2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Sporthírek

Következik:

Táncdalfesztivál '66 - A Nagy Generáció születése 11:00

Kék hírek

15 kullancsot szedett ki az apa a gyerekekből

Megmutatjuk mi a teendő ilyen esetben.

  • 15 kullancsot szedett ki az apa a gyerekekből

„Kedves kirándulni indulók! Ez nem riogatás, csak figyelmeztetés. Tegnap a törökbálinti erdőben bóklásztunk pár órát, és a 4 rohangáló gyerkőcből 15 db kullancsot szedtünk ki este. Egyet én is begyűjtöttem. Ezek között volt extra mini is, és csak reménykedem, hogy mindet megtaláltuk. Védekezzünk, és nézzétek jól át a gyerekeket, egymást és a kutyát, macskát kecskét, lovat” – fogalmaz egy nyilvános Facebook-csoportban egy édesapa. S nem ő az egyetlen: rengeteg posztot olvasni arról, hogy kullancsot talált magában valaki, és érdeklődik, mi a teendő ilyenkor. A Vakcinainfó - Az orvos válaszol zárt csoport egyik szakembere egy hosszú videóban magyarázza el a teendőket.

Mi a teendő, ha megcsípett a kullancs?

A bőrfelszínhez minél közelebb próbáljuk meg megfogni, egy határozott, körkörös mozdulattal próbáljuk meg kihúzni! Erre a célra használható kullancscsipesz vagy egyszerű szemöldökcsipesz.

A kullancsbetegségek lappangási ideje eltérő, fontos, hogy a csípés után 2-3 hétig önmegfigyelést végezzünk! Nézzük a kullancscsípés helyét, és az új panaszokat, piros folt növekedését! Szükség szerint forduljunk orvoshoz!

Mit nem szabad csinálni?

  • Nem szabad erőszakkal kicibálni, mert nagyobb lesz a fertőzésveszély! Ha a „feje” beszakad, akkor sincs gond, egy idő után az emberi szervezet ugyanis kilöki magából.
  • Nem kell megijedni és ügyeletre rohanni!
  • Ne nyomogassuk a kullancsot, helyette dobjuk ki!

Lyme-kórra utaló jelek

Ha a kullancscsípés helyén minimum 1 napos lappangással, azaz 1 nap után bekövetkezett, minimum 3 napja folyamatos növekedést mutató, minimum 5 centiméteres átmérőjű bőrpír esetén lyme-kórról beszélünk. Ha mindhárom kritérium teljesül, akkor lyme-kórral állunk szemben.

Kritériumok, melyek a lyme-kórra utalnak a a kullancscsípéstől távol vagy a felismert csípés hiányában: 5 napja növekedik a bőrpír, ami minimum 8 centiméteres ovális alakú.

Ha korai lyme-kórra van gyanúnk, ne várakozzunk, forduljunk háziorvosunkhoz! Ő elkezdi az antibiotikumterápiát.

Agyvelőgyulladás

A kullancs csípését követően 7-14 napon belül jelentkező vírusos betegség. Tünetei a hőemelkedés, láz, hidegrázás, fejfájás, hányinger, hányás, izom- és ízületi fájdalom, súlyos esetben tudatzavar, neurológiai zavarok. 

Hogyan védekezzünk?

  • Használjunk kullancsriasztó sprayket, kenőcsöket! Fontos tudni, hogy ezek a vízben vagy izzadás során lekophatnak, illetve pár óra után ismét használni kell őket.
  • Ajánlott a hosszú ujjú ruházat használata.
  • Ne feküdjünk a fűbe!
  • Kirándulás, kertészkedés, fűnyírás után vizsgáljuk át a testünket!
  • Vegyük fel az oltást a kullancs okozta agyhártyagyulladás ellen! Ennek felvételében a háziorvos tud segíteni. Lehetőség szerint ne a kullancsszezonban, hanem az őszi-téli időszakban intézzük ezt!

 

frame width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/HoDh0qB0tV0" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

A videó az egeszsegkalauz.hu oldalon is megtalálható.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!