2024. 02. 22. Csütörtök Gerzson napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Kék hírek

Bolygógyilkos aszteroidát fedeztek fel a Föld tőszomszédságában

A méretes űrszikla aggasztóan közel van a bolygónkhoz, sőt, a szakemberek szerint még az sem kizárható, hogy egyszer keresztezi is a pályája a Földét. Az aszteroidát eddig a Nap fénye rejtette el.

  • Bolygógyilkos aszteroidát fedeztek fel a Föld tőszomszédságában

Egészen döbbenetes felfedezést tettek a közelmúltban a Carnegie Tudományos Intézet szakértői: több olyan nagyméretű aszteroidát is sikerült felfedezniük a Naprendszerben, közelebbről a Földés a Vénusz közti területen, amiről eddig nem tudtak semmit. Ráadásul a három közül az egyik igencsak tekintélyes mérettel rendelkezik: az 1,5 kilométer átmérőjű 2022 AP7 már abba a méretkategóriába tartozik, amit a csillagászok bolygógyilkosként emlegetnek, ugyanis egy esetleges ütközés katasztrofális halással lehet a Föld teljes élővilágára.

Ráadásul, ha ez nem lenne elég, még az sem kizárható, hogy a pályája a következő 1000 évben keresztezi a bolygónkét. Reménykedésre adhat okot ugyanakkor az időablak igencsak tág mivolta, valamint a NASA szeptemberi kísérlete is, mellyel bebizonyították: lehetséges egy űrszikla mesterséges eltérítése. 

A hatalmas aszteroida az ismert aszteroidák felső 5 százalékába tartozik méret alapján. A két másik, most kiszúrt szikla, melyek a 2021 LJ4 és a 2021 PH27 neveket kapták, jóval kisebbek, és a pályájuk is biztonságosabb. Eddig egyébként a Nap fényének köszönhetően maradtak rejtve, így tulajdonképpen szerencsés véletlenek, mondhatni, szerencsés csillagállásnak köszönhetően pillanthatták meg őket – írja a Space.com oldala.

Ekkora meteor elég egy város elpusztításához

A csillagászok összesen 2000, egy kilométernél szélesebb, különösen veszélyes aszteroidát figyelnek meg folyamatosan. Ugyanakkor egy jóval kisebb űrszikla becsapódása is komoly katasztrófát jelenthet, ha lakott területen csapódik be. Egy mindössze ötven méter széles aszteroida például egy egész – London méretű – nagyvárost semmisíthet meg, ha olyan helyen ér földet.

Borsonline

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Leállítja a magyar baloldal támogatását a Soros-hálózat?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!