2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

A Sargentini-jelentés vitája percről percre

Hír TV

2018. szeptember 11., kedd 14:55, frissítve: kedd 16:57

Kedden vitázik, majd szerdán szavaz az Európai Parlament (EP) plenáris ülése a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentésről, amelyet a testület illetékes bizottságában korábban nagy többséggel elfogadtak. Kövessék a vitát percről percre a Hír TV weboldalán.

• Kedden vitázik, majd szerdán szavaz az Európai Parlament (EP) plenáris ülése a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentésről, amelyet a testület illetékes bizottságában korábban nagy többséggel elfogadtak. Bővebben>>>

• A miniszterelnök a Facebook-oldalán tett közzé egy videót, mielőtt elindult volna a franciaországi Strasbourg-ba a Sargentini-jelentés vitájára kedden.  Az hangzik el benne, hogy az ítéletet már megírták.

• Orbán Viktor miniszterelnök meg fogja védeni Magyarország becsületét az igaztalan vádakkal szemben, ki fog állni a magyarokért a Sargentini-jelentés kedd délutáni európai parlamenti (EP) vitájában - mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója budapesti sajtótájékoztatóján kedden.

A legfontosabb történések

2018.09.11. 17:51

Strasbourg

Orbán Viktor reagált a kritikákra. Azt mondta: egy 108 oldalas dokumentumban mindenre reagáltak. Az ellenzéki magyar politikusoknak, akik megszavazzák a jelentést, azt üzente: jobban utálják őt, mint amennyire a saját hazájukat szeretik. A korrupcióra reagálva úgy válaszolt: Magyarországon minden pályázat nyilvános, bárki elindulhat rajta.

A kormányfő szót ejtett a CEU-ról is. Az egyetem honlapjáról idézett. Azt írják: a CEU működése a jövőben is biztosított. Az egyetem akkreditációja érintetlen.

Orbán Viktor szerint a migráció elleni küzdelem nem pártkérdés, éppen ezért kész az ügyben bármely ellenzéki párttal együttműködni.

Az antiszemitizmus vádjára azzal válaszolt, hogy szerinte a valódi antiszemitizmus Brüsszelben van. Ezt mutatják szerinte az Izrael elleni támadások.

A Néppártból jövő kritikákra is reagált. Azt üzente a Fideszt is magába foglaló párcsaládnak, hogy „gyengék vagyunk, és új táncolunk, ahogy a szocialisták és a liberálisok fütyülnek, ezen pedig változtatni kell.”

Végül a Sargentini-jelentésről azt mondta: nem a magyar kormányta akarják elítélni, hanem a Magyarországot.

2018.09.11. 17:32

Strasbourg

Luke Lavanan baloldali képviselő nem finomkodott: „Orbán úr Öntől majdnem undorodom” – mondta, majd magát is migránsként aposztrofálta.

2018.09.11. 17:31

Strasbourg

Járóka Lívia ismételt felszólalásában elmondta, hazugságot állít Sargentini-jelentés, amikor azt állítja, hogy a Fidesz kormányzása alatt működött a Magyar Gárda. Hangsúlyozta: pont a Fidesz kormányzása alatt ítélték el a romagyilkosságok elkövetőit is.

2018.09.11. 17:19

Elisabetta Gardini néppárti képviselőt a korrupciós vád aggasztja. Szerinte a 7-es szerinti eljárás elindítása ezt nem fogja megoldani.

2018.09.11. 17:11

Niedermüller Péter szocialista képviselő szerint Orbán Viktorék hazaárulónak bélyegzik Magyarországon az ellenzéket. Úgy véli: a jelentés célja, hogy Magyarországot visszahozzák az európai családba. „Mi nem szeretnénk, hogy Salvini, Farage Európájába vigyék el Magyarországot” – mondta.

2018.09.11. 17:11

Strasbourg

Járóka Lívia néppárti képviselő szerint bebizonyosodott, hogy a demokrácia nincs veszélyben Magyarországon. Szerinte ezt bizonyítja, hogy a magyar kormány mindent elkövet a cigányság védelmében és felzárkóztatásában. Úgy látja a jelentés egy vádaskodás, amely aláássa az Európai Uniós és az Európai Parlament tekitélyét.

2018.09.11. 17:05

Strasbourg

Sean Kelly néppárti képviselő szerint Orbán Viktor bátor ember, mert szembemegy a kritikával. Ugyanakkor úgy véli: az Európa-ellenes és migrásnellenes retorika, illetve a sajátószabadság korlátozása aggasztó jelenség. Hangsúlyozta: sok minden, amit a magyar kormány csinál, nincs összehangban a Európai Néppárt alapelveivel, éppen ezért aktuálissá vált a kérdés, hogy a Fidesznek helye van-e az Európai Néppártban.

2018.09.11. 17:01

Strasbourg

Iraxte Garcia Perez szocialista EP-képviselő a genderszak mellett szólal felt, aminek a magyar kormány hadat üzent. Szerinte Orbán Viktor pajzsként tartja maga előtt a magyar társadalmat, holott a jelentés nem a magyar embereket, hanem a kormányt kritizálja.

2018.09.11. 16:56

Strasbourg

Gál Kinga néppárti képviselő szerint nem igaz, hogy az európai nők bármiben is hátrány szenvednének. Hangsúlyozta: több tucat civilszervezet levélben kéri a Sargentini-jelentés elutasítását.

„Ez egy politikai eszköz, amelynek két célja van: megbüntetni Magyarországot, amiért következetesen elutasítja az illegális migrációt, a másik pedig, hogy minél jobban megossza az Európai Néppártot a jövő májusi EP-választás előtt” – fogalmazott.

Szerinte a jelentés nem Magyarországot minősíti, hanem azokat, akik kizárlóag ideológiai indíttatásból készítették azt. Éppen ezért a jelentés elutasítását kéri.

2018.09.11. 16:49

Strasbourg

Ujhelyi István demokrata képviselő szerint Orbán Viktor hazudik Európában és Magyarországon is. Az MSZP-s politikus továbbra sem látja valós veszélynek az illegális migrációt, szerinte a miniszterelnök egy olyan veszélytől akarja megvédeni Magyarországot ami nem is létezik.

„Azt a rezsimet akarja megvédeni, amit Ön épített, Ön elvette az európai forrásokat és arra használja, hogy birodalmat építsen belőle. Jókra és rosszakra osztotta magyarország társadalmát, amit utoljára Goebbels csinált meg. Éppen ezért meg kell szavazni a Sargentini-jelentést” – mondta.

2018.09.11. 16:44

Strasbourg

Mara Bizotto szabadságpárti képviselő szerint Orbán Viktor egy hős, mert megvédte Európát az illegális migrációtól és szembe szállt Soros Györggyel.

2018.09.11. 16:41

Strasbourg

Eva Joly a Zöldek képviselője szerint az európai értékeket meg kell védeni. A jelentés nem a magyar embereket, hanem Önt és kormányát támadja. „Ön már a saját rendszerét védi, és bezárkózott egy autoriter körbe” – mondta képviselő, aki meg fogja szavazni a jelentést.

2018.09.11. 16:36

Strasbourg

Balczó Zoltán, független EP-képviselő szerint még mindig a menekültkvótán csámcsognak a jelentésben, holott az már rég megbukott. Szerint azonban valósak azok a bírálatok, amelyek a korrupcióról, a média függetlenségéről, valamint a jogállamiság hiányáról szólnak – szerinte feltehető a kérdés, hogy mennyire van ma demokrácia Magyarországon. A szavazásnál tartózkodni fog, ugyanakkor elutasítja a 7-es cikkely szerini eljárás megindítását, mert az nem egy kormányt, hanem egy egész országot sújtaná.

2018.09.11. 16:32

Strasbourg

Auke Zijlstra szabadságpárti képviselő szerint Orbán Viktor a migránsok megállításával jobban védte az unió értékeit, mint az Európai Parlament.

2018.09.11. 16:29

Strasbourg

Támogatják a Sargentini-jelentést

Malin Björk baloldali képvsielő szerint a civil társadalom harcol Orbán Viktor elnyomása ellen. Hozzátette: támogatják a Sargentini-jelentést.

2018.09.11. 16:20

Strasbourg

Szájer kikérte magának

Szájer József néppárti EP-képviselő kikérte magának, hogy a demokráciáról oktassák ki Magyarországot. Számonkérte a jogállamiságot a EP-ben, mivel Orbán Viktor mindössze 5 percet kapott felszólalásra.

2018.09.11. 16:19

Strasbourg

A magyar kormány hazaküldte az IMF-et

Morvai Krisztina emlékeztetett: a magyar kormány hazaküldte az IMF-et, megállította a migrációt, megvédte Európa határait, és őrzi a keresztény értékeket.

2018.09.11. 16:18

Strasbourg

Nem jelentés, hanem egy vallatás

Nicolay Bay, az ENF frakció vezetője szerint nem jelentésről van szó, hanem egy vallatásról, boszorkányüldözésről. Úgy véli: Orbán Viktor valódi védelmezője a civilizáció értékeinek.

2018.09.11. 16:17

Strasbourg

Orbán Viktort megsértették a jelentéssel

Nigel Farage a brexit egyik kulcsfigurája szerint Orbán Viktort megsértették a jelentéssel. A brit politikus szerint a magyar kormány helyesen tette, hogy megállította az illegális migrációt. Hozzátette: szívesen látja Orbán Viktor a brexit-klubban, „jól fogja magát érezni” – mondta.

2018.09.11. 16:07

Strasbourg

Jegyek a szélsőjobbnak?

Az Egységes Európai Baloldal egyik képviselője szerint nem a magyar nép elítéséről van szó. Szerinte Orbán Viktor gondolkodásának ma már nem központi eleme a liberalizmus. Úgy látja, hogy szélsőjobboldali jegyeket mutat, és a hozzá közel állók gazdagodnak.

2018.09.11. 16:02

„Ez a jelentés nem a magyar nép ellen szól, hanem Ön és kormánya ellen”

Guy Verhofstadt, a Liberálisok EP-képviselője azt mondta Orbán Viktonak: manapság lehetetlen lenne, hogy Magyarország az EU-hoz csatlakozzon.

„Ez a jelentés nem a magyar nép ellen szól, hanem Ön és kormánya ellen, a magyar nép pedig sokkal több, mint Ön” – mondta.

Verhofstadt arra kéri a képviselőtársait, hogy szavazzanak lelkiismerük szerint. A Néppárti képviselőket pedig azzal bíztatta: tudja, hogy nem könnyű egy „családtag” ellen voksolni, de tegyenek így.

A képviselő szerint Európa a keresztényésgre épül, ami azt jelenti, hogy minden ember egyenlő bőrszín, vallás, nem, és származás nélkül.

„Orbán a megosztottság magjait próbálja elültetni körünkben” – zárta mondandóját a liberális politikus.

2018.09.11. 15:54

Strasbourg

„Nem Hófehérke és a hét törpe volt”

Antoni Legutko, az Európai Kozervatívok és Reformerek frakcióvezetője szerint ismét egy demokratikusan megválasztott kormány áll a támadások kereszttüzében. „Valaki megválasztotta ezt a kormány, és az nem Hófehérke és a hét törpe volt” – fogalmazott. Szerinte elfogult a Sargentini-jelentés, mivel az Fidesz elleni véleményekre épül.

2018.09.11. 15:50

Strasbourg

„Ön a szimbóluma a legkorruptabb rendszernek”

„Ön a szimbóluma a legkorruptabb rendszernek, ami Európában létezik és ennek véget kell vetni” – mondta Orbán Viktornak egy a jelentést támogató EP-képviselő.

2018.09.11. 15:45

Szükség van a párbeszédre

Ha a magyar kormány nem akarja megoldani a jelenlegi kérdéseket, akkor szükség lesz a párbeszédre, a tanácsban is. Most politikai ellenfelek csatája zajlik, véli Weber.