2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Orbán: Maradunk és harcolunk

A Sargentini-jelentés vitája után a sajtó kérdéseit válaszolta meg Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlamentben.

  • Orbán: Maradunk és harcolunk

„Kényszerítik a kormányt, hogy ránk erőltessék az akaratukat” – kezdte a sajtótájékoztatót Orbán Viktor.  „A legnehezebb mindig a türelem.” Egy brit képviselő a kommunista komisszárokhoz hasonlította az EU képviselőket, és Orbán Viktor ezzel egyetért. „A kommunista időkben volt erre példa. Kioktatás, fenyegetés, ez szovjet tempó” – mondta a miniszterelnök. Orbán azonban hangsúlyozta: lojális tagjai vagyunk az Európai Uniónak, bár bajban vagyunk, hisz elvesztettük karaktereinket, elhagytuk alapító atyáink szellemét. Európának nincs saját karaktere, „úgy ugrálunk ahogy a liberálisok fütyülnek, egyetlen cél, hogy meg ne vádolják a Néppártiakat valamiféle szélsőséggel” – mondta Orbán Viktor.

A Fidesz az Európai Néppártban akar maradni és azért dolgozik, hogy belül reformáljon és visszatérjen a pártcsalád a Helmuth Kohl-kijelölte keresztény konzervatív irányba. Európa érdeke, hogy legyen ilyen képviselet, mert jelenleg ilyen nincs – jegyezte meg a miniszterelnök. Reflektált a Salvinivel való kapcsolatát érő kritikákra. Megjegyezte: a határok megvédése nem pártkérdés. Mindegy, hogy a Fidesztől jobbra vagy balra van az a kormány, amelyikkel eme kérdésben egyetért: meg kell védeni a határokat. Minden kormánnyal fog együttműködni, amelyik ezt tűzi a zászlajára.

A Politico kérdésére, hogy esetleg a Néppárton kívül hogyan képzeli el a Fidesz jövőjét, a miniszerelnök azzal válaszolt, hogy egyetlen ember rúghatná ki a Fideszt a Néppártból, és az maga Helmuth Kohl, aki azonban már nincs közöttünk.

„A Fidesz Helmut Kohl hívására érkezett, a Néppártba, előtte liberálisok voltunk” – idézte fel az 1997-98 fordulatot Orbán Viktor. „Ide tartozunk, és azért dolgozunk, hogy sikeres legyen” – mondta a miniszterelnök. „Az EPP dönt, mi arra készülünk, hogy közéjük tartozzunk, és hogy a Néppárt többsége álljon át jelenlegi álláspontjáról a határvédelem és az illegális migrációt ellenzők táborába.” Úgy fogalmazott: Junckernek gond, hogy ott vagyunk, nekünk meg ő jelent gondot. A Néppárt ernyőpárt-jellegére utalva megjegyezte, hogy egy széles párt eltérő nézeteket is befogad.

Az EU Reporter kérdése a mély korrupciót említette, illetve Orbán Erdogannal és „egyéb illiberális rezsimekkel” ápolt kapcsolatát hozta fel. Rákérdeztek: akar-e kapcsolódni Farage „klubjához” az euroszkeptikus pártok családjában?

Orbán Viktor az európai országok eltérő vagyonnyilatkozati rendszereire utalva felhívta a figyelmet, hogy a magyar a leginkább szigorú, és minden évben kötelező a politikusokra nézve. Megjegyezte: az EU-s vizsgálatok száma kiugróan magas hazánkban, és egyszereplős megrendelések uniós átlaga 24 százalék, míg hazánkban 26 az egyszereplős. Van egy EU által benyújtott javaslatcsomag a transzparencia kérdésében, melyet hazánk elfogadott és bevezetésére készül. Mint említette, Mr. Farage-zsal minden csevej és találkozás „intellektuális öröm”, és nagyon szívesen áll rendelkezésére, hozzá azonban politikailag csatlakozni két okból lehetetlen: „Mi a Néppártban vagyunk, ők pedig épp kiléptek az Unióból.”

Egy olasz riporter újra rákérdezett: ha a Néppárt kizárja, akar-e valamiféle politikai szövetséget Salvinivel, esetleg, őt a Néppárton belül akarja-e látni, illetve kilép-e, ha az általa kívánt fordulat nem valósul meg. A Corriere Della Sera azt firtató kérdésére, hogy miért nem találkozott az olasz miniszterelnökkel Milánóban, Orbán Viktor velősen válaszolt. „Mert nem volt ott Milánóban a miniszerelnök.”

Orbán Viktor szerint nincs pártpolitikai dimenziója kettejük megbeszéléseinek. Válaszában az "utolsó bátor olasznak" nevezte Salvinit. Hangsúlyozta, hogy kettejük egyeztetése kormányzati együttműködés, ahol másodlagos a párthovatartozás. Ő megállította a szárazföldi migrációt, míg Salvini ugyanerre a tengeren készül, amihez minden támogatást megad a magyar kormány.

Arra a kérdésre, hogy ha nem hagyja el az EPP-t, akar-e csatlakozni máshoz, azt mondta, az EP-választások egy nagy kérdés körül sűrűsödnek, ez pedig a migráció. Orbán szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy nem nemzeti keretekben szavaznak az egyes országokban. Pártlistás szavazáson minden állampolgár a saját országában szavaz. Hangsúlyozta: amerikai és „transzeurópai mozgalmak” sem indulhatnak ezen a választáson. „Semmilyen Magyarországon kívüli kérdés nem izgat, mert Magyarországon kell győzni” – hangsúlyozta. Újra elmondta: 2009-ben 54 százalékot kaptunk, öt évvel később 52 százalékot, mi vagyunk a legeurópaibb és legsikeresebb párt az EP-ben, ezért is abszurd az eljárás. A májusi választáson ehhez hasonló eredményt szeretne elérni, és az így szerzett mandátummal Európát erősíteni – tette hozzá.

Egy lengyel újságíró megkérdezte a Miniszterelnököt, mit gondol a jelentésről, és hogy kezeli azt? Orbán válaszában kiemelte, a legfontosabb pont az, hogy maga a jelentés megfogalmazója írja, hogy a bizottság nem küldött hivatalos delegációt, ezért magánemberként kellett hazánkba jönnie. Megismételte: a LIBE bizottság nem küldött hivatalos delegációt hazánkba, és maga Sargentini szerint sem fordulhat a későbbiekben ilyen elő: most sem történhetett volna meg, mert ez nem tisztességes, hisz nem is beszéltek a kormánnyal az őt érő vádakról. Jogi egyeztetés híján a miniszterelnök szerint az egész egy „kamu akció”, de méltósággal tűrjük – tette hozzá.

Egy belga újság kérdése úgy hangzott, hogyha - mint fogalmazott - csak Kohl tudná kirúgni de ő halott, és magától soha nem lép ki az EPP-ből, akkor ha az EPP fel fogja függeszteni, mert magától nem megy el, akkor van-e számára szcenárió? „Nem akarom elhagyni a Néppártot” - jelentette ki határozottan Orbán Viktor. Deák Ferencet idézve azt mondta: „Tudok én harcolni remény nélkül is. Maradunk és harcolunk.”

Az European Diplomatic kérdése arra vonatkozott, hogy Orbán Viktor, mint demokrata, konzultálna-e a polgárokkal a jövőben? Orbán Viktor válaszában a nemzeti konzultációk már bevált rendszerét hozta fel példának erre. Némi iróniával jelezte, hogy „valószínűleg tőlünk függetlenül kezdte ezt el Macron elnök úr is” . Bejelentette: mielőtt Strasbourgba érkezett volna épp a következő nemzeti konzultáció tervét vizsgálta át, mely demográfiai kérdésről szól. Arról, hogy miként segítse a kormány a nőket, és hogy egyszerre munkát és gyermeket is vállalhassanak.

Kérdésre válaszolva leszögezte, a most folyó diskurzus alapvetően nem őszinte beszéden alapul, mert az EPP megosztott a migráció kérdésében. „A Néppárt nem tudja melyik lábára álljon: határvédelem, vagy migráció”. Az úgynevezett „demokráciakérdés” csupán egy fedősztori, „egy olyan nyelv, amin ezt a csatát vívjuk, de a valóságban a migráció ügye osztja meg az EPP-t. A legfontosabb kérdés is ez, és ha az EPP nem szánja el magát, akkor nagy a baj” – fogalmazott egyenesen a kormányfő. „Ez egy fontos kérdés, melyben a német pozíció ismert”.

Leszögezte, véleménye szerint a skandináv pártok bevándorláspártiságukat az egész EU-ra nézve ki akarják terjeszteni, és ezt használja ki Macron. Ezt – mint fogalmazott – nagyon ügyesen játssza ki Macron elnök, aki így akar Európában vezető szerepet szerezni. Orbán szerint Macron fel akarja robbantani a Néppártot, és be akarja szippantani abból a migránspárti erőket maga mellé. Az EPP Orbán Viktor szerint komoly veszélyben van, tehát ravasznak kell lenni, és létre kell hozni egy olyan új egységet, amellyel meg lehet nyerni a májusban esedékes európai parlamenti választásokat.

Baracka Eszter a köztévéből két fontos kérdést emelt ki: mire számít holnap, és mi a véleménye a tartózkodások kapcsán, hogy az elfogadás módja sérti-e az EU-s szerződést, és készülnek-e valamiféle válaszlépésre? „Ez nem a kormányról szól. A jelentés címe Magyarország által elkövetett jogsértésekről szól így, nagybetűvel, ezért kellett ezt többször is elmondani, mert nem a kormánnyal, az országgal szemben fogalmazták meg azt" –hangsúlyozta a miniszterelnök. Az eljárásjogi kérdésekkel a későbbiekben Szájer József európai képviselő fog foglalkozni. Hangsúlyozta: nincsenek illúziói. "A döntés megvan, nem kell izgulni, meg fogják szavazni, meglesz a kétharmad, fel akarnak minket függeszteni, lehet látni mi van, a döntések megszülettek, az EPP kedvére fog tenni a szocialistáknak, a liberálisoknak." "Koalíció lesz, bevándorlás párti koalíció." A miniszterelnök szerint mindent meg kell tennünk ezt megakadályozandó, mert "mi hiszünk a keresztény Európában, és ha az a koalíció összeáll, akkor a bevándorlás el fogja árasztani Európát." Mint fogalmazott, onnantól egy „másik Európa másik története kezdődik, de mi így szeretjük és meg akarjuk tartani Európát így, ahogy most van, annak ellenére, hogy jelen pillanatban messze kisebbségben vagyunk” – fogalmazott Orbán Viktor.

A Népszava újságírója firtatta, hogy korábban sem támogatták hivatalos bizottságok hazánkba érkezését. Orbán Viktor válaszában kiemelte, ilyen bizottságok támogatása ésszerűtlen és indokolatlan is lett volna, hisz "ha nem esik az eső, nem kell esernyő."

Arra a kérdésre, hogy miként vélekedik a hazánk ellen szavazó magyar képviselőkről, a miniszterelnök nem szeretett volna kommentárt fűzni. „Ez a mi szennyesünk, amit nem akarok kiteregetni” – fogalmazott. Felhozta erre, hogy ő maga egy „politikai veterán”, aki 1990 óta, 28 éve van a politika porondján, melyből 16 évet ellenzékben, 12 évet kormányon töltött. Megjegyezte: az ellenünk szavazó képviselők többsége „ugyanazon kommunisták utódai, akik szovjet megszállók helytartói voltak.” A miniszterelnök szerint megvolt az átalakulás esélye számukra, de nem éltek vele. „Jobban gyűlölnek engem, mint amennyire szeretik a hazájukat” – fogalmazott Orbán Viktor.

Egy francia újságíró Orbán Viktor és a Fidesz Néppárthoz való ragaszkodására referálva rákérdezett: Miért akar olyan klubban maradni, aminek a szabályait nem ismeri el? Az újságíró szerint ilyen alapszabály a közös migrációs politika, amit Orbán Viktor elutasít. Kiemelte, mindegy, ha Orbán Viktor nem fogadja el a jogállamiságot, a többség, amivel rendelkezik, azt úgysem tudja eltörölni.

„Szerintem ön a jogállammal kapcsolatos helyzetet félreérti” – válaszolt a miniszterelnök. „Magyarország demokratikus jogállam, de nem az EU miatt, hanem magunk miatt”. Amikor a migrációra terelődött a szó, úgy fogalmazott: a kérdező jó helyen keres, ez fontos kérdés. Ezután leszögezte, amikor Magyarország 2004-ben csatlakozott az európai közösséghez, szó sem volt közös migrációs politikáról. Erre vonatkozó jogi kötelesség sincs tehát, a többség akkor ezt a szerződésben elfogadta. Nem logikus tehát ezt számon kérni, mert az említett „klub” változtatott utólag a szabályokon Orbán Viktor szerint, mely morális alapot teremt neki és a Fidesznek vállalt küzdelmeihez. Leszögezte: itt a helyünk, itt akarunk maradni, még akkor is, ha jelenleg ez a közösség gyenge, nem elég erős. Ilyen helyzetben azonban nem az elhagyás, hanem a belső megerősítés az út – fogalmazott a miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Román katonák lepték el Nagyváradot

Román katonák lepték el Nagyváradot

Estébe nyúló katonai parádéval ünnepelték meg szombaton Nagyvárad román megszállását. Szent László városába 105 éve, 1919. április 20-án vonult be a román hadsereg. Akkor mindössze 5 százalékos volt a románság aránya a városban.
Hídpénzbotrány: nyomoz a rendőrség

Hídpénzbotrány: nyomoz a rendőrség

Budai Gyula feljelentése alapján, hivatali vesztegetés gyanújával elrendelte a hídpénzbotránnyal összefüggésben a rendőrség a nyomozást – jelentette be kedden, Facebook-oldalán a fideszes politikus.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Nemzetgazdasági miniszter: 2023 a visszaerősödés éve volt a turizmusban  + videó

Nemzetgazdasági miniszter: 2023 a visszaerősödés éve volt a turizmusban + videó

2023 a visszaerősödés és az új lendületszerzés éve volt a turizmusban. Az idei cél, hogy az ágazat tartós bővülési pályán maradjon, amivel hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez. Ennek kulcsa a turisztikai szereplők versenyképessége – hangzott el a turizmus tavalyi eredményeit és idei terveit felsorakoztató miniszteri sajtótájékoztatón.
Újabb fejlesztések a Ludovika Campuson + videó

Újabb fejlesztések a Ludovika Campuson + videó

A kormány másfél évtizedes munkájának eredménye, ahogy ma a Ludovika Campus kinéz – erről a miniszterelnök politikai igazgatója beszélt a Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központ alapkőletételének ünnepségén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!