2023. 09. 27. Szerda Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:05

Belföld

XXI. Század Intézet: Hová lettek a Jobbikos szavazók?

Négy év alatt lenullázta magát a Jobbik. 2018-ban még 1 millióan szavaztak az akkor Vona Gábor vezette pártra, ma viszont támogatottságuk bőven a bejutási küszöb alá apadt. A Jobbik az identitásváltások és a politikai kacskaringók után mára felolvadt a baloldalban. Az az állítás, hogy az egykori jobbikos szavazók egy része átvándorolt a Fideszhez, illetve átpártolt a Mi Hazánk Mozgalomhoz, csak részben igaz.

  • XXI. Század Intézet: Hová lettek a Jobbikos szavazók?

Az indentitásváltások és politikai kacskaringók következtében a 2010-ben még jobboldali radikális pártként milliós támogatottsággal rendelkező Jobbik helyén:

"Egy olyan kilúgozott ideológiájú, zavaros identitású agonizáló pártot találunk (...), amely a legutóbbi választásokon együttműködött azzal a balliberális politikai–kulturális „elittel”, amely ellenébe formálta ki saját identitását."

Ma már nem csak arról van szó, hogy a Jobbik négy év alatt lenullázta magát.

"A párt nem csupán szövetségi politikájában, hanem mondanivalójában is részese a töredezett baloldalnak. Az egykori húsz százalékos támogatottság pedig bőven a bejutási küszöb alá apadt" - emeli ki elemzésében Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője.

Az, hogy a szebb napokat látott politikai erő esetében jelenleg egy mikropártról beszélhetünk egyenes következménye az identitásváltásoknak. Ezt az összefüggést csak az nem látja, "aki ostoba vagy aki annyira elkötelezett, hogy nem akarja a valóságot tudomásul venni. Esetleg a Jobbik fizetett alkalmazottja… Ám a következmény, miszerint a pártot milliók hagyták el, tényállítás." - állítja a XXI. Század Intézet munkatársa.

A sajtóban elterjedt az a spekuláció, miszerint egy részük már régóta a Fideszt támogatja, nagyjából egyharmada otthonra lelt a Mi Hazánk Mozgalom mellett, a többiek pedig távol maradtak az urnáktól. Nagy Ervin szerint ez az állítás csak részben fedi a valóságot. 2018-ban ugyanis már nem feltétlenül azok szavaztak a Jobbikra, akik 2010-ben is támogatták a pártot, hiszen a balliberálisokkal való kiegyezés után az ellenzéki erő vonzóvá vált sokféle indentitású protestszavazónak.

Egy biztos: nem a régi jobbikosok változtak meg, hanem a Jobbik. "Gyöngyösi Márton ma ugyanazt mondja, mint Gyurcsány Ferenc, miközben konzervatív fordulatról beszél, egykori uniós zászlóégető párt vezetőjeként dörgölőzik a brüsszeli bürokratákhoz, illetve azzal vádolja Orbán Viktort, hogy ki akarja vezetni az országot az euroatlanti szövetségből. Nem mellékesen ebben is ugyanazt az ostoba vádat hangoztatja, mint a Demokratikus Koalíció elnöke" - vonja meg a mérleget Nagy Ervin.

Forrás: XXI. Század Intézet

Borítókép: Gyöngyösi Márton pártlenök

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Brüsszel megtiltaná, hogy magunk döntsünk  a sorsunkról

Vezércikk: Brüsszel megtiltaná, hogy magunk döntsünk a sorsunkról

Az Európai Unió intézményei vagyis az Európai Bizottság és az Európai Tanács egyre inkább birodalmi törekvéseket mutat, folyamatosan csökkenteni igyekszik a tagállamok szuverenitását. A kelet-európai országok viszont már megtapasztalták, milyen az, amikor egy központi bizottság és egy tanácsi (szovjet)unió irányít minket. A témában a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.
Milliárdos hitelt kap Lengyelország Washingtontól

Milliárdos hitelt kap Lengyelország Washingtontól

Lengyelország kétmilliárdos hitelt kap haderőfejlesztésre Amerikából, ez lehet a hallgatás ára hogy ne kritizálják Ukrajnát. Az USA közben azt kéri váltsák le a teljes ukrán legfelsőbb bíróságot. A stúdióban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

300 millió a harkányi egészségügynek

300 millió a harkányi egészségügynek

300 millió forintos egészségügyi beruházást adtak át a Harkányi Termál Rehabilitációs Központban. A projekt, mely egy nagyobb fejlesztés utolsó része, a járóbeteg ellátást érinti.
Jövőt épít Hangony

Jövőt épít Hangony

15 férőhelyes, mini bölcsődével gazdagodott a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Hangony. Amellett, hogy a településen sok a kisgyermekes család, a munkahelyteremtés is fontos tényező volt a fejlesztés szempontjából.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!