2023. 03. 22. Szerda Beáta, Izolda napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napindító 08:00

Belföld

Schanda Tamás: Megkezdődött a 2020-as felsőoktatási eljárás

Megkezdődött a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárás, csütörtöktől lehet jelentkezni a jövő szeptemberben induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre - jelentette be csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára.

  • Schanda Tamás: Megkezdődött a 2020-as felsőoktatási eljárás

Schanda Tamás hangsúlyozta: a részletes és hivatalos információkat a felvi.hu oldalon található felsőoktatási felvételi tájékoztatóban olvashatják el a jelentkezők. Felhívta a figyelmet arra, hogy a tájékoztató várhatóan 2020. január végéig frissül még, ezért a jelentkezés benyújtása előtt mindenképpen érdemes újra átolvasni ezt a tájékoztatót. A tájékoztatóban összesen 63 felsőoktatási intézmény 7206 szakja szerepel.

A tavalyi eljárási szabályokhoz képest a felvétel feltételeként egyetlen változás van: minden képzési területen legalább egy emelt szintű érettségi vizsga megléte az előírás - közölte az államtitkár, hozzátéve: kivételt csak azok a képzések jelentenek, ahol a felvételi pontszámot kizárólag a gyakorlati vizsga eredményéből számítják, illetve a felsőfokú végzettséggel rendelkezők esete, nekik nem szükséges újból érettségit tenniük.

Hangsúlyozta 2020-ban is fel tudnak venni a felsőoktatásba minden olyan jelentkezőt - állami ösztöndíjas, illetve önköltséges képzésre -, aki megfelel a felvételi feltételeknek, eléri a jogszabályi minimumot és a szakos kapacitás alapján megállapított ponthatárt.

Megjegyezte: a felvi.hu oldalon található információk a hivatalosak, ugyanis a sajtóban jelentek már meg téves, félrevezető információk. Rögzítette: a jelentkezés határidejének utolsó napja 2020. február 15-e. Mint mondta, a pontszámítással kapcsolatban jelent meg téves információ, ezért a félreértések elkerülése érdekében leszögezte: a többletpontok számítása során már az első, legalább 45 százalékos emelt szintű érettségi vizsgáért is jár 50 pluszpont, amennyiben abból számítják az érettségi pontot. A többletpontok rendszere tehát változatlan, a különböző jogcímeken összesen 100 többletpont szerezhető - mondta.

A pontszámítás az alap- és osztatlan képzésen, valamint felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik: a tanulmányi és érettségi pontok maximum 400 pontot jelentenek, ezek mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpont kapható.

Mesterképzésen összesen 100 pont szerezhető, ennek szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a felvi.hu honlapon.

A jogszabályi minimumponthatár változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzéseknél pedig 50 pont.

Az államtitkár jelezte: egyes szakok esetében azonban változtak a minimumponthatárok. Mint mondta, több szakmai szervezet és hivatal jelezte a kormánynak, hogy sok helyen már most jogászhiány mutatkozik, ezért szükséges lenne a vidéki intézményekben a magyar állami ösztöndíjas jogászhallgatók számát növelni.

"Nyitottak vagyunk a párbeszédre, meghallgattuk a problémáikat, javaslataikat, és végül úgy döntöttünk": a megfelelő hallgatói létszám és eloszlás érdekében "csökkentjük a minimumpontszámokat" a jogászképzésben az előző évi 440-hez képest jelentősen, 350-re - fogalmazott. Hozzátette, ezzel párhuzamosan meghatározták az államilag finanszírozott helyek számát is: intézményenként legfeljebb 80 ilyen helyet lehet biztosítani.

További változásként említette, hogy az igazságügyi igazgatási és a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási szakon 424-ről 350-re, illetve 410-ről 350 pontra csökken a minimumpontszám, a nemzetközi gazdálkodás szakon 420-ról 400-ra, a nemzetközi tanulmányok szakon 455-ről 400-ra, a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés osztatlan képzésben 420-ról 400-ra, a gyógyszerész szakon pedig 385 pontról 380 pontra, az állami ösztöndíjas képzésben.

A kormány célja az, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ezért is "teszünk meg mindent annak érdekében", hogy versenyképes tudásra tegyenek szert a felsőoktatásban is - mondta Schanda Tamás. Hozzátette: abban is támogatni kívánja a kormány a fiatalokat, hogy minél inkább a tanulmányaikra tudjanak koncentrálni, ezért különböző ösztöndíjakra pályázhatnak, illetve lehetnek jogosultak.

Rámutatott: a 2019-20-as tanévben is több mint ezer hallgató kap nemzeti felsőoktatási ösztöndíjat. Ebben az elismerésben a kiemelkedő tanulmányi eredményű, tudományos diákköri munkában, illetve szakmai téren, szakkollégiumi képzési programhoz kapcsolódóan kimagasló teljesítményt nyújtó hallgatók részesülhetnek. Az összege havi 40 ezer forint, amit egy tanéven, azaz tíz hónapon át folyósítanak.

Emellett támogatják szociális, rászorultsági alapon is a fiatalokat, de az egyes területeken elért kiemelkedő tevékenységükért is anyagi elismerést kaphatnak. Példaként említette a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjat, amellyel a jövő pedagógusait támogatják, vagy az egészségügybe készülők számára megpályázható Michalicza-ösztöndíjat és az egészségügyi alapképzések ösztöndíját, továbbá a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramot, amelynek célja a magyar-magyar cserekapcsolatok erősítése.

A versenyképesség egyik pillére a nemzetközi hallgatói mobilitás, ezt a Campus Mundi segíti elő mintegy 9000 hazai diák esetében - mondta. Hozzátette: az Erasmus+ program keretében pedig alapvetően az Európai Unión belül tudnak más intézményekben tanulni a fiatalok.

Az Új Nemzeti Kiválóság Programmal a kiváló hallgatók, doktorjelöltek, fiatal oktatók, kutatók részére nyújtanak ösztöndíjat kutatási tevékenységük megvalósításához. A program kerete ebben a tanévben mintegy 4 milliárd forint.

 

Völner Pál: a jogászképzés új felvételi szabályai a jogi versenyképesség erősítését szolgálják

A jogászképzés új felvételi szabályai a jogi versenyképesség erősítését szolgálják, növelik a vidék megtartó erejét - mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján, azzal összefüggésben, hogy csütörtökön megkezdődött a 2020-as felsőoktatási eljárás.

Völner Pál közölte: a kormányzathoz érkeztek észrevételek azzal kapcsolatban, hogy több városban jogászhiány kezd kialakulni, a kormány viszont elkötelezetten támogatja a vidék erősödését. "Valljuk, hogy az ország csak akkor lehet erős és versenyképes a jövőben is, ha minden térsége az" - tette hozzá az államtitkár.

Kiemelte, ehhez hozzátartozik az is, hogy az állami hivatalokban az ország minden részén megfelelő gyorsaságú és színvonalú szolgáltatásokat nyújtanak az állampolgároknak, vállalkozásoknak, és hogy a befektetők, cégek tervezzenek is beruházni bármely térségben, jó szakemberekre számíthassanak vállalatuk fejlesztésében, így jó jogászokra is.

Völner Pál azzal összefüggésben beszélt a jogászképzés felvételi szabályairól, hogy előzőleg Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára bejelentette: a jogászképzésben a megfelelő hallgatói létszám és eloszlás érdekében csökkentik a minimumpontszámokat az előző évi 440-ről 350-re. Ezzel párhuzamosan meghatározták az államilag finanszírozott helyek számát is: intézményenként legfeljebb 80 ilyen helyet lehet biztosítani a jogászképzésben.

Az államtitkár emlékeztetett: a korábbi években is voltak, illetve részben fenn is maradnak a vidék megtartó erejét célzó intézkedések. Példaként említette az Igazságügyi Minisztérium Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíját, amely olyan jogászhallgatókat támogat, akik nem budapesti egyetemen vesznek részt nappali képzésben. Szólt a tárca tanulmányi jogászösztöndíjáról is, amelyet a nem budapesti jogi karok nappali képzésben részt vevő, de önköltséges hallgatói kaphatnak meg a tanulmányi eredményük alapján.

Rámutatott: emellett mind a nyolc magyarországi jogi karnak segítséget nyújt a tárca kutatási és oktatásfejlesztési programok keretében, és mindegyiken támogatják a doktori iskolákat is.

A piaci és állampolgári elvárásokhoz való alkalmazkodás nélkül nem lehet eredményes és versenyképes a magyar felsőoktatás - közölte Völner Pál.

Kiemelte: a kormány fontosnak tartja azt is, hogy az egész Kárpát-medencében segítse a joghallgatókat, illetve az intézményeket.

"Rengeteget beszélnek arról szerte Európában, hogy kiket milyen jogok illetnek meg, milyen - adott esetben sehová nem leírt, joginak mondott - kritériumoknak kell megfelelniük az országoknak" - mondta az államtitkár, majd hozzátette: az őshonos nemzeti kisebbségek jogaival azonban alig valaki foglalkozik valójában.

A magyar kormány mindent megtesz a külhoni magyarság jogainak védelméért a nemzetközi fórumokon - mondta, hozzátéve: a legfontosabb azonban az, hogy helyben, az adott közösségekben is jól képzett szakemberek álljanak rendelkezésre. Ennek keretében a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári karának jogtudományi intézete több projektre is kap, illetve kapott támogatásokat már 2016 óta.

Völner Pál jelezte: a kormány tervei között szerepel az is, hogy a Vajdaságban is segítsék a magyar joghallgatókat, erről jelenleg is folynak tárgyalások.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!