2023. 09. 24. Vasárnap Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 22:15

Belföld

Wintermantel Zsolt: a baloldal felelőtlen gazdálkodása vezetett oda, hogy szükség legyen a fővárosi megszorítócsomagra

A Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában azzal kapcsolatban mondta Wintermantel Zsolt, hogy Budapest nem fizetne be 25 milliárd forint szolidaritási adót.

  • Wintermantel Zsolt: a baloldal felelőtlen gazdálkodása vezetett oda, hogy szükség legyen a fővárosi megszorítócsomagra

Wintermantel Zsolt felhívta a figyelmet: egy átlagos állampolgárra vagy vállalkozóra is vonatkozik az adófizetési kötelezettség, egy választott vezető tisztségviselőnél pedig fokozott annak felelőssége, hogy élen járjon a törvényességben és az állampolgároknak való példamutatásban.

Hozzátette: ha a főpolgármesternek nem tetszik valami, nyugodtan fordulhat a megfelelő hatósághoz – mivel Magyarország jogállam –, legyen az bíróság vagy bármilyen szerv.

Wintermantel Zsolt azt mondta: a baloldal felelőtlen gazdálkodása vezetett oda, hogy szükség legyen a Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége által a szerdai ülésen elfogadott „megszorítócsomagra”.

Emlékeztetett: Tarlós István előző főpolgármester 214 milliárd forintos tartalékkal adta át a várost, ráadásul Karácsony Gergely a négy évében Tarlós István utolsó négy évével összehasonlítva 200 milliárd forinttal több adóbevétellel gazdálkodhat.

Összességében több mint 414 milliárd forint nem volt elég ahhoz, hogy a város előtt álló folyamatos működtetési és fejlesztési feladatokat elvégezzék – emelte ki a kormánypárti politikus.

Megjegyezte, hogy ez idő alatt csak két nagy fővárosi beruházás történt, a Lánchíd és a Blaha Lujza tér felújítása, amelyek még Tarlós István és a Fidesz-KDNP vezette fővárosi önkormányzat projektjei voltak.

Azonban Wintermantel Zsolt szerint mindkét beruházásnál rossz döntést hozott Karácsony Gergely, mert leállította a már elindult folyamatokat, átterveztette azokat és új kivitelezési pályázatot írt ki, ennek eredményeként mindkét projekt később készült el, kisebb műszaki tartalommal és drágábban. Ez csak a Lánchídnál ötmilliárd forintot jelent – mutatott rá.

Hozzátette, hogy a BKV reklámtendere miatt is több mint hárommilliárd forint reklámbevétel-kiesést szenvedett el a főváros, és a frakcióvezető feleslegesnek ítélt olyan projekteket, mint betongolyók elhelyezése a Gellért-hegy oldalában, vagy Budapest 150. évfordulójára rózsakert kialakítása. Ha azt mondják, hogy a napi működésre nincs pénz, akkor nem biztos, hogy rózsakertet kell létrehozni – közölte.

Kitért arra is, hogy a felelőtlen gazdálkodás és a rossz döntések mellett a káderek elhelyezésére mindig jut pénz: azt látni, ha végigtekintünk a fővárosi cégek felügyelőbizottságain és igazgatósági tagjain, hogy sorra jönnek szembe Gyurcsány Ferenc kormányának államtitkárai és miniszterei, Jávor Benedeknek pedig a brüsszeli irodában megháromszorozták a költségvetését.

Arról, hogy Karácsony Gergely meghirdette az első budapesti lakógyűlést, Wintermantel Zsolt azt mondta: alapvetően mind a kormány nemzeti konzultációját, mind pedig bármelyik önkormányzat olyan típusú akcióját, amelyben meg akarja tudni az adott közösség véleményét, jónak tartja, mert ez a demokrácia egyik alapja. Fontosnak nevezte viszont, hogy olyan kérdést tegyenek fel, amely érdemi, ráadásul jogszerű.

Úgy fogalmazott: nem látja, „hogyan tud legális adatbázishoz jutni Karácsony Gergely ilyen típusú politikai célokra, pláne 18 év alatti magyar állampolgárok esetében, de ez legyen a hatóságok dolga”. Hozzátette: nyilván nem ez lesz az első eset, amikor „Karácsony Gergelyék a törvénytelenség mezejére lépnek”.

Az a kérdés, hogy a villamosok menjenek vagy fizessük be az adót, „nagyjából az óvodás szint” kategória – jegyezte meg.

Wintermantel Zsolt szerint egy főpolgármester vehetné komolyabban a tisztségét, és tekinthetne komolyabb állampolgárként a budapestiekre, mint hogy egy ilyen „bugyuta” kérdéssel próbálja leplezni azt a megszorító csomagot – és társadalmi támogatást szerezni hozzá –, amelyet most a főváros vezetése kénytelen a rossz, felelőtlen városvezetési politikája miatt bevezetni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!