a kettő terepnek a környezete is egy zöldövezetként megszépülne, és azt hiszem, hogy egy olyan impozáns látványos fejlesztés lenne, ami az itt élők életszínvonalát, és a mindennapokat tenné jobbá – nyilatkozta Borbély Lénárd, a XXI. kerület Fidesz-KDNP-s polgármestere.

Soroksár és Csepel mellett a 18. kerület is értetlenül állt Karácsony Gergely tavaly nyári döntése előtt.

Én azt gondolom, hogy a főpolgármester másodrendű állampolgároknak gondolja a peremkerületen élőket, számára csak az a fontos, hogy mi történik a belvárosban, a külvárosban a kerékpározás az nem zöld program, a külvárosban a kerékpárút-építés már nem trendi...

– mondta stábunknak Ughy Attila, a Fidesz fővárosi képviselője.

Egyértelművé kell tenni, hogy a Nagykörúton kívül is van Budapest, a Nagykörúton kívül is van élet, tehát azok a fejlesztések, amelyek külső kerületeket egymással összekötnek, ezek nagyon-nagyon hiányoznak ezek a kapcsolatok, legalább annyira, mint a belvárost a külvárossal összekötő kapcsolati elemek

– ezt pedig Schneller Domonkos a Miniszterelnökség helyettes államtitkára nyilatkozta.

A kerékpárút mellett pedig egy 20 hektárnyi új zöldterület is létrejönne, ami több százezer fővárosi lakosnak nyújt majd egy élhetőbb környezetet. A kormány végül az eredeti 2 milliárd forint helyett 14 milliárdot különített el a zöldfolyosóra, európai uniós forrásból.

Teljes adás: 

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!