2024. 10. 17. Csütörtök Hedvig napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Kék hírek

Jogerős: Felfüggesztett börtönt kapott Fekete-Győr András és Szarvas Koppány Bendegúz

Utolsó fordulójához érkezett hivatalos személy elleni erőszakkal vádolt momentumos képviselő Fekete-Győr András és párttársa, Szarvas Koppány Bendegúz büntetőpere: csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla harmadfokon hozott ítéletet az ügyben – írja a Mandiner.

  • Jogerős: Felfüggesztett börtönt kapott Fekete-Győr András és Szarvas Koppány Bendegúz

A per azért jutott le harmadfokig, mert – Fekete-Győr esetében – első és másodfokon ellentétes döntések születtek. 

A két politikus ellen is a 2018 decemberi események miatt emeltek vádat, konkrétan a Kossuth téri, december 12-i és 13-i ellenzéki tüntetések miatt, amelynek során a vád szerint dulakodtak a rendőrökkel, sőt Fekete-Győr füstgránátot hajított a rendőrsorfal mögé.

2023 májusában a Budai Központi Kerületi Bíróság első fokon Fekete-Győrt felmentette a vádak alól, Szarvast azonban bűnösnek mondta ki csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettében. Ezért a politikust a bíróság két év börtönre ítélte, amelynek végrehajtását három évre felfüggesztették.

Másodfokon Fekete-Győr is bűnös

Másodfokon azonban fordulat történt és 

már nem csak Szarvast, hanem a Momentum egykori elnökét is bűnösnek mondták ki hivatalos személy elleni erőszakban.

Fekete-Győrt a Fővárosi Törvényszék egy év börtönbüntetésre ítélte, ezt azonban két év próbaidőre felfüggesztett. Szarvas büntetését ugyanakkor helyben hagyta a másodfokú bíróság.

A vádhatóság mindkét politikus esetében fellebbezett, elsősorban eltérő jogi minősítés megállapítása érdekében. Szarvas Koppány Bendegúz esetében a Fővárosi Törvényszék által kimondott folytatólagos helyett kétrendbeli elkövetés, míg Fekete-Győr esetében a társtettesi minősítés megállapítása érdekében.

Az ügyészség emellett mindkét terhelt esetében hosszabb idejű próbaidőre tett indítványt, és az úgynevezett előzetes mentesítést sem tartotta indokoltnak, azaz hogy a két vádlott mentesüljön a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól. A védelem felmentésért, illetve ennek elutasítása esetén enyhítésért fellebbezett. 

Itt az ítélet

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki tárgyalására eljött a Momentum „színe-java”, Cseh Katalintól Gelencsér Ferencig, de itt volt a párbeszédes Szabó Tímea és a független Hadházy Ákos is. 

A tárgyaláson az utolsó szó jogán tett felszólalásában Szarvas-Koppány az ügyészség vádiratát egy abszurd viccnek nevezte, amelyet sem a rendőrtanúk sem a videófevételek nem támasztottak alá. Szarvas szellemesen szánt, papírból felolvasott beszédében többször is sértegette a vádhatóságot. 

Fekete-Győr koncepciós és politikailag motivált eljárásról beszélt, és ártatlanságát hangsúlyozta. Mint mondta, egy olyan mozgalmat alapított, amely „mindig az első sorokban harcolt" .  Elmondta azt is, hogy most is mindent úgy tenne, mint hat évvel ezelőtt. 

Az Ítélőtábla ezek után határozathozatalra vonult vissza, majd ítéletet hirdetett. A táblabíróság 

alapvetően helyben hagyta a másodfokú ítéletet, egyben helyet adott az ügyészségi indítványnak.

Eszerint Szarvas Koppány Bendegúz esetében a kétrendbeli elkövetést, míg Fekete-Győr esetében a társtettesi minőséget állapította meg. Szarvast emellett előzetes mentesítésben részesítette. 

Az indoklás szerint a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék helyesen állapította meg a térnyállást és eleget tett indoklási kötelezettségének. A bíró egyebek mellett arra mutatott rá, hogy a rendőrök felé dobálás nem fér bele a vélemény-nyilvánítás szabadságába. 

Az ítélet jogerős. 

Forrás: Mandiner.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Tűzhalál történt Gyulán

Tűzhalál történt Gyulán

Lakástűzben meghalt egy nő Gyulán - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kedden az MTI-vel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!