2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Kék hírek

Enyhítés másodfokon halálos közúti baleset okozásáért

A másodfokon eljáró Szekszárdi Törvényszék a 2022. szeptember 15-én tartott nyilvános ülésén – részben megváltoztatva a Szekszárdi Járásbíróság elsőfokú ítéletét, enyhítve a vádlott büntetését – jogerősen 4 év próbaidőre felfüggesztette a járásbíróság által kiszabott 1 év 3 hónap fogház fokozatú szabadságvesztés végrehajtását annak a húszas évei elején járó férfinek a büntetőügyében, aki két éve Szekszárd térségében a 6-os főúton halálos kimenetelű közúti balesetet okozott.

  • Enyhítés másodfokon halálos közúti baleset okozásáért

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott 2020. augusztus 23-án 5 óra 55 perc körüli időben éjszakai látási viszonyok között, száraz felületű aszfalt burkolatú úttesten a 6-os számú főúton Pécs irányából Szekszárd irányába 66-76 km/h sebességgel közlekedett hat utassal az általa vezetett, hét személy szállítására alkalmas Seat Alhambra típusú személygépkocsival. Szekszárd lakott területén kívül egy enyhén jobbra, majd balra ívelő útszakaszon a vádlott elaludt, emiatt a balra ívelő útkanyarulatban a személygépkocsi letért a menetiránya szerinti bal oldali füves útpadkára, majd azon haladt tovább, ahol bal oldalával egy fának ütközött, amelynek következtében a bal hátsó ajtajának oldalablaka kitört. A pályaelhagyást követő árokban haladása során a jármű kismértékben balra megbillent. A vádlott mögött, a középső üléssor bal oldali ülésén utazó, és bal hátsó ajtó oldalüvegének dőlve alvó, biztonsági övet nem használó sértett nő teste balra dőlt, emiatt fejének felső része a személygépkocsi karosszériáján kívülre került. A jármű az ütközést követő tovább haladása során a sértett feje a fa és a jármű hátsó ajtajának ablakkerete közé szorult, amelynek következtében a sértett az élettel összeegyeztethetetlen, főként koponya- és agysérüléseket szenvedett. A sértett sérülései szabályszerűen használt biztonsági öv mellett is bekövetkeztek volna.

A baleset következtében a személygépkocsi többi, biztonsági övet használó utasa nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

 A Szekszárdi Járásbíróság a cselekményét a váddal egyezően beismerő, a tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 1 év 3 hónap fogházbüntetésre és 4 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlott és védője jelentett be fellebbezést a büntetés enyhítése végett. 

A másodfokú bíróság álláspontja szerint a büntetéskiszabás körében helytállóan feltárt enyhítő körülmények - így különösen a terhelt beismerése, megbánó magatartása, továbbá büntetlen múltja, rendezett szociális és családi körülményei - nagyobb nyomatékkal történő értékeléséből fakadóan a bűnmegelőzésben testet öltő büntetési célok az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztésével is hatékonyan garantálhatók, így ennek megfelelően e körben változtatott az elsőfokú bíróság határozatán, míg egyebekben helybenhagyta.

 

                        

Szekszárdi Törvényszék Sajtóosztály

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Halálra gázolt egy 17 éves fiút egy kombájn

Halálra gázolt egy 17 éves fiút egy kombájn

Halálra gázolt egy kombájn egy láthatósági mellény nélkül, kivilágítatlan biciklivel kerékpározó 17 éves fiút hétfő este Battonyánál, majd elhagyta a helyszínt, de vezetőjét a rendőrök azonosították és előállították – közölte a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság kedden a police.hu oldalon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!