2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Kék hírek

Enyhítés másodfokon halálos közúti baleset okozásáért

A másodfokon eljáró Szekszárdi Törvényszék a 2022. szeptember 15-én tartott nyilvános ülésén – részben megváltoztatva a Szekszárdi Járásbíróság elsőfokú ítéletét, enyhítve a vádlott büntetését – jogerősen 4 év próbaidőre felfüggesztette a járásbíróság által kiszabott 1 év 3 hónap fogház fokozatú szabadságvesztés végrehajtását annak a húszas évei elején járó férfinek a büntetőügyében, aki két éve Szekszárd térségében a 6-os főúton halálos kimenetelű közúti balesetet okozott.

  • Enyhítés másodfokon halálos közúti baleset okozásáért

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott 2020. augusztus 23-án 5 óra 55 perc körüli időben éjszakai látási viszonyok között, száraz felületű aszfalt burkolatú úttesten a 6-os számú főúton Pécs irányából Szekszárd irányába 66-76 km/h sebességgel közlekedett hat utassal az általa vezetett, hét személy szállítására alkalmas Seat Alhambra típusú személygépkocsival. Szekszárd lakott területén kívül egy enyhén jobbra, majd balra ívelő útszakaszon a vádlott elaludt, emiatt a balra ívelő útkanyarulatban a személygépkocsi letért a menetiránya szerinti bal oldali füves útpadkára, majd azon haladt tovább, ahol bal oldalával egy fának ütközött, amelynek következtében a bal hátsó ajtajának oldalablaka kitört. A pályaelhagyást követő árokban haladása során a jármű kismértékben balra megbillent. A vádlott mögött, a középső üléssor bal oldali ülésén utazó, és bal hátsó ajtó oldalüvegének dőlve alvó, biztonsági övet nem használó sértett nő teste balra dőlt, emiatt fejének felső része a személygépkocsi karosszériáján kívülre került. A jármű az ütközést követő tovább haladása során a sértett feje a fa és a jármű hátsó ajtajának ablakkerete közé szorult, amelynek következtében a sértett az élettel összeegyeztethetetlen, főként koponya- és agysérüléseket szenvedett. A sértett sérülései szabályszerűen használt biztonsági öv mellett is bekövetkeztek volna.

A baleset következtében a személygépkocsi többi, biztonsági övet használó utasa nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

 A Szekszárdi Járásbíróság a cselekményét a váddal egyezően beismerő, a tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 1 év 3 hónap fogházbüntetésre és 4 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlott és védője jelentett be fellebbezést a büntetés enyhítése végett. 

A másodfokú bíróság álláspontja szerint a büntetéskiszabás körében helytállóan feltárt enyhítő körülmények - így különösen a terhelt beismerése, megbánó magatartása, továbbá büntetlen múltja, rendezett szociális és családi körülményei - nagyobb nyomatékkal történő értékeléséből fakadóan a bűnmegelőzésben testet öltő büntetési célok az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztésével is hatékonyan garantálhatók, így ennek megfelelően e körben változtatott az elsőfokú bíróság határozatán, míg egyebekben helybenhagyta.

 

                        

Szekszárdi Törvényszék Sajtóosztály

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!