2023. 09. 26. Kedd Jusztina napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

„Zelenszkij Ukrajnája egy kis Oroszország” – fokozódik a belső vita az anarchisták között

Furcsa vita otthonául szolgál a napokban a szélsőbaloldali nézeteket népszerűsítő Mérce aloldala. A Tetten ugyanis anarchisták folytatnak vitát arról, hogyan is érdemes viszonyulniuk az orosz-ukrán háborúhoz . mutatott rá a Mandiner.

  • „Zelenszkij Ukrajnája egy kis Oroszország” – fokozódik a belső vita az anarchisták között

A vitaindító cikket az Olasz Anarchista Szövetség jegyzi, amely egyébként már a háború kitörése óta zajló belső vitákra reflektálva érvel.

Még 2023-ban is a világforradalomról

Leszögezik, a háború árnyékában „az anarchizmus internacionalista és szolidáris hangja, az egyetemes testvériség elveivel együtt, vissza kell, hogy térjen”, majd azonosítják a problémát: „a háború hátterében a jelenlegi társadalmi rend áll, amely az uralmon, a kizsákmányoláson és az elnyomáson alapul”.

Határozottan elutasítanak minden háborút és támogatják a forradalmi defetizmus eszményét, írják, amit azonnal pontosítanak is: „A defetizmus alatt a háború előtti forradalmi álláspontot értjük, amely azt jelenti, hogy az embernek a saját országa kormányának és uralkodó osztályainak legyőzéséért kell harcolnia, azzal a meggyőződéssel, hogy a háborúkat az elnyomók és kizsákmányolók érdekeiért és kiváltságaiért vívják.”

Vagyis világforradalomra buzdítanak, arra, hogy minden ember lázadjon saját nemzetállami kormányzata ellen.

A kormányok elleni harcot ráadásul háborús időben is folytatni kell, hangsúlyozzák, részben éppen a háború szabotálásával. Úgy látják, az egyes államok konfliktusai nem akadályozzák meg őket abban, hogy saját társadalmaikat osztályokra és hierarchiákra tagolják, Oroszország ukrajnai inváziója pedig a globális erőegyensúly újradefiniálásának folyamatába illeszkedik be.

Potenciálisan mindannyian a pusztítás, az elnyomás és a tekintélyuralmi változások bombái és fenyegetései alatt élünk”

– adnak hangot aggodalmuknak, ezzel párhuzamosan hangsúlyozzák, hogy a társadalmi anarchizmus „szakít a jelenlegi birodalmi, kapitalista, nacionalista és tekintélyelvű logikával, elutasítva a határok által felállított megosztottságot”. Mi több, „Nem ismerjük el a területi integritás fogalmát vagy egy állam vagy bármely olyan entitás területi »védelmét«, amely államszerűségre törekszik, mert a területi szuverenitás elvéhez kapcsolódva ezek az elvek elkerülhetetlenül nacionalista vagy mikro-nacionalista perspektívák kialakulásához vezetnek„. Szerintük a nemzet szó pusztán a kizsákmányolók és kizsákmányoltak közötti különbségeket hivatott eltakarni.

Tekintélyelvű ukrán kormány

Miközben nyomatékosan elítélik a putyini rezsimet és Oroszország ukrajnai agresszióját, kifejtik, hogy véleményük szerint

Zelenszkij Ukrajnája valójában egy kis Oroszország, tekintélyelvű kormánnyal, az országot kifosztó oligarchák körével, a tiltakozás minden formája és a kisebbségek elleni elnyomással”,

az ukrán elnök pedig, azért, hogy hatalomban maradhasson, kiárusítja országát az USA-nak, Nagy-Britanniának és az Európai Uniónak.

„A háborúval szembeni ellenállás a mindennapi elkötelezettségünk része, kezdve a háborús termelés elítélésével és bojkottálásával, valamint a militarista retorika kritikájával és dekonstruálásával, a militarista oktatással és nyelvezettel minden szinten” – fejti ki hosszú értekezésében az olasz szövetség.

Nem úgy van az, ahogy kényelmes nyugati otthonunkból látjuk

A napokban megjelent válaszcikkben azonban egy másik szempontra világít rá a szerző, kritikaként fogalmazva meg az olasz állásponttal szemben, hogy annak sugalmazása alapján az az ukrán, aki meg akarja védeni családját, barátait a támadó orosz hadsereggel szemben, mivel a háború a tőkésosztályok összecsapása, következésképpen a NATO-bábja. A szerző azzal vádolja az olasz anarchistákat, hogy háborús defetizmus melletti szenvedélyes érvelésük valójában nem más, mint kapaszkodó a nyugati anarchistáknak ahhoz, hogy igazolják saját semmittevésüket. „Már ne haragudjatok, és jelezzétek, ha nem így van, de

nem látom a defetisták által menekülteknek szervezett segélybulikat idehaza, a gyűjtődobozokat a bujkáló ukránoknak, a tüntetéseket az orosz és ukrán nagykövetségek előtt, a szerveződő háborúellenes mozgalmat”

– fogalmaz. „Azt gondolom, hogy nekünk innen a buborékon belülről nincs jogunk arról ítélkezni, hogy egy ott élő ukrán baloldali hogyan cselekszik” – üzeni a magyar anarchista, aki szerint „támogatni minden érintett baloldalit a döntésében, mert ennek a háborúnak egyszer vége lesz”.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Fontos figyelmeztetés az MLSZ-től a magyar-szerb meccs kapcsán

Fontos figyelmeztetés az MLSZ-től a magyar-szerb meccs kapcsán

Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy senki ne vásároljon privát, vagy más egyéb csatornákon jegyet a magyar válogatott mérkőzéseire, mert ez "rendkívül sok veszéllyel jár", többek között olyan hamis, vagy többször nyomtatott belépőkhöz is juthatnak ilyen módon, amelyekkel aztán nem tudnak belépni a stadionba.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!