2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Belföld

Orbán: Törökország stabilitása magyar szempontból is kulcskérdés

Sikeres tárgyaláson vagyunk túl – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Recep Tayyip Erdogannal való találkozó utáni sajtótájékoztatón. A magyar kormányfő kiemelte, fontos, hogy Törökország stabil maradjon, mert az Magyarország biztonságával is összefügg.

  • Orbán: Törökország stabilitása magyar szempontból is kulcskérdés

Fontos, hogy Törökországgal kiegyensúlyozott és pozitív legyen a kapcsolat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki Recep Tayyip Erdogan török elnökkel találkozott Budapesten. A magyar kormányfő azt mondta: a két ország kapcsolatának javítása érdekében évenkénti találkozóra van szükség.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a két ország kapcsolata a tiszteleten alapszik, valamint rámutatott, hogy Magyarország biztonságára Törökország stabilitása is nagy hatással van, tekintettel arra, hogy Törökország több millió menekültet fogadott be és lát el. A miniszterelnök kiemelte, hogy Törökország betartja az EU-val kötött megállapodást és nem engedi a migránsok szárazföldi megindulását Európa felé.

A kormányfő szerint Törökország szerepe azért is fontos, mert képes a térségben békét teremteni, ez pedig az illegális migráció megfékezésében is kiemelt szerepet játszik.

Orbán Viktor a katonai együttműködésről is beszélt. Rámutatott, hogy a két ország közötti katonai kooperáció alacsony, ennek mértékén változtatni kell. A kormányfő emlékeztetett, hogy az elmúlt évtizedek rossz gazdaságpolitikája miatt a magyar hadsereg fejlesztésére nem jutott elegendő forrás, ezt pedig most próbálják pótolni, annak érdekében, hogy ütőképes honvédség álljon fel. Ebben Budapest Ankara segítségére is számít.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a török gazdaság az egyik legnagyobb a világon. Erdogan célja pedig, hogy a világ tíz legnagyobb gazdaságának egyikévé tegye Törökországot, „Magyarország pedig szeretné kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket” – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Erdogan legutóbbi budapesti látogatása alkalmával abban állapodtak meg, hogy 5 milliárd dollárra emelik a két ország közötti kereskedelmi forgalmat. Orbán Viktor szerint ezt a célt még nem érték el, az utóbbi időben mutatott fejlődésnek köszönhetően nem tűnik irreálisnak az 5 milliárd dollár elérése.

Ankara segítséget vár

Törökországban 3,5 millió szíriai és 500 ezer iraki menekült él, és az ankarai vezetés a menekültkérdésben segítséget vár európai és más országoktól – mondta Recep Tayyip Erdogan.

A török államfő kiemelte: továbbra is nagyon fontos az együttműködés Magyarországgal, meg kell erősíteni a magyar-török kapcsolatokat. Recep Tayyip Erdogan hangsúlyozta: a két ország együttműködése több területen kitűnő.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!