2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:25

Bayer show

Kőrösi Csaba: A lineáris gazdasági modell nem tartható fenn

Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója volt Bayer Zsolt vendége, Bayer show című műsorunkban.

  • Kőrösi Csaba: A lineáris gazdasági modell nem tartható fenn

A műsor első felében a Katona József Színház, hét eleji közleményéről elmélkedett a műsorvezető Bayer Zsolt. Sztojka Iván neve sokak számára ismerős lehet. A közel öt évvel hamarabb történő kiengedéséről és az azt követő időszakról is szó esett a műsor első felében. Emellett Karácsony Gergely, Bán László felé intézett megjegyzése is, a múzeumok látogatását illetően.

A műsor második felében Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója volt a vendég. A közvetlen környezetünket, az országot, Európát, valamint a világ egészét érintő gazdasági, környezeti és klímakérdések is előkerültek.

„Kimondható, hogy az a jellegű gazdasági működés, amit kifejlesztettünk az utóbbi kétszáz évben, - ezt úgy hívják, hogy lineáris gazdasági modell – ez nem tartható fenn. Ez azt jelenti nagyon röviden, hogy termeld ki, használd nagyon rövid ideig, dobd el, újra termeld ki. Ez azt jelenti, hogy egyre nagyobb természeti erőforrást kell belefektetni a gazdasági folyamatokba. A végén egyre nagyobb és egyre gyorsabban megjelenő hulladékot termelünk. (A természet nem termel hulladékot, csak mi vagyunk erre képesek. Nem is tud vele mit kezdeni a természet, beleértve a légnemű hulladékot jelentős részét is.) Tehát magának a gazdaságnak a logikáját kellene megváltoztatni. Röviden úgy szokták mondani, hogy a körforgásos gazdasági modellre kellene áttérnünk. Ez azt jelenti, hogy az az anyagforgalmi hurok, amiről az előbb beszéltem, - minél nagyobb tömegben bevonni az erőforrásokat, az anyagot, az energiát, a vizet, talajt, stb. a termelésbe, aztán a végén mindezt kidobálni – azt a hurkot összezárni.”

- foglalta össze gondolatait Kőrösi Csaba.

Teljes adás:

Hír TV

További epizódok

Bayer show - Németh Szilárd: Hiszek abban, hogy az EU túléli ezeket a senkiháziakat + videó

Bayer show - Németh Szilárd: Hiszek abban, hogy az EU túléli ezeket a senkiháziakat + videó

Komoly beavatkozás történik Brüsszelből a magyar döntéshozatalba, el akarják venni az életünket és a hazánkat. 2023. november 26.
Orbán Balázs: Csak azok tartózkodhatnak itt, akiket a magyarok akarnak, hogy itt tartózkodjanak + videó

Orbán Balázs: Csak azok tartózkodhatnak itt, akiket a magyarok akarnak, hogy itt tartózkodjanak + videó

A miniszterelnök politikai igazgatója kifejtette: a vendégmunkások csak a munkavégzés idejéig lehetnek itt, ez hozzájárul a gazdaság teljesítményéhez. 2023. november 19.
Földi László: Az arab világ évtizedekkel ezelőtt elkezdte elfoglalni Európát + videó

Földi László: Az arab világ évtizedekkel ezelőtt elkezdte elfoglalni Európát + videó

Az a fajta erőtér, amelyet olajdollárnak hívnak, az az arab világnak a gazdasági erőtere. Amit látni lehet, az nem egy vízió, nem egy összeesküvés-elmélet, hanem egy évtizedekkel ezelőtt racionálisan végiggondolt élettér-keresés - hívta fel rá a figyelmet Földi László titkosszolgálati szakártő a Bayer show-ban. 2023. november 12.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!