2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Kék hírek

Hatalmas sziklákkal állítja meg a vonóhálós halászokat a Greenpeace – videókkal

Tizennyolc óriási sziklát dobott a tengerbe a Greenpeace Délnyugat-Anglia partjaitól több mint száz kilométerre. A legnagyobb súlya a másfél tonnát közelíti, de a legkisebb darab is nagyjából 500 kilogrammos.

  • Hatalmas sziklákkal állítja meg a vonóhálós halászokat a Greenpeace – videókkal

Az elmúlt hónapokban több mint száz hajóról halásztak ezen a környéken, hiába jelölték ki természetvédelmi övezetnek South West Deeps néven. A Greenpeace célja a súlyosan környezetkárosító vonóhálós halászat ellehetetlenítése – számolt be az Euronews. 

„A sziklákkal meg tudjuk állítani a vonóhálós halászokat. Nem fogják tudni a tengerfenéken vonszolni a nehéz felszerelésüket, és így nem pusztítják el az élőhelyeket" – mondta egy aktivista, Anna Diski.

A módszert egy halász ahhoz hasonlította, mintha valaki végigmenne egy kombájnnal egy nemzeti parkon. 

A vonóhálós halászat még sincs betiltva az Egyesült Királyságban, még a védett övezetekben sem. Európában ráadásul az illegális halászat sem, erről külön riportot forgatott az Euronews. 

 

„Ha a kormány hajlandó lenne megvédeni bizonyos területeket, akkor meg is tudná csinálni. A mi munkánk is bizonyítja, hogy ez lehetséges” – vélekedett a sziklákat szállító hajó kapitánya, Adrián Araúz.

A vonóhálós halászat nem csak a tengerfenék letarolása miatt káros, kutatások azt bizonyítják, hogy a károsanyag-kibocsátása is hatalmas. Az eljárás nagyjából annyi szén-dioxidot juttat a légkörbe, mint a légi közlekedés.

 

Korábban egy hosszabb riportban foglalkozott a témával az Euronews.

 

Pecaverzum

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!