2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Belföld

Szijjártó Péter: Az EU új Afrika-stratégiája nem lehet a migráció serkentésének dokumentuma

Magyarország azt várja, hogy az Európai Unió készülő új Afrika-stratégiája a gazdaságfejlesztési programok végrehajtására és a biztonsági helyzet javulására fókuszáljon, és ne újabb migrációs hullámok inspirálásának dokumentuma legyen – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében.

  • Szijjártó Péter: Az EU új Afrika-stratégiája nem lehet a migráció serkentésének dokumentuma

Szijjártó Péter magyar újságíróknak hangsúlyozta: az új uniós Afrika-stratégia célja, hogy az afrikai országok népességmegtartó képességét olyan ütemben fejlessze, ahogy növekszik az érintett országok lakossága. Ezen cél sikertelensége esetén újabb migrációs hullámok indulnak Afrikából – közölte. Hozzátette: vannak uniós tagországok, amelyek a migrációt pozitívan ítélik meg, úgy gondolják, az számukra gazdasági, vagy demográfiai szempontból megoldást jelenthet.

„Magyarország véleménye az, hogy a közös uniós Afrika-stratégia nem lehet sem része, sem eszköze, sem pedig hivatkozási alapja annak, hogy egyes tagországok ráerőltessék akaratukat az unió egészére” – fogalmazott.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, e tekintetben Magyarország is a gazdaságfejlesztésre és az életkörülmények javítására helyezi a hangsúlyt, ugyanis egy éven belül ötszörösére növelte az afrikai gazdaságfejlesztési programokra szánt támogatását. Amíg 2017-ben 1,3 milliárd forintot, addig tavaly 6,9 milliárd forintot költött erre célra, segítve ezzel az érintett országok élelmiszeripari, egészségügyi, öntözéstechnikai, és más vízgazdálkodással összefüggő rendszereinek működését – mondta.

A versenyképes tudás megszerzése érdekében Magyarország jelenleg 1710 afrikai diák számára biztosít ösztöndíjat, idén pedig további 905 tanuló számára teremtette meg a lehetőséget – tette hozzá.

A külügyi tanács emberi jogokkal kapcsolatos esetleges újabb uniós szankciós rezsim kérdésével foglalkozó napirendjével összefüggésben Szijjártó Péter azt mondta, Magyarországnak nem jók a tapasztalatai egyes uniós intézmények emberi jogokra történő hivatkozásával. Azokat gyakran kettős mércét használva álcaként használják ahhoz, hogy más országok belpolitikai folyamataiba beavatkozzanak – jelentette ki.

Magyarország úgy gondolja, hogy az emberi jogokat jogszabályi alapon kell alkalmazni és nem politikai alapon. Elvárása az, hogy az új Európai Bizottság az emberi jogok említése esetén annak minden kategóriáját vegye figyelembe, beleértve a nemzeti kisebbségek, és a vallásuk miatt üldözött, mások mellett a keresztények ügyeit is.

Az új szankciós rezsim kiépítésére vonatkozó javaslattal összefüggésben kijelentette: Magyarország készen áll a szöveg megvitatására. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós szankciók különböző tagországokat különböző módon és mértékben érintenek.

Magyarország kettős mérce alkalmazásának tartja, hogy a migrációs kihívások esetén „hamis módon a szolidaritás álcája mögé bújva támadják a közép-európai országokat”, ugyanakkor a szolidaritás kérdése sosem kerül elő akkor, amikor arról van szó, hogy az uniós szankciók az egyes országoknak milyen károkat okoznak – emelte ki.

A miniszter példaként megemlítette, hogy az Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciók ellenére Németország tavaly 56 százalékkal, Franciaország 40 százalékkal, Olaszország 37 százalékkal növelte kereskedelmi forgalmát Oroszországgal, amíg Magyarország ez idő alatt 8,5 milliárd dollárnyi exportlehetőségtől esett el.

Ennek elkerülése érdekében kompenzációs mechanizmus megalkotása elengedhetetlen, de legalább megfontolandó egy új szankciós rezsim jogszabályi hátterének kialakítása esetén – tette hozzá Szijjártó Péter.

Magyar Nemzet/ HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!