2024. 06. 22. Szombat Paulina napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az életmentő - Semmelweis Ignác igaz története 03:00

Kék hírek

Húsz év börtönre ítélték Ghislaine Maxwellt bűnrészességért

Húsz év börtönre ítélték kedden Ghislaine Maxwellt, amiért segítséget nyújtott Jeffrey Epstein néhai pénzembernek fiatal lányok sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények elkövetésében.

  • Húsz év börtönre ítélték Ghislaine Maxwellt bűnrészességért

A 60 éves asszony, aki Epstein kerítője és barátnője volt - valamint Robert Maxwell néhai brit sajtómágnás lánya - bűnösségét tavaly decemberben állapította meg az illetékes manhattani szövetségi büntetőtörvényszék öt vádpontban, de a büntetés kiszabására csak most került sor.

Az ítéletet Alison Nathan bírónő ismertette. Megjegyezte, hogy Maxwell láthatóan nem mutatott megbánást és nem is kívánta vállalni a felelősséget tetteiért. A börtönbüntetés mellett a bírónő 750 ezer dolláros pénzbüntetést is kiszabott.

"Maxwell közvetlenül és ismételten éveken át részt vett borzalmas üzelmekben, hogy becserkésszen... fiatalkorú lányokat, akik közül egyesek tizennégy évesek voltak, hogy aztán Jeffrey Epstein, illetve az ő szexuális visszaéléseinek áldozataivá váljanak" - mondta el indoklásában Nathan.

A meghallgatáson Maxvell kijelentette: "végtelenül sajnálja", hogy egyáltalán találkozott Epsteinnel. Mint mondta, Epstein "manipulatív, ravasz és mindenkin uralkodni akaró férfi volt", aki a környezetében mindenkivel a bolondját járatta. Hangsúlyozta, hogy sajnálja a fájdalmat, amelyet az áldozatok elszenvedtek. Ugyanakkor tagadta, hogy közreműködött volna a szexuális visszaélésekben.

A per során az áldozatok - gyakran erősen érzelmekkel telített - tanúvallomásai is elhangzottak. A Kate néven ismertté vált Annie Farmer és két sorstársa egyebek között arról számolt be, hogy Maxwell központi szerepet játszott Epstein szexuális visszaéléseiben.

"Ma rá tudok nézni Ghislaine-re és elmondhatom neki, hogy azzá lettem, ami vagyok, dacára azon erőfeszítéseinek, hogy gyengének és jelentéktelennek érezzem magam, és ezt az erőt fogom majd a lányomra is hagyományozni" - jelentette ki Farmer. A jelenleg pszichológusként dolgozó nő hozzátette: büszke arra, hogy sikerült közreműködnie Maxwell felelősségre vonásában.

Az amerikai vádhatóság a múlt héten harminc és ötvenöt év közötti börtönbüntetés kiszabását kezdeményezte Maxwell "megdöbbentően ragadozószerű" cselekményei miatt a szövetségi ítélkezési iránymutatásokkal összhangban.

Maxwellt 2020 júliusában tartóztatták le és ismételten megtagadták tőle azt, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen. Egy brooklyni fogdában tartották őrizetben, ahol fogva tartása körülményeire panaszkodott, kifogásolva az állítólagos csatornaszagot és a kártevőket a cellájában. Ügyvédje a "Bárányok hallgatnak" című filmből ismert Hannibal Lecter figurájának fogva tartása körülményeihez hasonlította a Maxwell börtöncellájában tapasztaltakat.

Maxwellt egyébként a hétvégén fokozott megfigyelés alá helyezték öngyilkosság elkövetésének veszélye miatt.

Epstein ellen szexuális visszaélések miatt 2019 júliusában emeltek vádat, de az év augusztusában öngyilkos lett a börtöncellájában. Maxwellt tavaly decemberben mondta ki bűnösnek egy New York-i kerületi bíróság esküdtszéke kiskorúak rovására elkövetett szexuális bűncselekményekben. Ezek szerint az asszony 1994 és 2004 között Epsteinnel együtt kiskorú lányokat toborzott, szexuális "játékokra" készített fel és molesztált az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. A jellemzően szegény sorsú, kiskorú lányokat pénzzel és állásígéretekkel hitegetve csábították magukhoz.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Manfred Weber nem a Fideszt, hanem a magyarokat akarja büntetni + videó

Vezércikk – Manfred Weber nem a Fideszt, hanem a magyarokat akarja büntetni + videó

Orbán Viktor pénteken Berlinben adott interjút a Kossuth Rádiónak. Ebben többek között Manfred Weberről néppárti vezetőről mondott meghatározásokat. Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei – Ferencz Orsolya miniszteri biztos, Kacsoh Dániel a Mandiner főszerkesztő-helyettese és Rákay Philip kreatív producer – kiderül a ma esti adásból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!